Energetska kriza

HEP uzima kredit od milijardu evra za snabdevanje energentima

HEP kredit od milijardu evra redovno snabdevanje energentima zima

Foto: Gerd Altmann from Pixabay

Objavljeno

07.06.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.06.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlada Hrvatske odobrila je Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) da se zaduži do 600 miliona evra za finansiranje nabavke struje, gasa, uglja i toplotne energije i još 400 miliona evra za kupovinu gasa, koji će biti utisnut u skladište gasa Okoli.

Kupovinom gasa za skladište Okoli Hrvatska će ispuniti i nedavni dogovor članica Evropske unije da sva skladišta budu popunjena 80 odsto do početka zimske sezone kako bi se sprečili problemi u snabdevanju.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović izjavio je da je hrvatska vlada dala odobrenje HEP-u da uzme kredite od komercijalih banaka kako bi obezbedio dovoljne količine energenata za domaćinstva i firme.

Vlada će izdati državne garancije za zaduženje HEP-a

U svojoj odluci o zaduženju od 600 miliona evra vlada je podsetila da je zbog izuzetnog porasta cena energenata (električne energije, gasa, uglja) usled poremećaja na evropskim i svetskim tržištima električne energije u februaru usvojila paket mera pomoći domaćinstvima i firmama u vrednosti od oko 637 miliona evra.

Odobrava se kreditno zaduženje HEP-u iznosu do 600 miliona evra kod komercijalnih banaka i državna garancija ovoj kompaniji kako bi se finansirala nabavka električne energije, gasa, uglja i toplotne energije kako bi se osiguralo pouzdano i sigurno snabdevanje energijom, navodi se u odluci.

HEP će iz budžeta dobiti dodatni novac za pokrivanje razlike između nabavne i prodajne cene gasa

U drugoj odluci, koja se odnosi na kreditno zaduženje od 400 miliona evra, navodi se da se HEP zadužuje da, radi osiguranja zaliha gasa na teritoriji Hrvatske, osigura 270,83 miliona kubnih metara i da ih utisne u sistem skladišta gasa operatora Podzemno skladište plina, koji upravlja skladištem Okoli.

I za ovo zaduženje vlada će izdati državnu garanciju, a u državnom budžetu će se osigurati i sredstva HEP-u za pokrivanje razlike između nabavne i tržišne prodajne cene gasa za spomenutu količinu od oko 270 miliona kubika. Drugim rečima, HEP će gas kupovati po ceni koja će biti niža od one po kojoj će je u Hrvatskoj prodavati domaćinstvima i firmama, pa će tu razliku pokriti državni budžet.

I privatne firme moraju da napune zakupljeni kapacitet skladišta

S obzirom da deo skladišta Okoli zakupljuju i druge firme u Hrvatskoj, kao što su E.ON Plin, PPD, MET, INA, Međimurje-plin i GEOPLIN, vlada je i njih obavezala da do 1. avgusta napune 63 odsto svog zakupljenog kapaciteta, a do 1. oktobra 74 odsto.

Cilj je da skladište Okoli do 1. novembra bude 90 odsto puno, navodi se u odluci.

Zemlje EU su se nedavno dogovorile da se uvede obaveza da do početka zime sva skladišta moraju biti popunjena do 80 odsto, a pred sledeće zime do 90 odsto.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

7. jun 2022. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

7. jun 2022. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

7. jun 2022. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

7. jun 2022. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji