OIE

HEP želi da otkupljuje struju od nezavisnih proizvođača 

hep javni poziv otkup struje

Foto: becquel Energia Solar from Pixabay

Objavljeno

11.01.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

11.01.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Hrvatska elektroprivreda (HEP) planira da otkupljuje električnu energiju proizvedenu u elektranama na obnovljive izvore i iz postrojenja za visokoefikasnu kogeneraciju.

HEP se tako, gledajući region, pridružio Elektroprivredi BiH (EPBiH), koja je sličnu nameru objavila avgusta prošle godine. Državne elektroprivrede očigledno pokušavaju da povećaju svoj portfolio energije iz obnovljivih izvora, odnosno količinu zelene energije kojom raspolažu, pa je i otkup iz elektrana koje nisu u njihovom vlasništvu jedna od opcija.

HEP je u javnom pozivu naveo da poziva zainteresovana pravna i fizička lica da iskažu interes za uspostavljanjem poslovne saradnje u području otkupa električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora i visokoefikasnih kogeneracija.

U obzir dolaze samo elektrane sa snagom većom od 1 MW

U razmatranje će se uzimati isključivo postrojenja instalisane snage uključivo i veće od 1 MW. Minimalna instalisana snaga elektrane namenjene za predaju električne energije u elektroenergetsku mrežu mora biti 1 MW.

Zainteresovane strane mogu iskazati interes slanjem popunjenog i potpisanog obrasca koji je pripremio HEP. Slanje prijava moguće je do 31. marta.

Nakon obavljene preliminarne evaluacije elektrana, HEP će podnosiocima odabranih prijava uputiti zahtev da dostave detaljnije informacije.

Zainteresovane strane trebalo bi da predlože period na koji bi se sklapao ugovor o otkupu

U prijavi koju moraju da pošalju zainteresovana fizička i pravna lica moraju da navedu vrstu elektrane, da li je u pogonu, a ako nije kada će početi da radi. Zatim je potrebno da dostave i lokaciju i očekivanu godišnju proizvodnju.

HEP očekuje i predlog na koliko godina bi bio sklopljen ugovor o otkupu električne energije.

Prilika za investicije u male elektrane

Inače, u odnosu na HEP, EPBiH nije ograničavao snagu elektrana koje mogu da ponude energiju za otkup. Kompanja iz BiH je, takođe, dozvolila da se na javni poziv jave i agregatori sa virtuelnim elektranama.

Stručnjaci očekuju da namera državnih elektroprivreda da otkupljuju zelenu energiju iz privatnih elektrana podstakne izgradnju malih distribuiranih postrojenja za proizvodnju električne energije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

elektrodistribucija srbije kredit pametna brojila eib

Elektrodistribucija Srbije uzela kredit za ugradnju još 400.000 pametnih brojila

11. januar 2023. - EDS i Evropska investiciona banke potpisali su ugovor o kreditu u vrednosti od 80 miliona evra kojim je predviđena nabavka i ugradnja brojila

zapadni balkan vetar solar projekti studija

Zapadni Balkan ima u razvoju projekte za solar i vetar snage 23 GW, slično kao Nemačka

11. januar 2023. - Ostvaren je rast projekata u razvoju od 70 odsto u odnosu na godinu dana ranije, pokazala je studija Trka za vrh 2024: Zapadni Balkan

EMS najavio novi krug prijava za priključak na mrežu – rok 1.avgust

11. januar 2023. - Elektromreža Srbije najavila je novi interval za izradu studija priključenja elektroenergetskih postrojenja na prenosnu mrežu

Lancana havarija Balkanu 21 juna prekidima dva dalekovoda ENTSO-E

Lančana havarija na Balkanu 21. juna počela je prekidima na dva dalekovoda – ENTSO-E

11. januar 2023. - ENTSO-E je objavio da se regionalni kolaps u snabdevanju strujom 21. juna dogodio po iskakanju dva dalekovoda za 13 minuta