OIE

Bojan Kumer pravi novo ministarstvo energetike i najavljuje milijardu evra investicija u obnovljive izvore

bojan kumer ministar energetike slovenija investicije

Foto: Gibanje Svoboda/Facebook

Objavljeno

16.01.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.01.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Slovenija očekuje da će se do 2027. godine u sektor obnovljivih izvora energije biti investirano milijardu evra, najavio je Bojan Kumer, kandidat za ministra životne sredine, klime i energetike.

Bojan Kumer, trenutno ministar infrastrukture, je investicije od milijardu evra najavio prilikom predstavljanja svog programa pred skupštinskim Odborom za infrastrukturu, životnu sredinu i prostor. Kumer je u okviru Ministarstva infrastrukture i dosad vodio sektor energetike i prilikom formiranja vlade bilo je planirano da se Ministarstvo infrastrukture podeli na dva dela i da on preuzme novo ministarstvo.

Novi ministar je zacrtao tri glavna cilja

On je posebno naglasio, kako prenose lokalni mediji, značaj zelene tranzicije i nastavak dekarbonizacije, a kao tri glavni cilja naveo je podsticanje ulaganja u obnovljive izvore energije, obezbeđivanje pouzdanog i pristupačnog snabdevanja energijom i smanjenje uvozne zavisnosti. Novi ministar je najavio i reforme za sektor transporta, koji je najveći potrošač energije u Sloveniji.

Takođe će biti neophodno uvesti nove klimatske politike i strategije, od kojih će neke biti prenete iz direktiva EU, dok će druge, koje već postoje, biti ažurirane, preneo je portal Zurnal24.

Novi zakon o obnovljivim izvorima energije

Kao jedan od svojih prvih poteza Kumer je najavio donošenje novog zakona o obnovljivim izvorima energije. Ideja je da se novim rešenjima olakša instalacija elektrana na obnovljivu energiju, ali bez ugrožavanja životne sredine.

Solarne elektrane bi trebalo postaviti uz puteve, na pojedinim jezerima i na poljoprivrednom zemljištu, najavio je on.

Bez hidroelektrana na Muri

Do 2027. godine, istakao je Kumer, za promociju i korišćenje obnovljivih izvora energije trebalo bi da bude obezbeđeno oko milijardu evra. Novac, kako je naveo, trebalo bi da bude obezbeđen iz različitih evropskih izvora, a deo i iz domaćih.

Odgovarajući na pitanja poslanika, Kumer je rekao da na Muri neće biti građene hidroelektrane, ali da će učiniti sve da se završi lanac hidroelektrana na donjoj Savi, preneo je Svet24.

Nova politika urbane mobilnosti

Jedan od ključnih izazova će nesumnjivo biti transformacija korišćenja energije u transportu, kako bi se što pre eliminisala upotreba fosilnih goriva. Mere će, prema rečima Kumera, obuhvatiti i podsticaje za modernizaciju voznog parka građana, kao i proširenje mreže javnih stanica za punjenje elektrčnih vozila i novu politiku urbane mobilnosti.

Stiže zakon za ubrzano uvođenje električnih vozila u državnu upravu

Budući ministar javni putnički saobraćaj vidi kao kičmu dekarbonizacije putničkog saobraćaja. Vlada je već osnovala preduzeće za upravljanje javnim prevozom putnika, a u pripremi je i zakon za ubrzano uvođenje električnih vozila u državnu upravu.

Budući ministar je za ovu godinu najavio izmene zakona o klimi i zakona o efikasnom korišćenju energije. Novi nacionalni energetski i klimatski plan bi trebalo dabude usvojen na proleće, dodao je on.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

elektroprivrede region radionice trgovina emisijama EU ETS oporezivanje co2 cbam

Radionica o sistemu za trgovanje emisijama: Saradnja regionalnih elektroprivreda je put za energetsku tranziciju

16. januar 2023. - Firme iz BiH, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije razgovarale su i o zajedničkom nastupu za obezbeđenje sredstava za investicije

seepex unutardnevno trziste pks

Srbija u junu dobija unutardnevno tržište struje – sledeći korak je spajanje sa jedinstvenim evropskim tržištem

16. januar 2023. - SEEPEX jer sa svojim partnerima predstavio šta kupcima i prodavcima struje nudi novo tržište na srpskoj berzi

Industrija vetra do 2025 rekordno rasti preti zagusenje

Industrija vetra će do 2025. rekordno rasti, ali joj preti zagušenje

16. januar 2023. - Nakon usporavanja ekspanzije prošle godine, sektor vetroelektrana može da do 2025. očekuje uzastopno obaranje rekorda, objavio je GWEC

istra vetroelektrane na moru irena norveska studija

Istra planira da se snabdeva zelenom energijom iz vetroparkova na Jadranu

16. januar 2023. - Hrvatsko poluostrvopripremiće studiju o potencijalu za gradnju vetroelektrana u Jadranskom moru kako bi obezbedila energetsku nezavisnost