Električna energija

Plenković: HEP ide u dokapitalizaciju

Plenković: HEP ide u dokapitalizaciju

Foto: Vlada Hrvatske

Objavljeno

30.03.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

30.03.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Premijer Andrej Plenković je najavio da će Hrvatska elektroprivreda – HEP, ući u proces dokapitalizacije. Na sednici Vlade Hrvatske doneta je odluka o davanju deoničarskog zajma preduzeću od 400 miliona evra, kao i odluka o Odluka o dokapitalizaciji.

Vlada Hrvatske je donela Odluku o dodeli deoničarskog kredita Hrvatskoj elektroprivredi od 400 miliona evra i pokretanju aktivnosti postupka dokapitalizacije.

U cilju osiguranja nužne stabilizacije poslovanja HEP-a, vlada je odobrila deoničarski zajam od 400 milona evra, sa kamatnom stopom od 4,5 procenata godišnje. Takođe, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja će poduzeti sve potrebne aktivnosti sa namerom dokapitalizacije HEP-a u ukupnoj vrijednosti do 900 milona evra, naveli su u vladi. U tu sumu uračunat je i iznos od 400 miliona evra koji se daje deoničarskim zajmom.

Kako je prethodno najavio hrvatski premijer Andrej Plenković, HEP će dobiti deoničarski zajam od ukupno 900 miliona evra. „Najprije se ide s 400 milijuna eura dioničarskog zajma, a potom s još 500 milijuna eura koji se odnose na dokapitalizaciju. Cijeli se proces vodi uz komunikaciju s Europskom komisijom“, izjavio je Plenković za Hrvatsku-radio televiziju. Premijer je takođe naglasio da će HEP ostati u državnom vlasništvu.

„Poruka koja je jasna – HEP kao glavna nacionalna energetska kompanija ostat će i dalje snažna, stabilna, u stopostotnom državnom vlasništvu. Bez ikakve privatizacije“, rekao je premijer.

On je napomenuo da država već dosta dugo reguliše cene gasa i struje za građane, kao i za privredu. To je bio državni intervencionizam u trenutku kada je privredi mogla da pomogne jedino država, izjavio je Plenković i dodao da je takva intervencija bila sveobuhvatna, snažna i pravovremena.

Efekti toga su da je Hrvatska ostvarila rast bruto društvenog proizvoda od 6,3 procenta, zadržala kreditni rejting i zaustavila trend rasta inflacije, dodao je Plenković.

Premijer je potvrdio da građani i privreda mogu da računaju na dalju podršku vlade i napomenuo da će mere za gas važiti godinu dana, a za struju do 30. juna, te da će nakon toga će biti urađena nova procena situacije.

Vlada donela odluku o dokapitalizaciji HEP-a

Vlada je potvrdila najave premijera Plenkovića i donela odluku o davanju deoničarskog kredita HEP-u od 400 miliona evra i pokretanju aktivnosti postupka dokapitalizacije.

Premijer je tim povodom izjavio da je vladina odluka prvi korak pomoći nacionalnoj energetskoj kompaniji koja će joj omogućiti normalno funkcionisanje, ali i investicije u kontekstu energetske tranzicije.

U vladi su ocenili da će dokapitalizacija omogućiti da građani i dalje imaju jednu od najnižih cena struje u EU-u, a privredi to osigurava dobar input i HEP-u normalno poslovanje.

HEP-u su potrebna finansijska sredstva zbog pretrpljenih gubitaka koji su proizašli zbog sprovođenja odredbi iz paketa mera

HEP-u su potrebna finansijska sredstva zbog pretrpljenih gubitaka koji su proizašli zbog sprovođenja odredbi iz paketa mera, a posebno primene Uredbe o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije, koja je doneta radi pomoći građanima i ugroženim kupcima energije u procenjenom iznosu do 900 miliona evra, naveli su u vladi.

HEP-u je prošle godine vlada odobrila uzimanje kredita od 400 miliona evra kako bi se napunilo podzemno skladište plina u Okoliju, kao i kredit od 600 miliona evra, da bi se obezbedilo snabdevanje energentima. Današnjim odlukama se prolongira vraćanje tih kredita za 24 meseca, saopštila je vlada.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

strategija niskougljenicnog razvoja srbije

Usvojena Strategija niskougljeničnog razvoja Republike Srbije za period od 2023. do 2030. sa projekcijama do 2050.

30. mart 2023. - Strategija predviđa da se Akcioni plan za njeno sprovođenje u periodu 2024- 2030. usvoji u roku od godinu dana

Termoelektrana Pljevlja ponovo na mrezi

Posle remonta TE Pljevlja ponovo na mreži

30. mart 2023. - Elektroprivreda Crne Gore podseća da je u toku i izvođenje radova na ekološkoj rekonstrukciji TE Pljevlja

Objavljen-plan-aukcija-za-vetroparkove-solarne-elektrane-u-Srbiji

Usvojen plan aukcija za vetroparkove, solarne elektrane u Srbiji

30. mart 2023. - Sprovođenje prvih aukcija za električnu energiju iz vetroelektrana i solarnih parkova u Srbiji predviđeno je do kraja juna

CAN Europe Zapadni Balkan nacionalni energetski i klimatski planovi

CAN Europe: Zapadni Balkan uradio malo ili ništa u pripremi nacionalnih energetskih i klimatskih planova

30. mart 2023. - Članice Energetske zajednice imaju manje od mesec dana do isteka roka da dostave nacrte NEKP-ova Sekretarijatu Energetske zajednice