Električna energija

EPCG počeo da trguje na SEEPEX-u

EPCG poceo trguje SEEPEX-u

Foto: Raisa Milova on Unsplash

Objavljeno

17.06.2022.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.06.2022.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Crne Gore je saopštila da je obavila prvu transakciju na srpskoj berzi električne energije SEEPEX i da će prvenstveno trgovati strujom iz hidroelektrane Piva.

Firma EPCG d.o.o, registrovana u Beogradu, pristupila je organizovanom tržištu električne energije u Srbiji. Njeno matično preduzeće Elektroprivreda Crne Gore je objavio da je obavljena prva transakcija na berzi SEEPEX i da mu to omogućava da direktno plasira višak ili kupuje struju koja mu nedostaje.

Crnogorska državna kompanija je podsetila da je reč je o tržištu za dan unapred ili danas za sutra (day-ahead) i dodala da joj ono omogućava da bolje koristi sopstvenu proizvodnju, prvenstveno onu iz hidroelektrane Piva. Električna energija se nadalje može plasirati po najboljim mogućim cenama odnosno najskupljim profilima, saopšteno je.

„Na ovaj način se, postepeno, uključujemo u neposredno trgovanje na inostranim tržištima, a sljedeći korak će biti registracija kompanije na nekoj od berzi iz država članica EU. Do sada smo, za usluge ove vrste, koristili partnerske firme“, stoji u objavi.

SEEPEX je licencirani operator za organizovano tržište električne energije. To je zajedničko preduzeće Elektromreže Srbije (EMS), koje je operator prenosnog sistema u Srbiji, i evropske berze električne energije EPEX Spot.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Država na berzi kupila akcije EPCG za 15 miliona evra

23 септембра 2022 - Vlada Crne Gore je deonice kupila po početnoj ceni, 4,49 evra po komadu, saopštila je Montenegroberza

Makron Francuska iskljucivo obnovljive nuklearke prvog vetroparka na moru

Makron: Francuska ne može da se oslanja isključivo ni na obnovljive ni na nuklearke

23 септембра 2022 - Predsednik Emanuel Makron je na otvaranju prvog francuskog vetroparka na moru obećao brže izdavanje dozvola za projekte zelene energije i nuklearki

terra solar lebane

Lebane dobija solarnu elektranu od 8 MW

23 септембра 2022 - Vlasnici firme Terra Solar, prema podacima Agencije za privredne registre, su Nikola Oklobdžija i Ivan Pantelić

radionice solarni paneli pks usaid subotica prozjumeri

Kako do solarnih panela na krovu firme – radionice

23 септембра 2022 - Proizvodnja energije za sopstvenu potrošnju može pomoći privredi da smanji troškove za struju, čija cena poslednjih meseci stalno raste