OIE

Na prostoru bivšeg rudnika Trbovlje izgrađena solarna elektrana

Na prostoru bivšeg rudnika Trbovlje izgrađena solarna elektrana

Foto: Občina Hrastnik

Objavljeno

10.10.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.10.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Solarna elektrana Blate koja se nalazi na nekadašnjem površinskom kopu rudnika Trbovlje-Hrastnik puštena je u pogon. Projekat je realizovao slovenački Rudis na 6.500 kvadratnih metara degradiranog zemljišta.

Slovenačka firma Rudis pustila je u pogon solarnu elelektranu Blate snage 1,5 megavata, koja će proizvoditi 1.700 megavat sati električne energije godišnje. Kako navode u ovom preduzeću iz Trbovlja, to će biti dovoljno za snabdevanje 400 domaćinstava.

Fotonaponsko postrojenje na mestu bivšeg rudnika uglja i jalovišta u kompleksu Trbovlje-Hrastnik, opremljeno je sa 2.600 monokristalnih panela nominalne snage od po 600 vati , kao i sa 13 invertera.

Blate je druga solarna elektrana izgrađena na degradiranom zemljištu na površinskom kopu rudnika Trbovlje-Hrastnik. Državni Holding Slovenske elektrarne-HSE otvorio je solarnu elektranu Prapretno od tri megavata u aprilu ove godine.

Postrojenje Blate je druga elektrana koja je priključena na elektrodistributivnu mrežu u opštini Hrastnik u Zasavskoj regiji.

„U Hrastniku imamo skoro pet megavata novih solarnih panela, ali ne smemo zanemariti nekoliko privatnih kuća koje su se priključile. S obzirom na broj stanovnika, uveren sam da je Hrastnik najviše uradio u oblasti obnovljivih izvora električne energije u Sloveniji“, izjavio je gradonačelnik Hrastnika Marko Funkl, prenela je Radio televizija Slovenije.

Funkl: S obzirom na broj stanovnika, uveren sam da je Hrastnik najviše uradio u oblasti obnovljivih izvora električne energije u Sloveniji

Degradirana površina od približno 6.500 kvadratnih metara na prostoru zatvorenog rudnika i termoelektrane u Zasavju koje nisu pogodne za bilo kakve delatnosti dobile su novu namenu.

„To nije bila klasična osnova, ali smo radili betonske temelje za podkonstrukciju, što je zahtevalo dodatno vreme i dodatna finansijska sredstva“, istakao je direktor projekta u firmi Rudis Samo Kreže.

Proizvedena električna energija umanjiće emisije ugljen-dioksida za 835 tona godišnje

Proizvedena električna energija umanjiće emisije ugljen-dioksida za 835 tona godišnje, naveli su u preduzeću iz Trbovlja. Sva proizvedena energija biće isporučena u elektrodistributivnu mrežu Slovenije.

Projekat su sufinansirali Republika Slovenija i Evropska unija iz Kohezionog fonda. Država sprovodi sanaciju bivšeg rudnika uglja Trbovlje-Hrastnik i podržava projekte transformacije lokalne privrede u regionu Zasavja, kao i Savinjsko-Šaleškom regionu, koji su donedavno bili ekonomski zavisni od uglja.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

eps novi nadzorni odbor

Elektroprivreda Srbije dobila novi Nadzorni odbor: tri člana iz Norveška i četiri iz Srbije

10. oktobar 2022. - Elektroprivreda Srbije dobila je novi Nadzorni odbor, koji čine tri stručnjaka iz Norveške i četiri...

Reciklaža solarnih panela

Na korak do tehnologije za potpunu reciklažu solarnih panela

10. oktobar 2022. - Ključno oružje u borbi za smanjenje emisija ugljenika ima svoj vek trajanja. Milijarde solarnih panela moraće da se zameni – šta raditi sa starima?

albanija republika srpska garancije porekla registri

Albanija i Republika Srpska aktivirale registre za garancije porekla

10. oktobar 2022. - Albanija i Republika Srpska sada su se pridružile Srbiji kao jedine članice Energetske zajednice koje mogu da izdaju garancije porekla na Zapadnom Balkanu

Solarne elektrane u Srbiji, Severnoj Makedoniji, Sloveniji i Austriji Ključna uloga regulative u podsticanju investicija

Solarne elektrane u Srbiji, Severnoj Makedoniji, Sloveniji i Austriji: Ključna uloga regulative u podsticanju investicija

10. oktobar 2022. - Solarna energija je trenutno najbrže rastući izvor energije u Evropskoj uniji. To potvrđuje podatak da...