OIE

Kod hidrocentrale Zlatoličje u Sloveniji otvorena solarna elektrana

hidrocentrale Zlatolicje Sloveniji otvorena solarna elektrana

Foto: HTZ Velenje

Objavljeno

29.09.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.09.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Prvi deo buduće solarne elektrane Zlatoličje-Formin, koja će dostići 30 megavata, počeo je s redovnim radom. Dravske elektrarne Maribor su instalirale pogon od 2,5 megavata na nasipu nizvodno od svoje hidroelektrane Zlatoličje. Ta državna kompanija je još saopštila da je postigla napredak u svom projektu vetroelektrane Ojstrica.

Dravske elektrarne Maribor – DEM su obeležile 70. godišnjicu rada i tom prilikom je svečano otvorena solarna elektrana kod  hidroelektrane Zlatoličje. To je prva celina planiranog projekta od 30 megavata. Nalazi se na nasipu na levoj obali odvodnog kanala hidrocentrale od 136 megavata, najveće u Sloveniji.

DEM već upravlja fotonaponskim sistemom od ukupno 777 kilovata na lokaciji Zlatoličje. Paneli su na krovu mašinske zgrade i garaže i pored ulaznog kanala. U redovni rad je sada pušten segment 5, zapravo prvi deo budućeg kompleksa Zlatoličje-Formin. Dugačak je 905 metara, a izvođač, HTZ Velenje, završio ga je u maju. U međuvremenu je bio u probnoj fazi.

Solarna elektrana Zlatoličje-Formin po planu treba da dostigne 30 ili više megavata. Biće postavljena na dovodnim i odvodnim kanalima istoimenih hidroelektrana. Toliki kapacitet bi je učinio daleko najvećom u Sloveniji.

DEM doprinosi vladinoj inicijativi za izgradnju solarnih elektrana

DEM, koji posluje u okviru državnog proizvođača uglja i električne energije Holding Slovenske elektrarne (HSE), otkrio je da pregovara sa više lokalnih samouprava. Ideja je da iskoristi degradirano zemljište za postavljanje fotonaponskih sistema, u skladu s planom vlade za masovnu solarizaciju.

Kumer: Padavine u Sloveniji se smanjuju, što ograničava rad hidroelektrana

Treba pomenuti i da Hidroelektrarne na spodnji Savi (HESS), mešovita firma u vlasništvu HSE-a i GEN-a, još jedne državne kompanije, planiraju da izgrade solarnu elektranu od šest megavata u blizini svoje hidrocentrale Brežice.

Ministar za infrastrukturu Bojan Kumer izjavio je da je nova solarna elektrana kod hidrocentrale Zlatoličje posebno važna s obzirom na smanjenje padavina, koje ograničava rad hidroelektrana.

U toku projekti za geotermalnu energiju, vetroelektrane i skladištenje energije

DEM ima osam većih hidroelektrana na Dravi, pet malih hidroelektrana i pet solarnih, ukupne snage 600 megavata. U tom preduzeću navode da je zaslužno za gotovo četvrtinu domaće proizvodnje električne energije i da nameravaju da do 2026. povećaju kapacitet na 750 megavata.

Među strateškim projektima su vetroelektrane Ojstrica, Rogatec i Paški Kozjak. DEM je saopštio da je za Ojstricu od vlade nedavno dobio mišljenje o značaju procene uticaja na životnu sredinu u svrhu izrade prostornog plana.

Kompanija namerava da na Mariborskom ostrvu izgradi sistem baterija za skladištenje struje

Kompanija je dodala da će renovirati branu male hidrocentrale Markovci i rekonstruisati Formin. Nedavno je podnela zahtev za izdavanje građevinske dozvole na Mariborskom ostrvu na Dravi. DEM je takođe istakao da je obnovio projekat za reverzibilnu hidroelektranu Kozjak.

Osim toga, ova HSE-ova firma učestvuje u jednom pilot-projektu za iskorišćavanje geotermalne energije. Dravske elektrarne Maribor su saopštile i da se od mulja kojeg vadi iz Drave proizvode cigle.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

29. septembar 2022. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

29. septembar 2022. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

29. septembar 2022. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

29. septembar 2022. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije