Električna energija

Crnogorska berza BELEN počinje sa radom krajem 2020.

Crnogorska-berza-BELEN-pocinje-sa-radom

Slika: Pixabay

Objavljeno

16.06.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.06.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Trgovina na crnogorskoj Berzi električne energije (BELEN) trebalo bi da počne krajem ove godine, izjavila je Dragana Radulović, PR i tehnička sekretarka BELEN-a.

Crnogorska firma je u martu prošle godine izabrala Nord Pool za partnera u osnivanju dan-unapred tržišta električne energije u Crnoj Gori.

Pregovori sa kompanijom Nord Poool uspešno se privode kraju

Pregovori sa kompanijom Nord Poool uspešno se privode kraju, pa se očekuje da svi potrebni ugovori o strateškom partnerstvu sa tom norveškom kompanijom budu potpisani tokom drugog kvartala ove godine, rekla je Radulović, prenela je Elektroprivreda, list Elektroprivrede Crne Gore.

Saradnja uključuje podršku za uspostavljanje nacionalnog dan-unapred tržišta

Saradnja uključuje podršku za uspostavljanje procesa i procedura potrebnih za funkcionisanje nacionalnog dan-unapred tržišta u Crnoj Gori, povezivanje tržišta sa susednim zemljama i procese kliringa i finansijskog poravnanja.

Početku operativnog rada Berze, prethodiće testna faza.

Paralelno sa pregovorima radilo se i na izmeni zakonske regulative

Radulović je istakla da se paralelno sa pregovorima radilo i na izmeni zakonske regulative koja se odnosi na berzu kao novi energetski subjekat.

Uskoro se očekuje izmena Zakona o energetici, a u planu su i izmene Zakona o PDV-u čime će se olakšati finansijske procedure trgovine na berzi, kaže Radulović.

Interesovanje za učešće na berzi postoji, naročito zbog činjenice da je podmorski kabl omogućio fizičko spajanje crnogorskog tržišta sa evropskim

Vlada Crne Gore je pre nekoliko dana usvojila Predlog Zakona o energetici.

Prema rečima Radulović, interesovanje za učešće na Berzi postoji, najviše od trgovaca koj su već prisutni u regionu, pre svega zbog činjenice da je podmorski kabl omogućio fizičko spajanje crnogorskog tržišta sa evropskim.

Međutim, postoji i zainteresovanost trgovaca koji do sada nikada nisu radili sa ove strane Jadrana, među kojima su kompanije iz regiona, ali i iz čitave Evrope, navela je Radulović.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Reforma trzista elektricne energije gasa vodonika EU stupa na snagu

Reforma tržišta električne energije, gasa, vodonika u EU stupa na snagu

16. jun 2020. - EU je ozakonila reformu tržišta električne energije i gasa te vodonika i drugih takozvanih dekarbonizovanih gasova

Messer Tehnogas Mirjana Jukic Beogradski energetski forum Srbiji Messer dekarbonizaciju

Vodeći industrijski proizvođač u Srbiji Messer Tehnogas sprema investicije u dekarbonizaciju

16. jun 2020. - Messer Tehnogas namerava da velik deo svojih potreba za električnom energijom pokrije iz vlastitih fotonaponskih pogona

Alcazar Energy Partners investicioni fond zelenu energiju 490 miliona dolara

Alcazar Energy Partners uvećao investicioni fond za zelenu energiju na 490 miliona dolara

16. jun 2020. - Fond za održivu infrastrukturu Alcazar Energy Partners II SLP-SCSp (AEP-II) kompletiran je, prikupivši ukupno 490 miliona dolara

Borislav Kostadinov prekretnici zeleno investiranje GGF Green for Growth Fund Fond za zeleni razvoj Beogradski energetski forum

Kostadinov (GGF): U mnogim zemljama se približavamo prekretnici za zeleno investiranje

16. jun 2020. - Balkanu treba kritična masa u razvoju zelene energetike za prekretnicu za zeleno investiranje, izjavio je Borislav Kostadinov iz GGF-a