Električna energija

SEEPEX imenovan za nominovanog operatora tržišta električne energije (NEMO)

SEEPEX imenovan za nominovanog operatora trzista elektricne energije

Foto: BGEN

Objavljeno

24.06.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.06.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlada Srbije donela je odluku da imenuje srpsku berzu električne energije SEEPEX za nominovanog operatora tržišta električne energije (eng. nominated electricity market Operator – NEMO).

Imenovanje berze SEEPEX za nominovanog operatora tržišta električne energije stvara uslove da se obavi spajanje srpskog sa tržištima okolnih evropskih zemalja  (eng. market coupling) i ulazak u jedinstveno evropsko tržište.

NEMO je, kako se navodi u Zakonu o energetici, subjekt koji je određen za sprovođenje spajanja dan-unapred i unutardnevnog organizovanog tržišta električne energije sa susednim organizovanim tržištima električne energije.

SEEPEX zasad ima samo dan-unapred tržište.

Miloš Mladenović, direktor SEEPEX-a, rekao je za Balkan Green Energy News, da je SEEPEX imenovan kao nominalni operator tržišta odlukom Vlade Srbije uz pozitivno mišljenje Agencije za energetiku Republike Srbije i potpuno u skladu sa odredbama evropske direktive za oblast kratkoročnog tržišta.

SEEPEX je sada i sa stanovišta regulatornog okvira postao prihvatljiv partner za ulazak u jedinstveno evropsko tržište

„Sada smo konačno i sa stanovišta regulatornog okvira postali prihvatljiv partner za ulazak u jedinstveno evropsko dan-unapred tržište, a nadamo se ubrzo i za ulazak u jedinstveno unutardnevno tržište“, istakao je Mladenović na marginama savetovanja Energetika 2022, u organizaciji Saveza energetičara, održanog na Zlatiboru.

Imenovanje za NEMO je bio neophodan uslov da se sprovede spajanje tržišta sa okolnim evropskim zemljama (eng. market coupling).

SEEPEX je, kako kaže Mladenović, za to spajanje bio spreman sa poslovnog, tehničkog i finansijskog aspekta, ali nedostajao je pravno-regulatorni okvir. Takođe, krajem godine se očekuje da se kompletna EU regulativa transponuje i na regionalnom nivou kroz odluke Ministarskog saveta Energeske zajednice.

Potvrđeno je da će biti obezbeđeni resursi za testiranje i ostale aktivnosti za početak rada unutardnevnog tržišta

„SEEPEX planira da uradi spajanje tržišta sa Crnom Gorom početkom sledeće godine, što nema direktne veze sa imenovanjem za NEMO, ali namera je da što pre ‘uđemo u taj voz’ i da krajem sledeće ili početkom 2024. uradimo spajanje na sve četiri evropske granice, a to su Bugarska, Hrvatska, Mađarska, Rumunija“, naveo je on.

Mladenović je istakao i da je potvrđeno da će biti obezbeđeni resursi za testiranje i ostale aktivnosti za početak rada unutardnevnog tržišta, kako bi bilo operativno u prvoj polovini godine.

Na taj način će biti uklonjena poslednja prepreka da proizvođači energije iz obnovljivih izvora izađu na tržište i da se sami balansiraju, zaključio je Mladenović.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

24. jun 2022. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

24. jun 2022. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

24. jun 2022. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

24. jun 2022. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije