Električna energija

SEEPEX u junu pokreće unutardnevno tržište električne energije u Srbiji

SEEPEX u junu unutardnevno trziste elektricne energije Srbiji

Foto: Neil Crook from Pixabay

Objavljeno

28.02.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.02.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

U okviru priprema za pokretanje kontinuiranog unutardnevnog tržišta električne energije na berzi SEEPEX u junu, održaće se niz skupova i radionica za promovisanje te platforme. Prva konferencija je zakazana za 28. mart u Beogradu.

SEEPEX, jedina berza električne energije na Zapadnom Balkanu, saopštio je da organizuje besplatnu prezentaciju svog unutardnevnog tržišta, kojeg planira da uvede u junu. Konferencija će biti održana 28. marta u 10.00 u prostorijama Privredne komore Srbije (PKS) u Beogradu u Resavskoj ulici.

Razvoj konkurentnog, transparentnog i pouzdanog unutardnevnog tržišta električne energije u Srbiji i Jugoistočnoj Evropi doprineće povećanju obima trgovine električnom energijom u celom regionu, stoji u objavi. Rad kontinuiranog unutardnevnog tržišta oslanjaće se na M7 sistem trgovanja, a za kliring i finansijsko poravnanje je zadužen European Commodity Clearing (ECC), dodao je SEEPEX.

Sledeći korak je priključenje SIDC-u

Na samom početku, novo tržište će funkcionisati u izolovanom radu, sa težnjom da se što pre priključi jedinstvenom evropskom prekograničnom unutardnevnom tržištu električne energije (Single Intraday Coupling – SIDC), navedeno je u saopštenju.

Ova konferencija, na kojoj će predavači biti eksperti iz BSP-a i SEEPEX-a, biće prvi u nizu skupova i radionica za promociju kontinuiranog unutardnevnog tržišta električne energije, saopštio je operator berze u Srbiji. Radni jezici su srpski i engleski, a biće obezbeđen simultani prevod.

Na događaju 28. marta će biti obezbeđen simultani prevod između srpskog i engleskog

Unutardnevna tržišta omogućavaju balansiranje gotovo u realnom vremenu i otvaraju prostor za ubrzanije uvođenje elektrana na obnovljive izvore. Naime, proizvodnja iz vetra i solara je zavisna od meteoroloških uslova i potrebno je uravnotežiti planirani učinak sa manjkom ili viškom koji se javljaju kao i sa potražnjom.

SEEPEX postaje deo regionalne berze ADEX

SEEPEX upravlja tržištem za dan unapred, a 2019. je uveo fjučerse. Kompanija se integriše s operaterom slovenačke berze BSP SouthPool iz Slovenije u Alpsko-jadransko dunavsku berzu električne energije ADEX. Zamisao je da pokrije Centralnu i Jugoistočnu Evropu. Prvi ciljevi su su da se uspostavi unutardnevno tržište u Srbiji i da se tamošnje tržište za dan unapred spoji s panevropskim jedinstvenim tržištem za dan unapred SDAC, saopštili su osnivači u decembru po potpisivanju ugovora.

Vlada Srbije je prošle godine imenovala SEEPEX za nominovanog operatora tržišta električne energije (NEMO) i zadužila ga za sprovođenje uparivanja unutardnevnog i organizovanog tržišta električne energije za dan unapred sa susednim organizovanim tržištima električne energije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

28. februar 2023. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

28. februar 2023. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

28. februar 2023. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

28. februar 2023. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.