Klimatske promene

Poljski diplomata Artur Lorkovski novi direktor Energetske zajednice

Artur Lorkowski energetska zajednica direktor

Artur Lorkovski i Dirk Buschle, zamenik direktora (photo: Energetska zajednica/Facebook)

Objavljeno

04.12.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.12.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Poljski diplomata Artur Lorkovski vodiće Sekretarijat Energetske zajednice u naredne tri godine. On je zamenio Janeza Kopača posle njegovog devetogodišnjeg mandata.

Odluku o novom direktoru doneo je Ministarski savet Energetske zajednice održan u Beogradu, saopštio je Sekretarijat.

Mandat novog direktora počeo je 1. decembra.

Region je mogao da se upozna sa Lorkovskim decembra 2020. godine prilikom pokretanja Platforme za podršku energetskoj tranziciji u regionima uglja na Zapadnom Balkanu i u Ukrajini. Deo Platforme, koju vodi Svetska banka, u ime poljske vlade bio je Nacionalni fond za zaštitu životne sredine i upravljanje vodama, u kojem je Lorkovski bio zamenik predsednika.

Inače, sa ove pozicije je i došao na mesto direktora Sekretarijata Energetske zajednice.

Lorkovski je bio uključen u rad platforme za podršku energetskoj tranziciji u regionima uglja na Zapadnom Balkanu

Zanimljivo je da zemlja iz koje dolazi ima ubedljivo najveći udeo električne energije proizvedene iz uglja u Evropskoj uniji – oko 70 odsto. To je sličnost između Poljske i većine članica Energetske zajednice, poput BiH, Crne Gore, Kosova*, Srbije. Poljska, ipak, pravi krupne korake u energetskoj tranziciji.

Inače, u Fondu je Lorkovski bio zadužen za sledeće sektore: adaptacija na klimatske promene, zaštita voda, eksterni fondovi, transport bez emisija, monitoring, restrukturiranje i oporavak, kao i LIFE, inovacije i javna pomoć.

Biografija

Kako se navodi na sajtu Nacionalnog fonda za zaštitu životne sredine i upravljanje vodama, Artur Lorkovski je diplomirao na Varšavskom fakultetu ekonomije i Nacionalnom fakultetu za javnu upravu.

Između 2018. i 2019. godine bio je specijalni izaslanik ministra spoljnih poslova za klimatska pitanja, a od 2013. do 2017. ambasador Poljske u Beču. U ministarstvu spoljnih poslova je počeo da radi 2010, gde je obavljao i funkciju zamenika direktora zaduženog za energetsku bezbednost i klimatske promene.

U Odboru za evropske integracije počeo je da radi 2001, gde je od 2003. bio zamenik direktora.

Lorkovski se, kako se navodi, bavi pitanjima klimatskih promena od 2006.

Bio je savetnik predsednika Konferencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama COP24 tokom samita UNFCCC o klimi u Katovicama 2018, a 2019. je bio uključen u klimatski samit generalnog sekretara UN, navodi se u biografiji na sajtu Nacionalnog fonda za zaštitu životne sredine i upravljanje vodama.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Inicijativa za regione uglja u tranziciji na Zapadnom Balkanu i u Ukrajini, pravedna energetska tranzicija

Kako energetsku tranziciju učiniti pravednom za stanovnike regiona zavisnih od uglja

4. decembar 2021. - Vlasti moraju da deluju pre nego što ljudi odu, ocenili su govornici na godišnjem sastanku Inicijative za regione uglja u tranziciji na Zapadnom Balkanu i Ukrajini

Zoran sljukic vrsioca duznosti izvrsnog direktora EPCG

Zoran Šljukić imenovan za vršioca dužnosti izvršnog direktora EPCG-a

4. decembar 2021. - Tehnički direktor Elektroprivrede Crne Gore i menadžer rekonstrukcije TE Pljevlja Zoran Šljukić postao je v. d. izvršnog direktora

Severna Makedonija platformu pravednu energetsku tranziciju tri milijarde evra

Severna Makedonija pokreće platformu za pravednu energetsku tranziciju od tri milijarde evra

4. decembar 2021. - Severna Makedonija priprema investicioni plan za prestanak korišćenja uglja, jačanje strujne mreže, nove kapacitete i pravednu tranziciju

frane barbaric HEP plenkovic smena ostavka

Frane Barbarić posle šest godina nije više direktor Hrvatske elektroprivrede

4. decembar 2021. - Premijer Andrej Plenković je najavio njegovu smenu zbog bespravne gradnje, ali je Frane Barbarić podneo ostavku, koju je Vlada prihvatila