Električna energija

Zapadni Balkan dobija još četiri berze električne energije do polovine 2023.

berze elektricne energije zapadni balkan

Foto: analogicus from Pixabay

Objavljeno

11.07.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.07.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Albanija, Crna Gora, Kosovo* i Severna Makedonija planiraju da otvore berze električne energije u četvrtom kvartalu 2022. godine odnosno u prvom i drugom kvartalu 2023. godine.

Otvaranje berzi električne energije sa dan-unapred tržištima u četiri članice Energetska zajednice predstavljalo bi veliki korak napred, s obzirom da sada samo Srbija ima operativnu berzu električne energije – SEEPEX.

Kako se navodi u najnovijem izveštaju Praćenje energetske tranzicije, potreba za dan-unapred tržištima i njihovom integracijom je veoma važna za povećano korišćenje obnovljivih izvora energije, ali i za uvođenje mehanizma za prilagođavanje granice ugljenika (CBAM).

Značaj berzi je dodatno povećan posle predloga Evropske komisije o prekograničnoj taksi na CO2 (CBAM) koji spajanje tržišta struje postavlja kao jedan od uslova za izuzeće od naplate ove takse, naveo je u izveštaju Sekretarijata.

Pokretanje berzi i dalje neizvesno

Postignut je, kako se navodi, napredak u uspostavljanju dan-unapred tržišta električne energije na Zapadnom Balkanu, međutim, njihovo pokretanje je i dalje neizvesno.

Naime, albanska berza električne energije ALPEX, kojoj je povereno upravljanje tržištem i na Kosovu*, crnogorska MEPX i severnomakedonska MEMO su završile tenderske procedure i zaključile ugovore sa odabranim pružaocima usluga za uspostavljanje dan-unapred tržišta.

ALPEX će, kako se dodaje, obaviti i uvođenje unutardnevnog tržišta u Albaniji i na Kosovu*.

Severna Makedonija i Srbija su imenovale MEMO i SEPEX za nominovane operatore tržišta električne energije

Pokretanje dan-unapred tržišta u Albaniji planirano je za novembar, a na Kosovu* dva meseca kasnije, dok je početak rada berzi u Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji najavljeno za poslednji kvartal ove i drugi kvartal sledeće godine, piše u Izveštaju.

Uspostavljanje dan-unapred tržišta u BiH najviše kasni kada se pogleda Zapadni Balkan, i još je u fazi rasprave.

Iako Uredba o raspodeli kapaciteta i upravljanju zagušenjem (CACM) još nije zvanično usvojena u Energetskoj zajednici, Severna Makedonija je imenovala MEMO kao nominovanog operatora tržišta električne energije (NEMO), a u Srbiji je ovaj status dobio SEEPEX u junu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Nagrada-Liderka-odrzive-energetike-ministarki-Dubravki-Dedovic-Djedovic-Handanovic

Nagrada Liderka održive energetike uručena ministarki Dubravki Đedović Handanović

11. jul 2022. - Predsednica CPOR-a i suosnivač mreže žena WISE Srbija Branislava Jovičić uručila je nagradu Liderka održive energetike ministarki Dubravki Đedović Handanović

Luksemburski fond Alcazar Energy vetroparka Bijela Crnoj Gori

Luksemburški fond preuzeo projekat vetroparka Bijela u Crnoj Gori

11. jul 2022. - Infrastrukturni fond Alcazar Energy je preuzeo prava na projekat vetroparka Bijela od 118 megavata, vrednog 200 miliona dolara

Popusti za struju do 40 odsto naredne zime u Srbiji

Popusti za struju do 40 odsto naredne zime u Srbiji

11. jul 2022. - U odnosu na prošlu zimu iznos popust je povećan sa 30 na 40 odsto, a uveden je i popust za povećanje udela potrošnje jeftinije struje

tesanj sajam suad huskic fotonaponske elektrane

Opština Tešanj dobijaće 70 odsto električne energije iz solarnih elektrana

11. jul 2022. - Samo do 2020. godine u ovom mestu u BiH bilo je instalirano 15 fotonaponskih elektrana ukupne instalisane snage 608 kW