OIE

Najveća slovenačka hidroelektrana dobija još jednu solarnu elektranu

DEM fotonaponski najvecoj hidroelektrani Sloveniji Zlatolicje

Dravske elektrarne Maribor

Objavljeno

15.08.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.08.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Hidroelektrana Zlatoličje, koja već ima i solarnu elektranu od 777 kilovata, biće dopunjena još jednim takvim sistemom na obali odvodnog kanala. Dravske elektrarne Maribor su saopštile da će sledeće nedelje početi izgradnju segmenta 5 svog fotonaponskog projekta ukupne snage 30 megavata.

Najveći proizvođač struje iz obnovljivih izvora u Sloveniji iskoristiće levu obalu kanala nizvodno od najveće hidrocentrale u zemlji za postavljanje solarne elektrane jačine 2,7 megavata. Dravske elektrarne Maribor ili DEM, koje posluju u okviru HSE grupe državnog Holdinga Slovenske elektrarne, objavila je da će s gradnjom tog fotonaponskog pogona krenuti sledeće nedelje i procenila ga na dva miliona evra.

Instaliraće ga na levoj obali odvodnog kanala svoje hidroelektrane Zlatoličje od 136 megavata, koji se odvaja od Drave i kasnije uliva u nju. Postrojenje bi po planu trebalo da bude završeno pre kraja godine. Opština Ptuj je dozvolu za izgradnju izdala u maju.

Izvođač HTZ Velenje imaće izazovan zadatak, jer nagib terena ponegde premašuje 30 stepeni

Kombinacija dva ili više izvora struje naziva se hibridnom elektranom, ali zasad iz firme nema informacija da li će proizvodnja na ovoj lokaciji biti integrisana. Ona već na krovu mašinske sale i garaže i pored dovodne strane kanala ima solarnu elektranu od 777 kilovata.

Novi fotonaponski sistem biće postavljen između Zlatoličja i kompanijine hidrocentrale Formin. Ona je ranije otkrila da u tom području namerava da izgradi solarni projekat ukupnog kapaciteta 30 megavata, što bi ga učinilo najvećim te vrste u Sloveniji.

Deo kojeg DEM počinje da instalira nazvan je segment 5. Predviđena godišnja proizvodnja je tri gigavat-sata. Izvođač HTZ Velenje imaće izazovan zadatak, jer nagib terena ponegde premašuje 30 stepeni, stoji u saopštenju.

Segment 5 je deo fotonaponskog projekta od 30 megavata između hidroelektrana Zlatoličje i Formin

Dravske elektrarne Maribor su dodale da traže pogodne lokacije i za druge solarne elektrane. Osim na Zlatoličju, kompanija ima male krovne fotonaponske sisteme na Forminu i još dve uzvodne hidrocentrale na Dravi. Sve četiri su nezavisno povezane na mrežu.

Firma u portfelju ima osam velikih hidroelektrana na Dravi i i pet malih. Ukupni kapacitet njenih elektrana, koje proizvode skoro četvrtinu električne energije u Sloveniji, iznosi gotovo 600 megavata.

Osim toga, Dravske elektrarne Maribor razvijaju projekte prvih vetroparkova u zemlji i jedne probne geotermalne elektrane.

Hidroelektrarne na spodnji Savi (HESS), u vlasništvu HSE-a i GEN-a, još jedne državne kompanije, rade na projektu solarne elektrane od šest megavata u blizini svoje hidroelektrane Brežice.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Nemacka dva medjunarodna medunarodna gasovoda zeleni vodonik

Nemačka planira izgradnju dva međunarodna gasovoda za zeleni vodonik

15. avgust 2021. - Nemačka se pridružila projektu H2Med, a namerava i da sa Belgijom ispod Severnog mora postavi cevovod za zeleni vodonik

biogas elektrane hrvatska bioplin troskovi propast

OIE Hrvatska: Biogasne elektrane na rubu propasti

15. avgust 2021. - Poskupljenje sirovina zbog energetske krize je problem sa kojim se biogasna postrojenja suočavaju više od godinu dana

cwp crna gora montechevo solar elektrana

CWP ulazi na tržište Crne Gore sa solarnom elektranom snage 400 MW

15. avgust 2021. - CWP Europe, kompanija za razvoj projekata za obnovljive izvore energiju, ulazi na tržište Crne Gore...

epcg zelezara niksic solarna elektrana

EPCG gradi solarnu elektranu snage 47 MW u okviru nikšićke železare

15. avgust 2021. - Instaliranje solarnih panela planirano je da počne u martu i to na krovovima pogona i zemljištu nikšićke čeličane