Klimatske promene

Poljski diplomata Artur Lorkovski novi direktor Energetske zajednice

Artur Lorkowski energetska zajednica direktor

Artur Lorkovski i Dirk Buschle, zamenik direktora (photo: Energetska zajednica/Facebook)

Objavljeno

04.12.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.12.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Poljski diplomata Artur Lorkovski vodiće Sekretarijat Energetske zajednice u naredne tri godine. On je zamenio Janeza Kopača posle njegovog devetogodišnjeg mandata.

Odluku o novom direktoru doneo je Ministarski savet Energetske zajednice održan u Beogradu, saopštio je Sekretarijat.

Mandat novog direktora počeo je 1. decembra.

Region je mogao da se upozna sa Lorkovskim decembra 2020. godine prilikom pokretanja Platforme za podršku energetskoj tranziciji u regionima uglja na Zapadnom Balkanu i u Ukrajini. Deo Platforme, koju vodi Svetska banka, u ime poljske vlade bio je Nacionalni fond za zaštitu životne sredine i upravljanje vodama, u kojem je Lorkovski bio zamenik predsednika.

Inače, sa ove pozicije je i došao na mesto direktora Sekretarijata Energetske zajednice.

Lorkovski je bio uključen u rad platforme za podršku energetskoj tranziciji u regionima uglja na Zapadnom Balkanu

Zanimljivo je da zemlja iz koje dolazi ima ubedljivo najveći udeo električne energije proizvedene iz uglja u Evropskoj uniji – oko 70 odsto. To je sličnost između Poljske i većine članica Energetske zajednice, poput BiH, Crne Gore, Kosova*, Srbije. Poljska, ipak, pravi krupne korake u energetskoj tranziciji.

Inače, u Fondu je Lorkovski bio zadužen za sledeće sektore: adaptacija na klimatske promene, zaštita voda, eksterni fondovi, transport bez emisija, monitoring, restrukturiranje i oporavak, kao i LIFE, inovacije i javna pomoć.

Biografija

Kako se navodi na sajtu Nacionalnog fonda za zaštitu životne sredine i upravljanje vodama, Artur Lorkovski je diplomirao na Varšavskom fakultetu ekonomije i Nacionalnom fakultetu za javnu upravu.

Između 2018. i 2019. godine bio je specijalni izaslanik ministra spoljnih poslova za klimatska pitanja, a od 2013. do 2017. ambasador Poljske u Beču. U ministarstvu spoljnih poslova je počeo da radi 2010, gde je obavljao i funkciju zamenika direktora zaduženog za energetsku bezbednost i klimatske promene.

U Odboru za evropske integracije počeo je da radi 2001, gde je od 2003. bio zamenik direktora.

Lorkovski se, kako se navodi, bavi pitanjima klimatskih promena od 2006.

Bio je savetnik predsednika Konferencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama COP24 tokom samita UNFCCC o klimi u Katovicama 2018, a 2019. je bio uključen u klimatski samit generalnog sekretara UN, navodi se u biografiji na sajtu Nacionalnog fonda za zaštitu životne sredine i upravljanje vodama.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

aleksander mervar eles krsko solar

Mervar: Električna energija iz nuklearke Krško 2 neće biti jeftinija od 125 evra po MWh

4. decembar 2021. - Aleksander Mervar, direktor slovenačkog ELES, savetuje da zemlja što pre započne gradnju gasnih elektrana, kako bi izbegla veliki uvoz struje

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

4. decembar 2021. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

4. decembar 2021. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije

Slovenacki HSE plutajucu solarnu elektranu Termoelektrarne sostanj

Slovenački HSE će postaviti veliku plutajuću solarnu elektranu pored Termoelektrarne Šoštanj

4. decembar 2021. - HSE je objavio da će na Družmirskom jezeru do svoje elektrane na ugalj TEŠ instalirati plutajuću solarnu elektranu