Električna energija

EPS novi učesnik na Berzi električne energije Crne Gore

EPS novi učesnik na berzi električne energije Crne Gore

Foto: Kiyoshi Nakayama from Pixabay

Objavljeno

17.04.2023.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.04.2023.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Srbije (EPS) se registrovala na berzanskom tržištu Crne Gore. Time je postala jedanaesti učesnik na Berzi električne energije (BELEN) odnosno peti izvan Crne Gore.

EPS je najveći proizvođač električne energije u Srbiji, a delatnost mu obuhvata i snabdevanje i trgovinu električnom energijom. Ukupna instalirana snaga elektrana u vlasništvu EPS-a iznosi preko 7,3 gigavata. EPS je prošle godine proizveo 34 teravat-sata, podsećaju u BELEN-u. Ta berza je poznata i kao MEPX.

„EPS je u potpunosti posvećen ostvarenju svoje misije, a to je sigurno snabdevanje kupaca električnom energijom, pod tržišno najpovoljnijim uslovima, uz stalno podizanje kvaliteta usluga, unapređenje brige o životnoj sredini i uvećanje dobrobiti zajednice u kojoj posluje“, piše u objavi.

BELEN je trebalo da krajem 2022. godine uvede tržište električne energije za dan unapred. Međutim, početak trgovanja je pomeren za 26. april. Berza trenutno samo sprovodi aukcije za nabavku električne energije za pokrivanje gubitaka u prenosnom i distributivnom sistemu.

Inače, Elektroprivreda Crne Gore je sredinom prošle godine obavila prvu transakciju na srpskoj berzi električne energije SEEPEX.

Berze električne energije na Zapadnom Balkanu

SEEPEX, do prošle nedelje jedina aktivna berza struje na Zapadnom Balkanu, zakazao je pokretanje unutardnevnog tržišta električne energije za jun.

Albanski ALPEX je krenuo s redovnim aktivnostima 11. aprila, uvođenjem tržišta za kupoprodaju električne energije za dan unapred.

U izveštaju Sekretarijata Energetske zajednice Praćenje energetske tranzicije, objavljenom sredinom prošle godine, naglašena je potreba za tržištima za dan unapred u zemljama Zapadnog Balkana i njihovom integracijom. Njihovim uvođenjem bi se povećalo korišćenje obnovljivih izvora energije, a ti sistemi će biti važni i zbog uvođenja mehanizma za prilagođavanje granice ugljenika (CBAM) Evropske unije, piše u dokumentu.

Nacionalni operator tržišta električne energije u Severnoj Makedoniji MEMO najavio je da će 10. maja pustiti domaću berzu u rad. Tržište za dan unapred biće pokrenuto samo na nacionalnom nivou, dok u saradnji s nekom od berzi iz susednih zemalja ne dođe do prvog uparivanja tržišta.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

17. april 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

17. april 2023. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

17. april 2023. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

17. april 2023. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji