Električna energija

Zapadni Balkan dobija još četiri berze električne energije do polovine 2023.

berze elektricne energije zapadni balkan

Foto: analogicus from Pixabay

Objavljeno

11.07.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.07.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Albanija, Crna Gora, Kosovo* i Severna Makedonija planiraju da otvore berze električne energije u četvrtom kvartalu 2022. godine odnosno u prvom i drugom kvartalu 2023. godine.

Otvaranje berzi električne energije sa dan-unapred tržištima u četiri članice Energetska zajednice predstavljalo bi veliki korak napred, s obzirom da sada samo Srbija ima operativnu berzu električne energije – SEEPEX.

Kako se navodi u najnovijem izveštaju Praćenje energetske tranzicije, potreba za dan-unapred tržištima i njihovom integracijom je veoma važna za povećano korišćenje obnovljivih izvora energije, ali i za uvođenje mehanizma za prilagođavanje granice ugljenika (CBAM).

Značaj berzi je dodatno povećan posle predloga Evropske komisije o prekograničnoj taksi na CO2 (CBAM) koji spajanje tržišta struje postavlja kao jedan od uslova za izuzeće od naplate ove takse, naveo je u izveštaju Sekretarijata.

Pokretanje berzi i dalje neizvesno

Postignut je, kako se navodi, napredak u uspostavljanju dan-unapred tržišta električne energije na Zapadnom Balkanu, međutim, njihovo pokretanje je i dalje neizvesno.

Naime, albanska berza električne energije ALPEX, kojoj je povereno upravljanje tržištem i na Kosovu*, crnogorska MEPX i severnomakedonska MEMO su završile tenderske procedure i zaključile ugovore sa odabranim pružaocima usluga za uspostavljanje dan-unapred tržišta.

ALPEX će, kako se dodaje, obaviti i uvođenje unutardnevnog tržišta u Albaniji i na Kosovu*.

Severna Makedonija i Srbija su imenovale MEMO i SEPEX za nominovane operatore tržišta električne energije

Pokretanje dan-unapred tržišta u Albaniji planirano je za novembar, a na Kosovu* dva meseca kasnije, dok je početak rada berzi u Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji najavljeno za poslednji kvartal ove i drugi kvartal sledeće godine, piše u Izveštaju.

Uspostavljanje dan-unapred tržišta u BiH najviše kasni kada se pogleda Zapadni Balkan, i još je u fazi rasprave.

Iako Uredba o raspodeli kapaciteta i upravljanju zagušenjem (CACM) još nije zvanično usvojena u Energetskoj zajednici, Severna Makedonija je imenovala MEMO kao nominovanog operatora tržišta električne energije (NEMO), a u Srbiji je ovaj status dobio SEEPEX u junu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

vetroturbina Siemens Gamesa otpusta 10 odsto zaposlenih

Proizvođač vetroturbina Siemens Gamesa otpušta 10 odsto zaposlenih

30 септембра 2022 - Kašnjenja u isporukama i porast cena materijala doveli su kompaniju Siemens Gamesa u poziciju da gasi 2.900 radnih mesta

digitalni vodic za investitore bih usaid

BiH digitalizacijom ubrzava investicije u sektor energetike

30 септембра 2022 - Investitori dobijaju prilagođeni vodič za njihov konkretni projekat, koji sadrži listu dozvola, saglasnosti i drugih akata koje moraju imati

Rama Glavno pitanje cena da li ce biti struje

Rama: Glavno pitanje nije cena struje, već da li će je biti

30 септембра 2022 - Premijer Albanije Edi Rama pozvao je ponovo stanovništvo da štedi struju, naglasivši da nije reč samo o finansijskom trošku

solarni paneli monteri obuka

Uskoro obuke za montere solarnih panela – osposobi se za siguran posao u narednim godinama

29 септембра 2022 - U toku je ubrzani razvoj nove grane privrede - zelene energetike, koji, naravno zahteva odgovarajuću radnu snagu