OIE

Kod hidrocentrale Zlatoličje u Sloveniji otvorena solarna elektrana

hidrocentrale Zlatolicje Sloveniji otvorena solarna elektrana

Foto: HTZ Velenje

Objavljeno

29.09.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.09.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Prvi deo buduće solarne elektrane Zlatoličje-Formin, koja će dostići 30 megavata, počeo je s redovnim radom. Dravske elektrarne Maribor su instalirale pogon od 2,5 megavata na nasipu nizvodno od svoje hidroelektrane Zlatoličje. Ta državna kompanija je još saopštila da je postigla napredak u svom projektu vetroelektrane Ojstrica.

Dravske elektrarne Maribor – DEM su obeležile 70. godišnjicu rada i tom prilikom je svečano otvorena solarna elektrana kod  hidroelektrane Zlatoličje. To je prva celina planiranog projekta od 30 megavata. Nalazi se na nasipu na levoj obali odvodnog kanala hidrocentrale od 136 megavata, najveće u Sloveniji.

DEM već upravlja fotonaponskim sistemom od ukupno 777 kilovata na lokaciji Zlatoličje. Paneli su na krovu mašinske zgrade i garaže i pored ulaznog kanala. U redovni rad je sada pušten segment 5, zapravo prvi deo budućeg kompleksa Zlatoličje-Formin. Dugačak je 905 metara, a izvođač, HTZ Velenje, završio ga je u maju. U međuvremenu je bio u probnoj fazi.

Solarna elektrana Zlatoličje-Formin po planu treba da dostigne 30 ili više megavata. Biće postavljena na dovodnim i odvodnim kanalima istoimenih hidroelektrana. Toliki kapacitet bi je učinio daleko najvećom u Sloveniji.

DEM doprinosi vladinoj inicijativi za izgradnju solarnih elektrana

DEM, koji posluje u okviru državnog proizvođača uglja i električne energije Holding Slovenske elektrarne (HSE), otkrio je da pregovara sa više lokalnih samouprava. Ideja je da iskoristi degradirano zemljište za postavljanje fotonaponskih sistema, u skladu s planom vlade za masovnu solarizaciju.

Kumer: Padavine u Sloveniji se smanjuju, što ograničava rad hidroelektrana

Treba pomenuti i da Hidroelektrarne na spodnji Savi (HESS), mešovita firma u vlasništvu HSE-a i GEN-a, još jedne državne kompanije, planiraju da izgrade solarnu elektranu od šest megavata u blizini svoje hidrocentrale Brežice.

Ministar za infrastrukturu Bojan Kumer izjavio je da je nova solarna elektrana kod hidrocentrale Zlatoličje posebno važna s obzirom na smanjenje padavina, koje ograničava rad hidroelektrana.

U toku projekti za geotermalnu energiju, vetroelektrane i skladištenje energije

DEM ima osam većih hidroelektrana na Dravi, pet malih hidroelektrana i pet solarnih, ukupne snage 600 megavata. U tom preduzeću navode da je zaslužno za gotovo četvrtinu domaće proizvodnje električne energije i da nameravaju da do 2026. povećaju kapacitet na 750 megavata.

Među strateškim projektima su vetroelektrane Ojstrica, Rogatec i Paški Kozjak. DEM je saopštio da je za Ojstricu od vlade nedavno dobio mišljenje o značaju procene uticaja na životnu sredinu u svrhu izrade prostornog plana.

Kompanija namerava da na Mariborskom ostrvu izgradi sistem baterija za skladištenje struje

Kompanija je dodala da će renovirati branu male hidrocentrale Markovci i rekonstruisati Formin. Nedavno je podnela zahtev za izdavanje građevinske dozvole na Mariborskom ostrvu na Dravi. DEM je takođe istakao da je obnovio projekat za reverzibilnu hidroelektranu Kozjak.

Osim toga, ova HSE-ova firma učestvuje u jednom pilot-projektu za iskorišćavanje geotermalne energije. Dravske elektrarne Maribor su saopštile i da se od mulja kojeg vadi iz Drave proizvode cigle.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

artur Lorkowski co2 oporezivanje cbam energetska zajednica EU ETS

Lorkovski: Uvođenje sistema za naplatu emisija je uslov da izvoznici struje u EU izbegnu porez na CO2

29. septembar 2022. - Integracija tržišta i uvođenje sistema za trgovanje emisijama su uslovi da izvoznici struje u EU budu izuzeti od plaćanja poreza na ugljenik – CBAM-a

eps novi nadzorni odbor

Elektroprivreda Srbije dobila novi Nadzorni odbor: tri člana iz Norveške i četiri iz Srbije

29. septembar 2022. - Uskoro bi trebalo da bude raspisan i konkurs za izbor generalnog direktora, najavila je Dubravka Đedović, ministarka rudarstva i energetike

albanija republika srpska garancije porekla registri

Albanija i Republika Srpska aktivirale registre za garancije porekla

29. septembar 2022. - Albanija i Republika Srpska sada su se pridružile Srbiji kao jedine članice Energetske zajednice koje mogu da izdaju garancije porekla na Zapadnom Balkanu

Pocela izgradnja prve agrosolarne elektrane u Hrvatskoj

Počela izgradnja prve agrosolarne elektrane u Hrvatskoj

29. septembar 2022. - Solida izgradnjom agrosolarne elektrane od 15 megavata uvodi koncepciju agrosolara u Hrvatskoj