OIE

Najveća slovenačka hidroelektrana dobija još jednu solarnu elektranu

DEM fotonaponski najvecoj hidroelektrani Sloveniji Zlatolicje

Dravske elektrarne Maribor

Objavljeno

15.08.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.08.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Hidroelektrana Zlatoličje, koja već ima i solarnu elektranu od 777 kilovata, biće dopunjena još jednim takvim sistemom na obali odvodnog kanala. Dravske elektrarne Maribor su saopštile da će sledeće nedelje početi izgradnju segmenta 5 svog fotonaponskog projekta ukupne snage 30 megavata.

Najveći proizvođač struje iz obnovljivih izvora u Sloveniji iskoristiće levu obalu kanala nizvodno od najveće hidrocentrale u zemlji za postavljanje solarne elektrane jačine 2,7 megavata. Dravske elektrarne Maribor ili DEM, koje posluju u okviru HSE grupe državnog Holdinga Slovenske elektrarne, objavila je da će s gradnjom tog fotonaponskog pogona krenuti sledeće nedelje i procenila ga na dva miliona evra.

Instaliraće ga na levoj obali odvodnog kanala svoje hidroelektrane Zlatoličje od 136 megavata, koji se odvaja od Drave i kasnije uliva u nju. Postrojenje bi po planu trebalo da bude završeno pre kraja godine. Opština Ptuj je dozvolu za izgradnju izdala u maju.

Izvođač HTZ Velenje imaće izazovan zadatak, jer nagib terena ponegde premašuje 30 stepeni

Kombinacija dva ili više izvora struje naziva se hibridnom elektranom, ali zasad iz firme nema informacija da li će proizvodnja na ovoj lokaciji biti integrisana. Ona već na krovu mašinske sale i garaže i pored dovodne strane kanala ima solarnu elektranu od 777 kilovata.

Novi fotonaponski sistem biće postavljen između Zlatoličja i kompanijine hidrocentrale Formin. Ona je ranije otkrila da u tom području namerava da izgradi solarni projekat ukupnog kapaciteta 30 megavata, što bi ga učinilo najvećim te vrste u Sloveniji.

Deo kojeg DEM počinje da instalira nazvan je segment 5. Predviđena godišnja proizvodnja je tri gigavat-sata. Izvođač HTZ Velenje imaće izazovan zadatak, jer nagib terena ponegde premašuje 30 stepeni, stoji u saopštenju.

Segment 5 je deo fotonaponskog projekta od 30 megavata između hidroelektrana Zlatoličje i Formin

Dravske elektrarne Maribor su dodale da traže pogodne lokacije i za druge solarne elektrane. Osim na Zlatoličju, kompanija ima male krovne fotonaponske sisteme na Forminu i još dve uzvodne hidrocentrale na Dravi. Sve četiri su nezavisno povezane na mrežu.

Firma u portfelju ima osam velikih hidroelektrana na Dravi i i pet malih. Ukupni kapacitet njenih elektrana, koje proizvode skoro četvrtinu električne energije u Sloveniji, iznosi gotovo 600 megavata.

Osim toga, Dravske elektrarne Maribor razvijaju projekte prvih vetroparkova u zemlji i jedne probne geotermalne elektrane.

Hidroelektrarne na spodnji Savi (HESS), u vlasništvu HSE-a i GEN-a, još jedne državne kompanije, rade na projektu solarne elektrane od šest megavata u blizini svoje hidroelektrane Brežice.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Maja Turković

Maja Turković – liderka energetske tranzicije

15. avgust 2021. - Kroz svoj rad u projektima obnovljivih izvora energije i WISE Srbija mrežu žena, Maja Turković ne samo što pomera granice u energetskom sektoru, već i podržava žene, gradeći put ka inkluzivnoj i održivoj budućnosti

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

15. avgust 2021. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

15. avgust 2021. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije

Polar Night Energy

Baterija od peska za skladištenje toplotne energije

15. avgust 2021. - Finski startap Polar Night Energy izgradiće najveću bateriju koja pesak koristi kao materijal za skladištenje energije