Električna energija

Crnogorska berza BELEN počinje sa radom krajem 2020.

Crnogorska-berza-BELEN-pocinje-sa-radom

Slika: Pixabay

Objavljeno

16.06.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.06.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Trgovina na crnogorskoj Berzi električne energije (BELEN) trebalo bi da počne krajem ove godine, izjavila je Dragana Radulović, PR i tehnička sekretarka BELEN-a.

Crnogorska firma je u martu prošle godine izabrala Nord Pool za partnera u osnivanju dan-unapred tržišta električne energije u Crnoj Gori.

Pregovori sa kompanijom Nord Poool uspešno se privode kraju

Pregovori sa kompanijom Nord Poool uspešno se privode kraju, pa se očekuje da svi potrebni ugovori o strateškom partnerstvu sa tom norveškom kompanijom budu potpisani tokom drugog kvartala ove godine, rekla je Radulović, prenela je Elektroprivreda, list Elektroprivrede Crne Gore.

Saradnja uključuje podršku za uspostavljanje nacionalnog dan-unapred tržišta

Saradnja uključuje podršku za uspostavljanje procesa i procedura potrebnih za funkcionisanje nacionalnog dan-unapred tržišta u Crnoj Gori, povezivanje tržišta sa susednim zemljama i procese kliringa i finansijskog poravnanja.

Početku operativnog rada Berze, prethodiće testna faza.

Paralelno sa pregovorima radilo se i na izmeni zakonske regulative

Radulović je istakla da se paralelno sa pregovorima radilo i na izmeni zakonske regulative koja se odnosi na berzu kao novi energetski subjekat.

Uskoro se očekuje izmena Zakona o energetici, a u planu su i izmene Zakona o PDV-u čime će se olakšati finansijske procedure trgovine na berzi, kaže Radulović.

Interesovanje za učešće na berzi postoji, naročito zbog činjenice da je podmorski kabl omogućio fizičko spajanje crnogorskog tržišta sa evropskim

Vlada Crne Gore je pre nekoliko dana usvojila Predlog Zakona o energetici.

Prema rečima Radulović, interesovanje za učešće na Berzi postoji, najviše od trgovaca koj su već prisutni u regionu, pre svega zbog činjenice da je podmorski kabl omogućio fizičko spajanje crnogorskog tržišta sa evropskim.

Međutim, postoji i zainteresovanost trgovaca koji do sada nikada nisu radili sa ove strane Jadrana, među kojima su kompanije iz regiona, ali i iz čitave Evrope, navela je Radulović.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

16. jun 2020. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

16. jun 2020. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

16. jun 2020. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

16. jun 2020. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije