Električna energija

Severna Makedonija u maju otvara berzu električne energije

MEMO North Macedonia launch electricity exchange May

Foto: Marcus on Unsplash

Objavljeno

01.03.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.03.2023.

Komentari

0

Podeli

Nacionalni operator tržišta električne energije MEMO će 10. maja pustiti u rad severnomakedonsku berzu struje i upravljaće njome. Biće pokrenuto tržište za dan unapred i to samo na nacionalnom nivou, dok u saradnji s nekom od berzi iz susednih zemalja ne dođe do prvog uparivanja tržištâ.

Predstojeće otvaranje berze električne energije će Severnoj Makedoniji doneti cenu struje koja će se menjati svakog sata i biti relevantna za domaću industriju, građane, proizvodnju i potražnju struje, za razliku od trenutne reference, jer ona zavisi od kotacija na mađarskoj berzi struje HUPX, izjavio je prvi čovek nominovanog operatora tržišta električne energije. Simon Šutinoski, direktor Nacionalnog operatora tržišta električne energije MEMO otkrio je za novinsku agenciju MIA u intervjuu da je pokretanje tržišta za dan unapred zakazano za 10. maj.

Očekuje se da će trgovanje biti likvidno od prvog dana, istakao je. Kompanija MEMO, koja ima status nominovanog operatora tržišta električne energije (NEMO) Severne Makedonije, zadužena je za start i upravljanje berzanskim aktivnostima.

Trgovaće se u početku samo na nacionalnom nivou, dok u saradnji s nekom od berzi iz susednih zemalja ne dođe do prvog uparivanja odnosno spajanja tržištâ (coupling), navodi Šutinoski. Kada MEMO utvrdi da su ponuda i potražnja uravnotežene u svakom satu, uspostaviće i unutardnevno tržište, istakao je, ali nije želeo da govori o rokovima.

Pet godina priprema

Formiranje berze je inicirano izmenama Zakona o energetici iz 2018. godine. MEMO očekuje da će Regulatorna komisija za energetiku i vodne usluge (RKE) polovinom marta odobriti pravila trgovanja, izjavio je Šutinoski.

BSP SouthPool će biti odgovoran za kliring i poravnanje, a EPEX Spot je isporučio platformu za trgovanje

Slovenački operator berze BSP SouthPool izabran je za kliring i poravnanja, a EPEX Spot je isporučio platformu za trgovanje, napomenuo je direktor. Upitan za budućnost bilateralnih ugovora, trenutni model za kupoprodaju struje na veliko, kazao je da je plan da se na berzi formira vanberzansko, OTC tržište gde će te transakcije biti registrovane.

MEMO je na organizovanom tržištu takođe jemac i posrednik, objasnio je Šutinoski.

U toku projekat povezivanja tržišta s Grčkom, Albanijom, Kosovom*

Kompanija već četiri godine radi na projektu spajanja tržištâ za dan unapred sa susednom Bugarskom. Poslednji memorandum o razumevanju potpisali su pre godinu dana operatori prenosnog sistema električne energije dve zemlje ESO i MEPSO kao i operatori organizovanog tržišta IBEX i MEMO.

Jedan novi poduhvat, uz podršku Sjedinjenih Država, ima za cilj da omogući međusobno uparivanje između Severne Makedonije, Grčke, Albanije i Kosova* i regionalnu integraciju, navodi Šutinoski.

Albanija i Kosovo* očekuju da će Albansku berzu struje – ALPEX pokrenuti u drugoj polovini godine, posle više odlaganja. Slično tome, otvaranje crnogorske Berze električne energije (BELEN ili MEPX) zakazano je za april.

SEEPEX u Srbiji, jedina berza električne energije na Zapadnom Balkanu, sprema se da u junu uvede unutardnevno tržište. Bugarski IBEX radi na otvaranju tržišta za garancije porekla.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Fortis Group siri prisustvo Balkanu preuzimanjem biogasnih elektrana Pancevu Velimir Gavrilovic Beogradski energetski forum

Fortis Group širi prisustvo na Balkanu preuzimanjem biogasnih elektrana u Pančevu

1. mart 2023. - Fortis Group kupuje dve biogasne elektrane u Pančevu, objavio je operativni direktor Velimir Gavrilović na Beogradskom energetskom forumu

krsko 2 slovenija nuklearka cena struje trosak

GEN energija: 1.000 MW nuklearke Krško 2 koštaće najmanje 9,3 milijarde evra

1. mart 2023. - Finansijska struktura za Krško 2 biće poznata i utvrđena, kako je navela GEN energija, pre donošenja konačne investicione odluke 2028.

Bernard NGEN Nema pametne mreze bez pametnih korisnika

Bernard (NGEN): Nema pametne mreže bez pametnih korisnika

1. mart 2023. - U energetici su potrebne pametne mreže, a ne postoji pametna mreža bez pametnih korisnika, izjavio je na Beogradskom energetskom forumu generalni direktor NGEN-a Roman Bernard

elixir matijas predojevic dekarbonizacija cirkularna ekonomija bef

Dekarbonizacija važan deo 300 miliona evra vrednog investicionog plana Elixir grupe

1. mart 2023. - Nove investicije doprineće nastavku dekarbonizacije u Elixir grupi koji je započet pre nekoliko godina, rekao je Matijas Predojević