OIE

Slovenija pripremila uredbu da odobrovolji lokalne zajednice da prihvate gradnju vetroparkova

Slovenija pripremila uredbu kako bi odobrovoljila lokalne zajednice da prihvate gradnju vetroparkova

Foto: Pixabay

Objavljeno

26.01.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.01.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Slovenačko Ministarstvo za infrastrukturu pripremilo je uredbu o naknadi za korišćenje zemljišta za postavljanje vetroparkova kako bi podstaklo lokalno stanovništva da prihvati njihovu gradnju i tako olakšalo investicije.

Slovenija je pre nešto više od dve godine pokrenula procedure za izgradnju svojih prvih vetroparkova i dosad je odobrila nacionalne zonske planove za tri projekta – Ojstrica, Paški Kozjak i Rogatec, ukupne snage 46 MW. Investitor je državna elektroprivreda Dravske elektrarne Maribor (DEM).

Ministarstvo za infrastrukturu pokrenulo je javnu raspravu o uredbi

Sada je Ministarstvo za infrastrukturu objavilo nacrt uredbe i pokrenulo javnu raspravu o dokumentu. Naknada je, kako je navelo, predviđena Zakonom o promociji obnovljivih izvora energije usvojenim 2021. i bliže propisuje pravila za obračun i plaćanje.

Taksu je dužan da plaća proizvođač električne energije iz vetroparkova lokalnoj samoupravi na čijoj se teritoriji nalazi, bez obzira na druge javne nakande koje je dužan da plaća, saopštilo je Ministarstvo.

Naknada se plaća godišnji prihod proizvođača energije iz vetroparkova

Svrha ovakvog rešenja, kako naglašava Ministarstvo, je da se poveća društvena prihvatljivost vetroparkova i smanji uticaj pokreta „ne u mom dvorištu“ (eng. not in my backyard), koji simbolizuje protivljenje lokalnog stanovništva ulaganjima u vetroparkove.

Naknada bi se obračunavala na osnovu procenjenog godišnjeg prihoda proizvođača električne energije iz vetroparkova. Stopa naknade je tri odsto, navodi se u nacrtu uredbe.

Rok za dostavljanje komentara na ovaj dokument je 4. februar 2022. godine.

Inače, zastupnici stava “ne u mom dvorištu” protive se gradnji vetroparkova ne zbog toga što su protiv zelene energije, već zato što, kako tvrde, na različite načine ugrožavaju njihove lokalne zajednice. Obično imaju prigovore na buku koju prave ili na njihov izgled, koji narušava životnu sredinu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Panorama-Grude0-Hercegovina-web

Norvežani grade prvu veliku solarnu elektranu u BiH

27 маја 2022 - Posle više najava domaćih i stranih firmi da će investirati u solarnu energiju, u Bosni...

garancije porekla energetska zajednica registri trgovina

Sve je spremno da zemlje Energetske zajednice izdaju garancije porekla

26 маја 2022 - Potrebno je da nacionalna izdavačka tela potpišu ugovore o korišćenju registara sa specijalizovanom firmom Grexel, kaže Naida Taso

DEM, Petrol, Nafta Lendava geotermalna elektrana iscrpljeno nalaziste nafte i gasa

Slovenci započinju pilot projekat geotermalne elektrane na napuštenim bušotinama nafte i gasa

25 маја 2022 - Inovativnost projekta ogleda se u tome što će se koristiti geotermalna gravitaciona toplotna cev - tehnologija koju je patentirala Slovenija

Virtuelne elektrane prozjumere trziste elektricne energije

Virtuelne elektrane su prilika za prozjumere da izađu na tržište električne energije

25 маја 2022 - U Hrvatskoj postoje zakonski uslovi da domaćinstva s krovnim solarnim panelima plasiraju višak energije na tržištu, mada je to još preskupo