Električna energija

Zapadni Balkan dobija još četiri berze električne energije do polovine 2023.

berze elektricne energije zapadni balkan

Foto: analogicus from Pixabay

Objavljeno

11.07.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.07.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Albanija, Crna Gora, Kosovo* i Severna Makedonija planiraju da otvore berze električne energije u četvrtom kvartalu 2022. godine odnosno u prvom i drugom kvartalu 2023. godine.

Otvaranje berzi električne energije sa dan-unapred tržištima u četiri članice Energetska zajednice predstavljalo bi veliki korak napred, s obzirom da sada samo Srbija ima operativnu berzu električne energije – SEEPEX.

Kako se navodi u najnovijem izveštaju Praćenje energetske tranzicije, potreba za dan-unapred tržištima i njihovom integracijom je veoma važna za povećano korišćenje obnovljivih izvora energije, ali i za uvođenje mehanizma za prilagođavanje granice ugljenika (CBAM).

Značaj berzi je dodatno povećan posle predloga Evropske komisije o prekograničnoj taksi na CO2 (CBAM) koji spajanje tržišta struje postavlja kao jedan od uslova za izuzeće od naplate ove takse, naveo je u izveštaju Sekretarijata.

Pokretanje berzi i dalje neizvesno

Postignut je, kako se navodi, napredak u uspostavljanju dan-unapred tržišta električne energije na Zapadnom Balkanu, međutim, njihovo pokretanje je i dalje neizvesno.

Naime, albanska berza električne energije ALPEX, kojoj je povereno upravljanje tržištem i na Kosovu*, crnogorska MEPX i severnomakedonska MEMO su završile tenderske procedure i zaključile ugovore sa odabranim pružaocima usluga za uspostavljanje dan-unapred tržišta.

ALPEX će, kako se dodaje, obaviti i uvođenje unutardnevnog tržišta u Albaniji i na Kosovu*.

Severna Makedonija i Srbija su imenovale MEMO i SEPEX za nominovane operatore tržišta električne energije

Pokretanje dan-unapred tržišta u Albaniji planirano je za novembar, a na Kosovu* dva meseca kasnije, dok je početak rada berzi u Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji najavljeno za poslednji kvartal ove i drugi kvartal sledeće godine, piše u Izveštaju.

Uspostavljanje dan-unapred tržišta u BiH najviše kasni kada se pogleda Zapadni Balkan, i još je u fazi rasprave.

Iako Uredba o raspodeli kapaciteta i upravljanju zagušenjem (CACM) još nije zvanično usvojena u Energetskoj zajednici, Severna Makedonija je imenovala MEMO kao nominovanog operatora tržišta električne energije (NEMO), a u Srbiji je ovaj status dobio SEEPEX u junu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

strategiji-Kosovo-ciljeve-energetske-tranzicije-2031-godine

Kosovo* objavilo ciljeve energetske tranzicije do 2031. godine

11. jul 2022. - Vlada u Prištini cilja da 2031. bude 1,6 gigavata snage u zelenim elektranama, uz 340 MWh u baterijama i rekonstrukciju termoelektrana

Novo poglavlje za francuske nuklearke: dostupnost vode utiče na bezbednost reaktora

Klimatske promene ugrožavaju rad i bezbednost francuskih nuklearki

11. jul 2022. - Revizorski sud je upozorio da se bezbednost 56 postojećih reaktora, kao i novih projekata, mora sagledati u kontekstu klimatskih promena

virtuelne elektrane bih agregatori pandurevci nosbih pandurevic

Bum virtuelnih elektrana u BiH: sedam agregatora upravlja elektranama snage 120 MW

11. jul 2022. - Virtuelne elektrane omogućile su malim proizvođačima zelene energije da skuplje prodaju svoju struju nego u sistemu fid-in tarifa

peter sijarto energetska zajednica madjarska srbija republika srpska

Sijarto: Pozdravljam formiranje energetske zajednice Mađarske, Republike Srpske i Srbije

11. jul 2022. - Peter Sijarto, koji je posetio BiH, je istakao da je Mađarskoj, kao zemlji koja nema izlaz na more, regionalna saradnja jako važna