OIE

HEP želi da otkupljuje struju od nezavisnih proizvođača 

hep javni poziv otkup struje

Foto: becquel Energia Solar from Pixabay

Objavljeno

11.01.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.01.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska elektroprivreda (HEP) planira da otkupljuje električnu energiju proizvedenu u elektranama na obnovljive izvore i iz postrojenja za visokoefikasnu kogeneraciju.

HEP se tako, gledajući region, pridružio Elektroprivredi BiH (EPBiH), koja je sličnu nameru objavila avgusta prošle godine. Državne elektroprivrede očigledno pokušavaju da povećaju svoj portfolio energije iz obnovljivih izvora, odnosno količinu zelene energije kojom raspolažu, pa je i otkup iz elektrana koje nisu u njihovom vlasništvu jedna od opcija.

HEP je u javnom pozivu naveo da poziva zainteresovana pravna i fizička lica da iskažu interes za uspostavljanjem poslovne saradnje u području otkupa električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora i visokoefikasnih kogeneracija.

U obzir dolaze samo elektrane sa snagom većom od 1 MW

U razmatranje će se uzimati isključivo postrojenja instalisane snage uključivo i veće od 1 MW. Minimalna instalisana snaga elektrane namenjene za predaju električne energije u elektroenergetsku mrežu mora biti 1 MW.

Zainteresovane strane mogu iskazati interes slanjem popunjenog i potpisanog obrasca koji je pripremio HEP. Slanje prijava moguće je do 31. marta.

Nakon obavljene preliminarne evaluacije elektrana, HEP će podnosiocima odabranih prijava uputiti zahtev da dostave detaljnije informacije.

Zainteresovane strane trebalo bi da predlože period na koji bi se sklapao ugovor o otkupu

U prijavi koju moraju da pošalju zainteresovana fizička i pravna lica moraju da navedu vrstu elektrane, da li je u pogonu, a ako nije kada će početi da radi. Zatim je potrebno da dostave i lokaciju i očekivanu godišnju proizvodnju.

HEP očekuje i predlog na koliko godina bi bio sklopljen ugovor o otkupu električne energije.

Prilika za investicije u male elektrane

Inače, u odnosu na HEP, EPBiH nije ograničavao snagu elektrana koje mogu da ponude energiju za otkup. Kompanja iz BiH je, takođe, dozvolila da se na javni poziv jave i agregatori sa virtuelnim elektranama.

Stručnjaci očekuju da namera državnih elektroprivreda da otkupljuju zelenu energiju iz privatnih elektrana podstakne izgradnju malih distribuiranih postrojenja za proizvodnju električne energije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Energetska tranzicija razvojna sansa EPCG Crnu Goru

Energetska tranzicija je razvojna šansa za EPCG, celu Crnu Goru

11. januar 2023. - Energetska tranzicija se pokazala kao razvojna šansa za Crnu Goru, naveli su glavni govornici na Simpozijumu energetike EPCG Net 2023

aukcije srbija maksimalna cena premije

Vlada Srbije odredila maksimalnu cenu na aukcijama za premije za vetar i solar

11. januar 2023. - U isto vreme su donete i nove uredbe o balansnoj odgovornosti i premiji i fid-in tarifi, što sve predstavlja pripremu za prve aukcije u Srbiji

Srbija sprema aukcije za 50 MW solara

Srbija sprema aukcije za 50 MW solara, usvojene uredbe o balansiranju i premiji i fid-in tarifi

11. januar 2023. - Vlada Srbije odredila je kvotu za solar i definisala pravila u vezi sa balansiranjem i premijama i fid-in tarifama

Zakon o energetici izmene vlada srbije

Srbija menja Zakon o energetici: osniva se Republička komisija za energetske mreže

11. januar 2023. - Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o energetici kojim se usklađuje nacionalno zakonodavstvo sa propisima EU