Električna energija

EPCG počeo da trguje na SEEPEX-u

EPCG poceo trguje SEEPEX-u

Foto: Raisa Milova on Unsplash

Objavljeno

17.06.2022.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.06.2022.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Crne Gore je saopštila da je obavila prvu transakciju na srpskoj berzi električne energije SEEPEX i da će prvenstveno trgovati strujom iz hidroelektrane Piva.

Firma EPCG d.o.o, registrovana u Beogradu, pristupila je organizovanom tržištu električne energije u Srbiji. Njeno matično preduzeće Elektroprivreda Crne Gore je objavio da je obavljena prva transakcija na berzi SEEPEX i da mu to omogućava da direktno plasira višak ili kupuje struju koja mu nedostaje.

Crnogorska državna kompanija je podsetila da je reč je o tržištu za dan unapred ili danas za sutra (day-ahead) i dodala da joj ono omogućava da bolje koristi sopstvenu proizvodnju, prvenstveno onu iz hidroelektrane Piva. Električna energija se nadalje može plasirati po najboljim mogućim cenama odnosno najskupljim profilima, saopšteno je.

„Na ovaj način se, postepeno, uključujemo u neposredno trgovanje na inostranim tržištima, a sljedeći korak će biti registracija kompanije na nekoj od berzi iz država članica EU. Do sada smo, za usluge ove vrste, koristili partnerske firme“, stoji u objavi.

SEEPEX je licencirani operator za organizovano tržište električne energije. To je zajedničko preduzeće Elektromreže Srbije (EMS), koje je operator prenosnog sistema u Srbiji, i evropske berze električne energije EPEX Spot.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

hgk lex specialis obnovljivi izvori energije udruzenje

Hrvatska gospodarska komora traži lex specialis za sektor obnovljivih izvora energije

17. jun 2022. - Udruženje za obnovljive izvore energije HGK pripremilo je novi position paper koji analizira najveće prepreke i nudi rešenja

aleksander mervar eles krsko solar

Mervar: Električna energija iz nuklearke Krško 2 neće biti jeftinija od 125 evra po MWh

17. jun 2022. - Aleksander Mervar, direktor slovenačkog ELES, savetuje da zemlja što pre započne gradnju gasnih elektrana, kako bi izbegla veliki uvoz struje

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

17. jun 2022. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

17. jun 2022. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije