Električna energija

SEEPEX imenovan za nominovanog operatora tržišta električne energije (NEMO)

SEEPEX imenovan za nominovanog operatora trzista elektricne energije

Foto: BGEN

Objavljeno

24.06.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.06.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlada Srbije donela je odluku da imenuje srpsku berzu električne energije SEEPEX za nominovanog operatora tržišta električne energije (eng. nominated electricity market Operator – NEMO).

Imenovanje berze SEEPEX za nominovanog operatora tržišta električne energije stvara uslove da se obavi spajanje srpskog sa tržištima okolnih evropskih zemalja  (eng. market coupling) i ulazak u jedinstveno evropsko tržište.

NEMO je, kako se navodi u Zakonu o energetici, subjekt koji je određen za sprovođenje spajanja dan-unapred i unutardnevnog organizovanog tržišta električne energije sa susednim organizovanim tržištima električne energije.

SEEPEX zasad ima samo dan-unapred tržište.

Miloš Mladenović, direktor SEEPEX-a, rekao je za Balkan Green Energy News, da je SEEPEX imenovan kao nominalni operator tržišta odlukom Vlade Srbije uz pozitivno mišljenje Agencije za energetiku Republike Srbije i potpuno u skladu sa odredbama evropske direktive za oblast kratkoročnog tržišta.

SEEPEX je sada i sa stanovišta regulatornog okvira postao prihvatljiv partner za ulazak u jedinstveno evropsko tržište

„Sada smo konačno i sa stanovišta regulatornog okvira postali prihvatljiv partner za ulazak u jedinstveno evropsko dan-unapred tržište, a nadamo se ubrzo i za ulazak u jedinstveno unutardnevno tržište“, istakao je Mladenović na marginama savetovanja Energetika 2022, u organizaciji Saveza energetičara, održanog na Zlatiboru.

Imenovanje za NEMO je bio neophodan uslov da se sprovede spajanje tržišta sa okolnim evropskim zemljama (eng. market coupling).

SEEPEX je, kako kaže Mladenović, za to spajanje bio spreman sa poslovnog, tehničkog i finansijskog aspekta, ali nedostajao je pravno-regulatorni okvir. Takođe, krajem godine se očekuje da se kompletna EU regulativa transponuje i na regionalnom nivou kroz odluke Ministarskog saveta Energeske zajednice.

Potvrđeno je da će biti obezbeđeni resursi za testiranje i ostale aktivnosti za početak rada unutardnevnog tržišta

„SEEPEX planira da uradi spajanje tržišta sa Crnom Gorom početkom sledeće godine, što nema direktne veze sa imenovanjem za NEMO, ali namera je da što pre ‘uđemo u taj voz’ i da krajem sledeće ili početkom 2024. uradimo spajanje na sve četiri evropske granice, a to su Bugarska, Hrvatska, Mađarska, Rumunija“, naveo je on.

Mladenović je istakao i da je potvrđeno da će biti obezbeđeni resursi za testiranje i ostale aktivnosti za početak rada unutardnevnog tržišta, kako bi bilo operativno u prvoj polovini godine.

Na taj način će biti uklonjena poslednja prepreka da proizvođači energije iz obnovljivih izvora izađu na tržište i da se sami balansiraju, zaključio je Mladenović.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Evropski parlament predlog reforme trzista elektricne energije gasa

Evropski parlament usvojio predlog reforme tržišta električne energije, gasa

24. jun 2022. - Evropski poslanici su izglasali akte za reforme ustrojstva tržišta energenata da bi olakšali dekarbonizaciju. I u njih uvrstili nuklearke i vodonik.

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

24. jun 2022. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.

Nemackoj solarni park Witznitz najveci u Evropi

U Nemačkoj otvoren solarni park Witznitz, najveći u Evropi

24. jun 2022. - Hansainvest i Move On pustili su u rad solarni park Witznitz, snage 605 megavata, na mestu nekadašnjeg ugljenokopa kod Lajpciga

Adex Srbija Madarska Madjarska Slovenija udruzivanju berzi elektricne energije

Srbija, Mađarska, Slovenija potpisale sporazum o udruživanju berzi električne energije

24. jun 2022. - Mađarska, Srbija i Slovenija spajaju svoje berze električne energije pod okriljem zajedničke kompanije Adex Group