Električna energija

Severna Makedonija u maju otvara berzu električne energije

MEMO North Macedonia launch electricity exchange May

Foto: Marcus on Unsplash

Objavljeno

01.03.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.03.2023.

Komentari

0

Podeli

Nacionalni operator tržišta električne energije MEMO će 10. maja pustiti u rad severnomakedonsku berzu struje i upravljaće njome. Biće pokrenuto tržište za dan unapred i to samo na nacionalnom nivou, dok u saradnji s nekom od berzi iz susednih zemalja ne dođe do prvog uparivanja tržištâ.

Predstojeće otvaranje berze električne energije će Severnoj Makedoniji doneti cenu struje koja će se menjati svakog sata i biti relevantna za domaću industriju, građane, proizvodnju i potražnju struje, za razliku od trenutne reference, jer ona zavisi od kotacija na mađarskoj berzi struje HUPX, izjavio je prvi čovek nominovanog operatora tržišta električne energije. Simon Šutinoski, direktor Nacionalnog operatora tržišta električne energije MEMO otkrio je za novinsku agenciju MIA u intervjuu da je pokretanje tržišta za dan unapred zakazano za 10. maj.

Očekuje se da će trgovanje biti likvidno od prvog dana, istakao je. Kompanija MEMO, koja ima status nominovanog operatora tržišta električne energije (NEMO) Severne Makedonije, zadužena je za start i upravljanje berzanskim aktivnostima.

Trgovaće se u početku samo na nacionalnom nivou, dok u saradnji s nekom od berzi iz susednih zemalja ne dođe do prvog uparivanja odnosno spajanja tržištâ (coupling), navodi Šutinoski. Kada MEMO utvrdi da su ponuda i potražnja uravnotežene u svakom satu, uspostaviće i unutardnevno tržište, istakao je, ali nije želeo da govori o rokovima.

Pet godina priprema

Formiranje berze je inicirano izmenama Zakona o energetici iz 2018. godine. MEMO očekuje da će Regulatorna komisija za energetiku i vodne usluge (RKE) polovinom marta odobriti pravila trgovanja, izjavio je Šutinoski.

BSP SouthPool će biti odgovoran za kliring i poravnanje, a EPEX Spot je isporučio platformu za trgovanje

Slovenački operator berze BSP SouthPool izabran je za kliring i poravnanja, a EPEX Spot je isporučio platformu za trgovanje, napomenuo je direktor. Upitan za budućnost bilateralnih ugovora, trenutni model za kupoprodaju struje na veliko, kazao je da je plan da se na berzi formira vanberzansko, OTC tržište gde će te transakcije biti registrovane.

MEMO je na organizovanom tržištu takođe jemac i posrednik, objasnio je Šutinoski.

U toku projekat povezivanja tržišta s Grčkom, Albanijom, Kosovom*

Kompanija već četiri godine radi na projektu spajanja tržištâ za dan unapred sa susednom Bugarskom. Poslednji memorandum o razumevanju potpisali su pre godinu dana operatori prenosnog sistema električne energije dve zemlje ESO i MEPSO kao i operatori organizovanog tržišta IBEX i MEMO.

Jedan novi poduhvat, uz podršku Sjedinjenih Država, ima za cilj da omogući međusobno uparivanje između Severne Makedonije, Grčke, Albanije i Kosova* i regionalnu integraciju, navodi Šutinoski.

Albanija i Kosovo* očekuju da će Albansku berzu struje – ALPEX pokrenuti u drugoj polovini godine, posle više odlaganja. Slično tome, otvaranje crnogorske Berze električne energije (BELEN ili MEPX) zakazano je za april.

SEEPEX u Srbiji, jedina berza električne energije na Zapadnom Balkanu, sprema se da u junu uvede unutardnevno tržište. Bugarski IBEX radi na otvaranju tržišta za garancije porekla.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

hgk lex specialis obnovljivi izvori energije udruzenje

Hrvatska gospodarska komora traži lex specialis za sektor obnovljivih izvora energije

1. mart 2023. - Udruženje za obnovljive izvore energije HGK pripremilo je novi position paper koji analizira najveće prepreke i nudi rešenja

aleksander mervar eles krsko solar

Mervar: Električna energija iz nuklearke Krško 2 neće biti jeftinija od 125 evra po MWh

1. mart 2023. - Aleksander Mervar, direktor slovenačkog ELES, savetuje da zemlja što pre započne gradnju gasnih elektrana, kako bi izbegla veliki uvoz struje

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

1. mart 2023. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

1. mart 2023. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije