Klimatske promene

Poljski diplomata Artur Lorkovski novi direktor Energetske zajednice

Artur Lorkowski energetska zajednica direktor

Artur Lorkovski i Dirk Buschle, zamenik direktora (photo: Energetska zajednica/Facebook)

Objavljeno

04.12.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.12.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Poljski diplomata Artur Lorkovski vodiće Sekretarijat Energetske zajednice u naredne tri godine. On je zamenio Janeza Kopača posle njegovog devetogodišnjeg mandata.

Odluku o novom direktoru doneo je Ministarski savet Energetske zajednice održan u Beogradu, saopštio je Sekretarijat.

Mandat novog direktora počeo je 1. decembra.

Region je mogao da se upozna sa Lorkovskim decembra 2020. godine prilikom pokretanja Platforme za podršku energetskoj tranziciji u regionima uglja na Zapadnom Balkanu i u Ukrajini. Deo Platforme, koju vodi Svetska banka, u ime poljske vlade bio je Nacionalni fond za zaštitu životne sredine i upravljanje vodama, u kojem je Lorkovski bio zamenik predsednika.

Inače, sa ove pozicije je i došao na mesto direktora Sekretarijata Energetske zajednice.

Lorkovski je bio uključen u rad platforme za podršku energetskoj tranziciji u regionima uglja na Zapadnom Balkanu

Zanimljivo je da zemlja iz koje dolazi ima ubedljivo najveći udeo električne energije proizvedene iz uglja u Evropskoj uniji – oko 70 odsto. To je sličnost između Poljske i većine članica Energetske zajednice, poput BiH, Crne Gore, Kosova*, Srbije. Poljska, ipak, pravi krupne korake u energetskoj tranziciji.

Inače, u Fondu je Lorkovski bio zadužen za sledeće sektore: adaptacija na klimatske promene, zaštita voda, eksterni fondovi, transport bez emisija, monitoring, restrukturiranje i oporavak, kao i LIFE, inovacije i javna pomoć.

Biografija

Kako se navodi na sajtu Nacionalnog fonda za zaštitu životne sredine i upravljanje vodama, Artur Lorkovski je diplomirao na Varšavskom fakultetu ekonomije i Nacionalnom fakultetu za javnu upravu.

Između 2018. i 2019. godine bio je specijalni izaslanik ministra spoljnih poslova za klimatska pitanja, a od 2013. do 2017. ambasador Poljske u Beču. U ministarstvu spoljnih poslova je počeo da radi 2010, gde je obavljao i funkciju zamenika direktora zaduženog za energetsku bezbednost i klimatske promene.

U Odboru za evropske integracije počeo je da radi 2001, gde je od 2003. bio zamenik direktora.

Lorkovski se, kako se navodi, bavi pitanjima klimatskih promena od 2006.

Bio je savetnik predsednika Konferencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama COP24 tokom samita UNFCCC o klimi u Katovicama 2018, a 2019. je bio uključen u klimatski samit generalnog sekretara UN, navodi se u biografiji na sajtu Nacionalnog fonda za zaštitu životne sredine i upravljanje vodama.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

SAD teksas obnovljiva energija ugalj nuklearke eia

Obnovljivi izvori u 2022. po prvi put pretekli ugalj po proizvodnji struje u SAD

4. decembar 2021. - Američki energetski sektor proizveo je prošle godine 4.090 TWh, a udeo obnovljivih izvora bio je 21 odsto, saopštila je EIA

Plenković: HEP ide u dokapitalizaciju

Plenković: HEP ide u dokapitalizaciju

4. decembar 2021. - Hrvatski premijer Andrej Plenković najavio je da će Hrvatska elektroprivreda - HEP, ući u proces dokapitalizacije

Djedovic Dedovic izmenama zakona Srbija skladistenje energije

Đedović: Izmenama zakona Srbija podstiče instaliranje sistema za skladištenje energije

4. decembar 2021. - Po izmenama Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije, investitori će odlaganje priključenja elektrane izbeći ugradnjom baterija

miroslav tomasevic eps

Tomašević: Ispunio sam ono što je bio moj zadatak u EPS-u

4. decembar 2021. - Miroslav Tomašević vodi EPS od marta 2022. kada je zbog ogromnih problema u proizvodnji uglja i struje zamenio Milorada Grčića