OIE

Poljski sporazum sa industrijom vetra – dogovor za pravednu energetsku tranziciju

Poljski sporazum sa industrijom vetra - dogovor za pravednu energetsku tranziciju

Slika: doskey12 from Pixabay

Objavljeno

24.09.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.09.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

U cilju sprovođenja što bezbolnije energetske tranzicije, Poljska vlada je potpisala sporazum sa predstavnicima industrije vetra kako bi obezbedila razvoj nacionalne industrije i povećala učešće domaćih firmi u gradnji vetroelektrana na moru. Sporazum je inspirisan dogovorom koji je pre dve godine potpisan u Velikoj Britaniji.

Dogovor sa industrijom vetra predviđa novi sistem aukcija za dodelu subvencija, nadogradnju poljskih luka, obuku i obrazovanje radne snage, posebno bivših radnika iz sektora uglja, kao i regulisanje odnosa između sektora vetroelektrana i drugih delova privrede i društva koji koriste resurse mora. Sve ove aktivnosti pomoći će Poljskoj da sprovede energetsku tranziciju i učini je pravednom.

Poljska planira da prestane da koristi ugalj do 2040, kao i da do tog roka izgradi vetroelektrane na moru snage 11 GW

U Poljskoj trenutno ne postoji nijedan vetropark na moru, ali zemlja planira da instalira 11 GW u ovom segmentu do kraja 2040. Zemlja, inače, 70 odsto električne energije dobija iz termoelektrana na ugalj (instalisane snage 31 GW), ali planira da prestane da koristi ugalj do 2040.

Dogovorom se industrija vetra obavezuje na otvaranje do 60.000 direktnih i indirektnih radnih mesta u poljskoj industriji vetra do 2040, dok će vlada zauzvrat ubrzati energetsku tranziciju ka obnovljivim izvorima energije pokretanjem novog modela aukcija za vetroparkove na moru 2025.

Industrija vetra se obavezala na otvaranje do 60.000 radnih mesta u Poljskoj do 2040

Ugovor je potpisalo 200 predstavnika poljske vlade, investitora, industrije vetra, lokalnih samouprava i institucija visokog obrazovanja u Poljskoj, saopštila je organizacija WindEurope.

Poljska vlada je saopštila da ova zemlja ima oko 400 firmi koje su uključene u industriju vetra, a dogovor je potpisalo više od 120. Sporazum će, kako se navodi, biti otvoren za nove potpisnike, i predstavljati stalnu platformu za saradnju potpisnika, ali i budućih investitora.

Dogovor je iniciralo Ministarstvo za klimu i životnu sredinu u julu prošle godine, a krajem oktobra šest radnih grupa započelo je rad na dokumentu.

Najvažniji cilj ovog sporazuma je podrška razvoju sektora vetra u Poljskoj i što veće učešće poljskih preduzetnika u gradnji vetroelektrana na moru koje će biti instalirane poljskoj ekonomskoj zoni, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Obuka 40.000 radnika za industriju vetra do 2040.

sporazum sa industrijom vetra poljska - dogovor za pravednu energetsku tranziciju
Slika: Ministarstvo za klimu i životnu sredinu

Cilj sporazuma je, kako objašnjava WindEurope, da udeo domaćih firmi bude najmanje 25-30 odsto u projektima na moru koji će biti sprovedeni do 2025, da se poveća do 2030. na najmanje 45 odsto, a posle 2030. na najmanje 50 odsto.

Ukupno 30.000 direktnih i indirektnih radnih mesta trebalo bi da se otvori do 2030, a 60.000 do 2040. Dogovor će, takođe, osigurati obuku i obrazovanje 20.000 radnika do 2030. odnosno 40.000 do 2040, s tim da će poseban fokus biti na prekvalifikaciji i usavršavanju radnika iz sektora uglja.

Vlada se obavezala da će do 2040. obezbediti 22,5 milijardi evra za vetroparkove na moru

Poljska planira da izgradi 5,9 GW vetroparkova na moru do kraja 2030, a do 2040. ukupno  11 GW. Vlada se obavezala da će pokrenuti novi sistem aukcija 2025. i izdvojiti 22,5 milijardi evra za vetroelektrane na moru do 2040.

Sporazum predviđa nadogradnju lučke infrastrukture kako bi bila podobna za izgradnju i održavanje vetroparkova na moru.

Planirano je i da se razvije kodeks najbolje prakse za sektor vetroparkova na moru kako bi se regulisali odnosi između ovog sektora i svih ostalih, koji posluju na moru, poput ribarstva, vojnog i civilnog pomorskog saobraćaja.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

24. septembar 2021. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

24. septembar 2021. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

24. septembar 2021. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

24. septembar 2021. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije