Električna energija

Crnogorska berza električne energije počinje da radi u drugoj polovini 2022.

Crnogorska berza elektricne energije pocinja sa radom u drugoj polovini 2022.

Foto: BELEN

Objavljeno

21.10.2021.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

21.10.2021.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Crnogorska Berza električne energije (BELEN), evropska berza električne energije EPEX SPOT i slovenačka berza električne energije BSP SouthPool potpisali su ugovor o uspostavljanju crnogorske berze i dan-unapred tržišta.

Posle nekoliko godina priprema i dva objavljena tendera, BELEN je konačno uspeo da pronađe partnera za osnivanje crnogorske berze električne energije. Albanija, Kosovo*, Crna Gora i Severna Makedonija, ugovorne strane Energetske zajednice, već nekoliko godina ne uspevaju da formiraju berze električne energije. Od članica Energetske zajednice berzu u regionu ima samo Srbije (SEEPEX).

BELEN, EPEX SPOT i BSP SouthPool su se potpisivanjem ugovora o pružanju usluga obavezali na razvoj transparentnog i efikasnog tržišta električne energije, koje će omogućiti Crnoj Gori da se poveže sa susednim zemljama u skladu sa standardima Evropskog internog tržišta električne energije (IEM), saopštio je BELEN (eng. MEPX).

BELEN planira da odmah po osnivanju berze započne spajanje sa susednim tržištima

Saradnja, kako se dodaje, uključuje podršku za uspostavljanje procesa i procedura potrebnih za funkcionisanje dan-unapred tržišta u Crnoj Gori, povezivanje tržišta sa susednim zemljama i procese kliringa i finansijskog poravnanja.

Planirano je da crnogorsko dan-unapred tržište električne energije krene sa operativnim radom u drugoj polovini 2022, a da se odmah nakon toga započne povezivanje sa susednim tržištima, naveo je BELEN.

Medojević: plan je da uvedemo i unutardnevno tržište i fjučerse

Prema rečima Matije Medojevića, izvršnog direktora BELEN-a, ciljevi ove firme uključuju povezivanje nacionalnog tržišta električne energije sa najmanje jednom susednom zemljom, kao i kasnije uspostavljanje unutardnevnog i fjučers tržišta.

Huan Perez, direktor za strateški razvoj berze EPEX SPOT, izrazio je zadovoljstvo zbog ugovora o pružanju usluga koji će našim partnerima omogućiti da iskoriste benefite dobro poznatih rešenja za trgovinu i kliring koja pruža EPEX SPOT.

Inače, BELEN je na tenderu u martu 2019. odabrao berzu Nord Pool za partnera u uspostavljanju crnogorske berze, ali su pregovori očigledno bili neuspešni.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

solarna stara dojkinci temska solarne elektrane elektropionir

Prve solarne zadružne elektrane u Srbiji puštene u rad na Staroj planini

21. oktobar 2021. - Godišnji prihodi od prodaje električne energije biće iskorišćeni za projekte koje će predložiti lokalna zajednica staroplaninskih sela

slovenija zeleznica solarne elektrane prozjumeri

Slovenija postavlja solarne elektrane pored pruga kako bi domaćinstva u zgradama postala prozjumeri

21. oktobar 2021. - Posle lokacija pored auto-puteva, Slovenija namerava da za solarne elektrane iskoristi i zemljište koje je u vlasništvu Slovenskih železnica

Srbija usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan 2030

Srbija usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan do 2030. godine

21. oktobar 2021. - Srbija se uskladila sa vizijom Evrope, izjavila je ministarka Đedović Handanović nakon što je vlada usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan

Energetski koridor Istok Zapad Turske Crne Gore

Energetski koridor Istok-Zapad proći će od Turske do Crne Gore

21. oktobar 2021. - Bugarski ESO je od SAD dobio grant za studiju za Energetski koridor Istok-Zapad između Turske i Crne Gore, uz moguće povezivanje sa Italijom