OIE

U Francuskoj obavezni solarni paneli na većim parkiralištima

U Francuskoj obavezni solarni paneli vecim parkiralistima

Foto: Andri Klopfenstein on Unsplash

Objavljeno

11.11.2022.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

11.11.2022.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Po novom zakonu, veća parkirališta u Francuskoj moraće da budu opremljena solarnim panelima na nadstrešnicama. Vlada računa da time može da obezbedi proizvodnju struje kao iz deset nuklearnih reaktora.

Francuski Senat je izglasao uvođenje veoma značajne mere za uvećanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora. Za operatere parkirališta s 80 do 400 mesta za automobile će od jula početi da teče rok od pet godina da barem nad polovinom površine instaliraju fotonaponske panele nad nadstrešnicama. Veći parkinzi su za istu obavezu dobili samo tri godine.

Ovakva postrojenja imaju višestruku korist. Prave hlad, pa je potrebno manje energije za hlađenje vozila. Pritom retko mogu da naškode okolini i za njih je lakše ishodovati odobrenja nego za druge vrste elektrana i druge lokacije. Dalje, obezbeđuju struju za punjenje električnih vozila na licu mesta, kao i za okolne objekte.

Inače, Evropska komisija je upravo predložila uredbu kojom bi se za fotonaponska postrojenja snage do 50 kilovata pojednostavio postupak izdavanja dozvola, a onda bi nova verzija Direktive o obnovljivoj energiji i zvanično ubrzala administraciju. Incijativa je deo plana REPowerEU za što brže eliminisanje zavisnosti od ruskih fosilnih goriva. Među segmentima s najvećim potencijalom su upravo parkirališta, fasade i krovovi.

Solarne elektrane će se nizati pored pruga i auto-puteva

Francuska razmatra zakonska rešenja i za solarne elektrane na površinama pored auto-puteva i pruga te na određenim vrstama poljoprivrednog zemljišta.

Vlasnici parkinga umesto solarnih panela mogu da instaliraju drugačije pogone za proizvodnju zelene energije

Što se tiče parkirališta, vlada računa na do čak 11 gigavata, snagu koju bi elektroenergetski sistem dobio iz deset nuklearnih reaktora. Vlasnici imaju mogućnost da obavezu ispune i uvođenjem drugačijih vidova proizvodnje energije iz obnovljivih izvora.

Propis je prvobitno trebalo da važi za parkinge koji zauzimaju više od 2.500 kvadratnih metara, ali su senatori odlučili da prag bude određen prema broju mesta. Pri tome je ovako obuhvaćeno više lokacija, jer je navedena površina dovoljna za stotinak automobila. Još nije poznato kakvih će biti podsticaja za ovaj poduhvat na razini cele države.

Značaj pejzaža kod znamenitosti može da oslobodi operatere parkirališta od nove obaveze

Rečeni zakon ne važi za parkirališta za kamione od preko 7,5 tona. Izuzeća su moguća u slučaju tehničkih i bezbednosnih razloga te prepreka arhitektonske prirode i potrebe za zaštitom kulturnog nasleđa. Na primer, solarni paneli neće morati da se postave na površinama na kojima bi kvarili pogled na znamenitosti, čak i one koje nisu zaštićene. Dalje, parkirališta s jakom osenčenošću neće biti obuhvaćena novom obavezom.

Predsednik Emanuel Makron je nedavno obećao da će procedura biti znatno ubrzana za elektrane na obnovljive izvore, ali i za nuklearke. Francuska je 2020. jedina od svih država članica Evropske unije podbacila u ostvarivanju ciljanog rasta kapaciteta za zelenu energiju, budući da se i dalje oslanja najviše na nuklearnu energiju.

U međuvremenu su niz kvarova na reaktorima i surova suša oborili proizvodnju iz ovih postrojenja na rekordno nizak nivo, pogoršavajući energetsku krizu u čitavoj Evropi.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Petrol finansiranje mrezu punjaca elektricna vozila Sloveniji Hrvatskoj

Petrol obezbedio finansiranje za mrežu punjača za električna vozila u Sloveniji, Hrvatskoj

11. novembar 2022. - Slovenački Petrol planira da instalira sisteme za punjenje baterija električnih vozila na 35 lokacija na domaćem tržištu i u Hrvatskoj

koncar siemens energy hrvatska nemacka

Končar formirao zajedničku firmu sa kompanijom Siemens Energy

11. novembar 2022. - Hrvatski Končar i nemačka kompanija Siemens Energy potpisali su ugovor o osnivanju zajedničke firme Končar - Transformatorski kotlovi

federacija bih pravilnik energetske dozvole

U Federaciji BiH nije potrebna energetska dozvola za elektrane snage manje od 1 MW

11. novembar 2022. - Ministarstvo energije, rudarstva i industrije Federacije BiH donelo je Pravilnik o izdavanju energetske dozvole

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

11. novembar 2022. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta