OIE

Bojan Kumer pravi novo ministarstvo energetike i najavljuje milijardu evra investicija u obnovljive izvore

bojan kumer ministar energetike slovenija investicije

Foto: Gibanje Svoboda/Facebook

Objavljeno

16.01.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.01.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Slovenija očekuje da će se do 2027. godine u sektor obnovljivih izvora energije biti investirano milijardu evra, najavio je Bojan Kumer, kandidat za ministra životne sredine, klime i energetike.

Bojan Kumer, trenutno ministar infrastrukture, je investicije od milijardu evra najavio prilikom predstavljanja svog programa pred skupštinskim Odborom za infrastrukturu, životnu sredinu i prostor. Kumer je u okviru Ministarstva infrastrukture i dosad vodio sektor energetike i prilikom formiranja vlade bilo je planirano da se Ministarstvo infrastrukture podeli na dva dela i da on preuzme novo ministarstvo.

Novi ministar je zacrtao tri glavna cilja

On je posebno naglasio, kako prenose lokalni mediji, značaj zelene tranzicije i nastavak dekarbonizacije, a kao tri glavni cilja naveo je podsticanje ulaganja u obnovljive izvore energije, obezbeđivanje pouzdanog i pristupačnog snabdevanja energijom i smanjenje uvozne zavisnosti. Novi ministar je najavio i reforme za sektor transporta, koji je najveći potrošač energije u Sloveniji.

Takođe će biti neophodno uvesti nove klimatske politike i strategije, od kojih će neke biti prenete iz direktiva EU, dok će druge, koje već postoje, biti ažurirane, preneo je portal Zurnal24.

Novi zakon o obnovljivim izvorima energije

Kao jedan od svojih prvih poteza Kumer je najavio donošenje novog zakona o obnovljivim izvorima energije. Ideja je da se novim rešenjima olakša instalacija elektrana na obnovljivu energiju, ali bez ugrožavanja životne sredine.

Solarne elektrane bi trebalo postaviti uz puteve, na pojedinim jezerima i na poljoprivrednom zemljištu, najavio je on.

Bez hidroelektrana na Muri

Do 2027. godine, istakao je Kumer, za promociju i korišćenje obnovljivih izvora energije trebalo bi da bude obezbeđeno oko milijardu evra. Novac, kako je naveo, trebalo bi da bude obezbeđen iz različitih evropskih izvora, a deo i iz domaćih.

Odgovarajući na pitanja poslanika, Kumer je rekao da na Muri neće biti građene hidroelektrane, ali da će učiniti sve da se završi lanac hidroelektrana na donjoj Savi, preneo je Svet24.

Nova politika urbane mobilnosti

Jedan od ključnih izazova će nesumnjivo biti transformacija korišćenja energije u transportu, kako bi se što pre eliminisala upotreba fosilnih goriva. Mere će, prema rečima Kumera, obuhvatiti i podsticaje za modernizaciju voznog parka građana, kao i proširenje mreže javnih stanica za punjenje elektrčnih vozila i novu politiku urbane mobilnosti.

Stiže zakon za ubrzano uvođenje električnih vozila u državnu upravu

Budući ministar javni putnički saobraćaj vidi kao kičmu dekarbonizacije putničkog saobraćaja. Vlada je već osnovala preduzeće za upravljanje javnim prevozom putnika, a u pripremi je i zakon za ubrzano uvođenje električnih vozila u državnu upravu.

Budući ministar je za ovu godinu najavio izmene zakona o klimi i zakona o efikasnom korišćenju energije. Novi nacionalni energetski i klimatski plan bi trebalo dabude usvojen na proleće, dodao je.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

16. januar 2023. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

16. januar 2023. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

16. januar 2023. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

16. januar 2023. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije