Električna energija

Crnogorska berza BELEN počinje sa radom krajem 2020.

Crnogorska-berza-BELEN-pocinje-sa-radom

Slika: Pixabay

Objavljeno

16.06.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.06.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Trgovina na crnogorskoj Berzi električne energije (BELEN) trebalo bi da počne krajem ove godine, izjavila je Dragana Radulović, PR i tehnička sekretarka BELEN-a.

Crnogorska firma je u martu prošle godine izabrala Nord Pool za partnera u osnivanju dan-unapred tržišta električne energije u Crnoj Gori.

Pregovori sa kompanijom Nord Poool uspešno se privode kraju

Pregovori sa kompanijom Nord Poool uspešno se privode kraju, pa se očekuje da svi potrebni ugovori o strateškom partnerstvu sa tom norveškom kompanijom budu potpisani tokom drugog kvartala ove godine, rekla je Radulović, prenela je Elektroprivreda, list Elektroprivrede Crne Gore.

Saradnja uključuje podršku za uspostavljanje nacionalnog dan-unapred tržišta

Saradnja uključuje podršku za uspostavljanje procesa i procedura potrebnih za funkcionisanje nacionalnog dan-unapred tržišta u Crnoj Gori, povezivanje tržišta sa susednim zemljama i procese kliringa i finansijskog poravnanja.

Početku operativnog rada Berze, prethodiće testna faza.

Paralelno sa pregovorima radilo se i na izmeni zakonske regulative

Radulović je istakla da se paralelno sa pregovorima radilo i na izmeni zakonske regulative koja se odnosi na berzu kao novi energetski subjekat.

Uskoro se očekuje izmena Zakona o energetici, a u planu su i izmene Zakona o PDV-u čime će se olakšati finansijske procedure trgovine na berzi, kaže Radulović.

Interesovanje za učešće na berzi postoji, naročito zbog činjenice da je podmorski kabl omogućio fizičko spajanje crnogorskog tržišta sa evropskim

Vlada Crne Gore je pre nekoliko dana usvojila Predlog Zakona o energetici.

Prema rečima Radulović, interesovanje za učešće na Berzi postoji, najviše od trgovaca koj su već prisutni u regionu, pre svega zbog činjenice da je podmorski kabl omogućio fizičko spajanje crnogorskog tržišta sa evropskim.

Međutim, postoji i zainteresovanost trgovaca koji do sada nikada nisu radili sa ove strane Jadrana, među kojima su kompanije iz regiona, ali i iz čitave Evrope, navela je Radulović.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Konferencija RES fondacije Siromasni subvencije ubrza dekarbonizacija grejanja

Konferencija RES fondacije: Siromašni moraju dobiti veće subvencije da se ubrza dekarbonizacija grejanja

03 децембра 2021 - Ugrožena domaćinstva u regionu mahom ne mogu da priušte renoviranje stambenog prostora i zamenu grejnih tela, čak ni uz subvenciju od 50 odsto

Severna Makedonija produžava stanje energetske krize za još šest meseci

02 децембра 2021 - Cilj odluke je da se obezbedi sprovođenje mera i aktivnosti za prevazilaženje problema u snabdevanju električnom energijom

ers becka berza obveznice saglasnost

Elektroprivreda Republike Srpske dobila saglasnost da emituje obveznice na Bečkoj berzi

02 децембра 2021 - Dobar test za ERS da na međunarodnom finansijskom tržištu proveri da li ima onih koji su zainteresovani da kupe njene obveznice

Postepeno ukidanje upotrebe uglja neto emisija nulu cist vazduh

Postepeno ukidanje upotrebe uglja neophodno za obaranje neto emisija na nulu i čist vazduh

02 децембра 2021 - RES fondacija održava drugu godišnju konferenciju u Srbiji o balkanskom vazduhu između dve vatre i energetskoj tranziciji