Električna energija

Crnogorska berza BELEN počinje sa radom krajem 2020.

Crnogorska-berza-BELEN-pocinje-sa-radom

Slika: Pixabay

Objavljeno

16.06.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.06.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Trgovina na crnogorskoj Berzi električne energije (BELEN) trebalo bi da počne krajem ove godine, izjavila je Dragana Radulović, PR i tehnička sekretarka BELEN-a.

Crnogorska firma je u martu prošle godine izabrala Nord Pool za partnera u osnivanju dan-unapred tržišta električne energije u Crnoj Gori.

Pregovori sa kompanijom Nord Poool uspešno se privode kraju

Pregovori sa kompanijom Nord Poool uspešno se privode kraju, pa se očekuje da svi potrebni ugovori o strateškom partnerstvu sa tom norveškom kompanijom budu potpisani tokom drugog kvartala ove godine, rekla je Radulović, prenela je Elektroprivreda, list Elektroprivrede Crne Gore.

Saradnja uključuje podršku za uspostavljanje nacionalnog dan-unapred tržišta

Saradnja uključuje podršku za uspostavljanje procesa i procedura potrebnih za funkcionisanje nacionalnog dan-unapred tržišta u Crnoj Gori, povezivanje tržišta sa susednim zemljama i procese kliringa i finansijskog poravnanja.

Početku operativnog rada Berze, prethodiće testna faza.

Paralelno sa pregovorima radilo se i na izmeni zakonske regulative

Radulović je istakla da se paralelno sa pregovorima radilo i na izmeni zakonske regulative koja se odnosi na berzu kao novi energetski subjekat.

Uskoro se očekuje izmena Zakona o energetici, a u planu su i izmene Zakona o PDV-u čime će se olakšati finansijske procedure trgovine na berzi, kaže Radulović.

Interesovanje za učešće na berzi postoji, naročito zbog činjenice da je podmorski kabl omogućio fizičko spajanje crnogorskog tržišta sa evropskim

Vlada Crne Gore je pre nekoliko dana usvojila Predlog Zakona o energetici.

Prema rečima Radulović, interesovanje za učešće na Berzi postoji, najviše od trgovaca koj su već prisutni u regionu, pre svega zbog činjenice da je podmorski kabl omogućio fizičko spajanje crnogorskog tržišta sa evropskim.

Međutim, postoji i zainteresovanost trgovaca koji do sada nikada nisu radili sa ove strane Jadrana, među kojima su kompanije iz regiona, ali i iz čitave Evrope, navela je Radulović.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Norveska ogranicenja izvoza elektricne energije

Norveška uvodi ograničenja za izvoz električne energije

09 августа 2022 - Norveška sprema propise za ograničavanje izvoza struje u slučajevima kada nivoi vode u akumulacijama za hidroelektrane postanu niski

Srbija EU grant dalekovode pametna brojila

EU kreditima i donacijom podržava projekte dalekovoda, pametnih brojila u Srbiji

08 августа 2022 - Srbiji je preko WBIF-a odobreno 17 miliona evra za dalekovode i unapređenje elektrodistributivnog sistema. Ta dva projekta su vredna ukupno 81 milion evra i finansiraju se iz kredita.

EPCG snizio cenu prodaju 10 odsto udela vlasnistvu

EPCG snizio cenu za prodaju 10 odsto udela u vlasništvu

06 августа 2022 - U toku je još jedan pokušaj privlačenja mogućih strateških partnera da preuzmu udeo u termoelektrani Pljevlja

h bridges etf drugo mesto tamicenje 2022

Studenti ETF-a osvojili drugo mesto na najvećem svetskom takmičenju za energetsku elektroniku

05 августа 2022 - U finalu su u Sjedinjenim Američkim Državama bili bolji od dva američka, dva nemačka i jednog fakulteta sa Šri Lanke