Električna energija

EPS novi učesnik na Berzi električne energije Crne Gore

EPS novi učesnik na berzi električne energije Crne Gore

Foto: Kiyoshi Nakayama from Pixabay

Objavljeno

17.04.2023.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.04.2023.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Srbije (EPS) se registrovala na berzanskom tržištu Crne Gore. Time je postala jedanaesti učesnik na Berzi električne energije (BELEN) odnosno peti izvan Crne Gore.

EPS je najveći proizvođač električne energije u Srbiji, a delatnost mu obuhvata i snabdevanje i trgovinu električnom energijom. Ukupna instalirana snaga elektrana u vlasništvu EPS-a iznosi preko 7,3 gigavata. EPS je prošle godine proizveo 34 teravat-sata, podsećaju u BELEN-u. Ta berza je poznata i kao MEPX.

„EPS je u potpunosti posvećen ostvarenju svoje misije, a to je sigurno snabdevanje kupaca električnom energijom, pod tržišno najpovoljnijim uslovima, uz stalno podizanje kvaliteta usluga, unapređenje brige o životnoj sredini i uvećanje dobrobiti zajednice u kojoj posluje“, piše u objavi.

BELEN je trebalo da krajem 2022. godine uvede tržište električne energije za dan unapred. Međutim, početak trgovanja je pomeren za 26. april. Berza trenutno samo sprovodi aukcije za nabavku električne energije za pokrivanje gubitaka u prenosnom i distributivnom sistemu.

Inače, Elektroprivreda Crne Gore je sredinom prošle godine obavila prvu transakciju na srpskoj berzi električne energije SEEPEX.

Berze električne energije na Zapadnom Balkanu

SEEPEX, do prošle nedelje jedina aktivna berza struje na Zapadnom Balkanu, zakazao je pokretanje unutardnevnog tržišta električne energije za jun.

Albanski ALPEX je krenuo s redovnim aktivnostima 11. aprila, uvođenjem tržišta za kupoprodaju električne energije za dan unapred.

U izveštaju Sekretarijata Energetske zajednice Praćenje energetske tranzicije, objavljenom sredinom prošle godine, naglašena je potreba za tržištima za dan unapred u zemljama Zapadnog Balkana i njihovom integracijom. Njihovim uvođenjem bi se povećalo korišćenje obnovljivih izvora energije, a ti sistemi će biti važni i zbog uvođenja mehanizma za prilagođavanje granice ugljenika (CBAM) Evropske unije, piše u dokumentu.

Nacionalni operator tržišta električne energije u Severnoj Makedoniji MEMO najavio je da će 10. maja pustiti domaću berzu u rad. Tržište za dan unapred biće pokrenuto samo na nacionalnom nivou, dok u saradnji s nekom od berzi iz susednih zemalja ne dođe do prvog uparivanja tržišta.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

IFC kredit najvece kogenerativno postrojenje biomasu Srbiji

IFC odobrio kredit za najveće kogenerativno postrojenje na biomasu u Srbiji

17. april 2023. - IFC je omogućio proizvođaču papira Drenik ND da ugovori pozajmice od ukupno 106 miliona evra, iz kojeg će finansirati izgradnju CHP pogona

EBRD uvecava investicije dekarbonizaciju Zapadnom Balkanu

EBRD uvećava investicije u dekarbonizaciju na Zapadnom Balkanu

17. april 2023. - EBRD namerava da proširi svoje aktivnosti na Zapadnom Balkanu, ali upozorava da je za privatne investicije potrebno sprovesti reforme

bih berza elektricne energije djokic lakic ministri sastanak

BiH konačno dobija berzu električne energije – dva ministra energetike saglasna da je to prioritet

17. april 2023. - Federacija Bosne i Hercegovine i Republika Srpska dogovorile su se da formiranje berze električne energije bude prioritet

eps cena struje privreda dusan stanar

Hoće li EPS smanjiti cene električne energije za privredu?

17. april 2023. - Dušan Stanar piše o tome šta čeka privredu od 1. maja, do kada važi trenutna cena struje od 120 evra po megavat-satu