OIE

Šta predviđa novi zakon o obnovljivim izvorima energije koji je Slovenija usvojila?

Slovenija novi zakon o obovljivim izvorima energije

Slovenija: Pixabay

Objavljeno

12.08.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.08.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Novi Zakon o promociji korišćenja obnovljivih izvora energije uvodi zabranu instaliranja kotlova za grejanje na mazut i ugalj od 2023. godine, dvogodišnji rok za izdavanje dozvola za nove elektrane, kao i izmenjena pravila za prozjumere i proizvodnju energije za sopstvenu potrošnju.

Cilj novog zakona o obnovljivim izvorima energije je transponovanje zakona iz paketa Evropske unije – Čista energija za sve Evropljane, pre svega Direktive (EU) 2018/2001 o promovisanju upotrebe energije iz obnovljivih izvora i Direktive 2012/27/EC o energetskoj efikasnosti. Zakon je usvojio nacionalni parlament, a sada je stupio na snagu.

Zakon reguliše garancije porekla, status prozjumera, energetske zajednice i podsticajna sredstva

Zakon donosi izmene u vezi sa sprovođenjem nacionalnih i politika lokalnih samouprava za korišćenja obnovljivih izvora energije, definiše ciljeve, kao i mere i finansijske alate za njihovo ostvarivanje. Novim pripisom se regulišu i garancije porekla, energetske zadruge i podsticajni modeli, saopštilo je Ministarstvo za infrastrukturu.

Zakonom je utvrđeno da udeo zelene energije u bruto finalnoj potrošnji energije ne sme da padne ispod 25 odsto na godišnjem nivou, dok je cilj od 27 odsto do 2030, sa sadašnjih 21 odsto, već definisan u nacionalnom energetskom i klimatskom planu (NEKP).

U sektoru grejanja i hlađenja zakon postavlja cilj za povećanje udela obnovljivih izvora energije od 1,3 odsto godišnje. Jedna od mera da se cilj dostigne je zabrana ugradnje kotlova za grejanje na mazut i ugalj od 2023. Sistemi daljinskog grejanja imaju obavezu da udeo obnovljive energije povećavaju za jedan odsto godišnje, uz dodatnu obavezu da pripreme planove za održivo poslovanje i omoguće kupcima da se od 2025. isključe sa mreže zbog energetske neefikasnosti tih sistema.

Sve dozvole za izgradnju elektrana moraju se izdati u roku od dve godine

Uvodi se i rok od dve godine za izdavanje dozvola za gradnju elektrana, koji je snižen na jednu godinu za elektrane snage do 150 kV. Zakon predviđa i uspostavljanje kontakt tačaka sa ciljem da se pomogne investitorima u dobijanju svih dozvola.

Propis uvodi značajne promene u sektoru proizvodnje za sopstvenu potrošnju. Prozjumeri će, između ostalog,  morati da plaćaju mrežnu naknadu za energiju preuzetu iz mreže, a istovremeno će dobijati novac za viškove koje isporučuju u mrežu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

12. avgust 2021. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

12. avgust 2021. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

12. avgust 2021. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

12. avgust 2021. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji