OIE

U Francuskoj obavezni solarni paneli na većim parkiralištima

U Francuskoj obavezni solarni paneli vecim parkiralistima

Foto: Andri Klopfenstein on Unsplash

Objavljeno

11.11.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.11.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Po novom zakonu, veća parkirališta u Francuskoj moraće da budu opremljena solarnim panelima na nadstrešnicama. Vlada računa da time može da obezbedi proizvodnju struje kao iz deset nuklearnih reaktora.

Francuski Senat je izglasao uvođenje veoma značajne mere za uvećanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora. Za operatere parkirališta s 80 do 400 mesta za automobile će od jula početi da teče rok od pet godina da barem nad polovinom površine instaliraju fotonaponske panele nad nadstrešnicama. Veći parkinzi su za istu obavezu dobili samo tri godine.

Ovakva postrojenja imaju višestruku korist. Prave hlad, pa je potrebno manje energije za hlađenje vozila. Pritom retko mogu da naškode okolini i za njih je lakše ishodovati odobrenja nego za druge vrste elektrana i druge lokacije. Dalje, obezbeđuju struju za punjenje električnih vozila na licu mesta, kao i za okolne objekte.

Inače, Evropska komisija je upravo predložila uredbu kojom bi se za fotonaponska postrojenja snage do 50 kilovata pojednostavio postupak izdavanja dozvola, a onda bi nova verzija Direktive o obnovljivoj energiji i zvanično ubrzala administraciju. Incijativa je deo plana REPowerEU za što brže eliminisanje zavisnosti od ruskih fosilnih goriva. Među segmentima s najvećim potencijalom su upravo parkirališta, fasade i krovovi.

Solarne elektrane će se nizati pored pruga i auto-puteva

Francuska razmatra zakonska rešenja i za solarne elektrane na površinama pored auto-puteva i pruga te na određenim vrstama poljoprivrednog zemljišta.

Vlasnici parkinga umesto solarnih panela mogu da instaliraju drugačije pogone za proizvodnju zelene energije

Što se tiče parkirališta, vlada računa na do čak 11 gigavata, snagu koju bi elektroenergetski sistem dobio iz deset nuklearnih reaktora. Vlasnici imaju mogućnost da obavezu ispune i uvođenjem drugačijih vidova proizvodnje energije iz obnovljivih izvora.

Propis je prvobitno trebalo da važi za parkinge koji zauzimaju više od 2.500 kvadratnih metara, ali su senatori odlučili da prag bude određen prema broju mesta. Pri tome je ovako obuhvaćeno više lokacija, jer je navedena površina dovoljna za stotinak automobila. Još nije poznato kakvih će biti podsticaja za ovaj poduhvat na razini cele države.

Značaj pejzaža kod znamenitosti može da oslobodi operatere parkirališta od nove obaveze

Rečeni zakon ne važi za parkirališta za kamione od preko 7,5 tona. Izuzeća su moguća u slučaju tehničkih i bezbednosnih razloga te prepreka arhitektonske prirode i potrebe za zaštitom kulturnog nasleđa. Na primer, solarni paneli neće morati da se postave na površinama na kojima bi kvarili pogled na znamenitosti, čak i one koje nisu zaštićene. Dalje, parkirališta s jakom osenčenošću neće biti obuhvaćena novom obavezom.

Predsednik Emanuel Makron je nedavno obećao da će procedura biti znatno ubrzana za elektrane na obnovljive izvore, ali i za nuklearke. Francuska je 2020. jedina od svih država članica Evropske unije podbacila u ostvarivanju ciljanog rasta kapaciteta za zelenu energiju, budući da se i dalje oslanja najviše na nuklearnu energiju.

U međuvremenu su niz kvarova na reaktorima i surova suša oborili proizvodnju iz ovih postrojenja na rekordno nizak nivo, pogoršavajući energetsku krizu u čitavoj Evropi.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

barselona turisticka taksa solar paneli

Barselona će prihode od turističke takse investirati u solarne panele na školama

11. novembar 2022. - Gradske vlasti tako žele da poprave uslove za decu u školama, ali i da odobrovolje one starije koji nisu baš oduševljeni najezdom turista

EIB-kreditira-izgradnju-vetroelektrane-Vlasic-u-Bosni

EIB kreditira izgradnju vetroelektrane Vlašić u Bosni

11. novembar 2022. - Ogranak Evropske investicione banke EIB Global odobrio je 36 miliona evra za izgradnju vetroelektrane Vlašić kod Travnika

vojvodina subvencije navodnjavanje solar

Vojvodina daje subvencije od 12 miliona dinara za korišćenje solarne energije

11. novembar 2022. - Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj pripremio je sredstva za promociju obnovljivih izvora energije

Djedovic Dedovic Lezimo na milijardama od strateskih mineralnih sirovina

Đedović: Ležimo na milijardama od strateških mineralnih sirovina

11. novembar 2022. - Korišćenje strateških mineralnih sirovina mora da bude u najboljem interesu privrede, poručila je ministarka Dubravka Đedović Handanović