OIE

Na prostoru bivšeg rudnika Trbovlje izgrađena solarna elektrana

Na prostoru bivšeg rudnika Trbovlje izgrađena solarna elektrana

Foto: Občina Hrastnik

Objavljeno

10.10.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.10.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Solarna elektrana Blate koja se nalazi na nekadašnjem površinskom kopu rudnika Trbovlje-Hrastnik puštena je u pogon. Projekat je realizovao slovenački Rudis na 6.500 kvadratnih metara degradiranog zemljišta.

Slovenačka firma Rudis pustila je u pogon solarnu elelektranu Blate snage 1,5 megavata, koja će proizvoditi 1.700 megavat sati električne energije godišnje. Kako navode u ovom preduzeću iz Trbovlja, to će biti dovoljno za snabdevanje 400 domaćinstava.

Fotonaponsko postrojenje na mestu bivšeg rudnika uglja i jalovišta u kompleksu Trbovlje-Hrastnik, opremljeno je sa 2.600 monokristalnih panela nominalne snage od po 600 vati , kao i sa 13 invertera.

Blate je druga solarna elektrana izgrađena na degradiranom zemljištu na površinskom kopu rudnika Trbovlje-Hrastnik. Državni Holding Slovenske elektrarne-HSE otvorio je solarnu elektranu Prapretno od tri megavata u aprilu ove godine.

Postrojenje Blate je druga elektrana koja je priključena na elektrodistributivnu mrežu u opštini Hrastnik u Zasavskoj regiji.

„U Hrastniku imamo skoro pet megavata novih solarnih panela, ali ne smemo zanemariti nekoliko privatnih kuća koje su se priključile. S obzirom na broj stanovnika, uveren sam da je Hrastnik najviše uradio u oblasti obnovljivih izvora električne energije u Sloveniji“, izjavio je gradonačelnik Hrastnika Marko Funkl, prenela je Radio televizija Slovenije.

Funkl: S obzirom na broj stanovnika, uveren sam da je Hrastnik najviše uradio u oblasti obnovljivih izvora električne energije u Sloveniji

Degradirana površina od približno 6.500 kvadratnih metara na prostoru zatvorenog rudnika i termoelektrane u Zasavju koje nisu pogodne za bilo kakve delatnosti dobile su novu namenu.

„To nije bila klasična osnova, ali smo radili betonske temelje za podkonstrukciju, što je zahtevalo dodatno vreme i dodatna finansijska sredstva“, istakao je direktor projekta u firmi Rudis Samo Kreže.

Proizvedena električna energija umanjiće emisije ugljen-dioksida za 835 tona godišnje

Proizvedena električna energija umanjiće emisije ugljen-dioksida za 835 tona godišnje, naveli su u preduzeću iz Trbovlja. Sva proizvedena energija biće isporučena u elektrodistributivnu mrežu Slovenije.

Projekat su sufinansirali Republika Slovenija i Evropska unija iz Kohezionog fonda. Država sprovodi sanaciju bivšeg rudnika uglja Trbovlje-Hrastnik i podržava projekte transformacije lokalne privrede u regionu Zasavja, kao i Savinjsko-Šaleškom regionu, koji su donedavno bili ekonomski zavisni od uglja.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

10. oktobar 2022. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

10. oktobar 2022. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

10. oktobar 2022. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

INA vodonik vodik biometan ivicom biogest

INA potpisala ugovore o gradnji postrojenja za zeleni vodonik i biometan

10. oktobar 2022. - Ukupna vrednost investicija u vodonik i biometan je 98 miliona evra, a postrojenja bi trebalo da budu završena tokom 2026. godine