Električna energija

EPCG počeo da trguje na SEEPEX-u

EPCG poceo trguje SEEPEX-u

Foto: Raisa Milova on Unsplash

Objavljeno

17.06.2022.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.06.2022.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Crne Gore je saopštila da je obavila prvu transakciju na srpskoj berzi električne energije SEEPEX i da će prvenstveno trgovati strujom iz hidroelektrane Piva.

Firma EPCG d.o.o, registrovana u Beogradu, pristupila je organizovanom tržištu električne energije u Srbiji. Njeno matično preduzeće Elektroprivreda Crne Gore je objavio da je obavljena prva transakcija na berzi SEEPEX i da mu to omogućava da direktno plasira višak ili kupuje struju koja mu nedostaje.

Crnogorska državna kompanija je podsetila da je reč je o tržištu za dan unapred ili danas za sutra (day-ahead) i dodala da joj ono omogućava da bolje koristi sopstvenu proizvodnju, prvenstveno onu iz hidroelektrane Piva. Električna energija se nadalje može plasirati po najboljim mogućim cenama odnosno najskupljim profilima, saopšteno je.

„Na ovaj način se, postepeno, uključujemo u neposredno trgovanje na inostranim tržištima, a sljedeći korak će biti registracija kompanije na nekoj od berzi iz država članica EU. Do sada smo, za usluge ove vrste, koristili partnerske firme“, stoji u objavi.

SEEPEX je licencirani operator za organizovano tržište električne energije. To je zajedničko preduzeće Elektromreže Srbije (EMS), koje je operator prenosnog sistema u Srbiji, i evropske berze električne energije EPEX Spot.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

hrvatska energetska odobrenja elektrane javni pozivi

Hrvatska objavila javne pozive za gradnju 250 MW iz obnovljivih izvora

17. jun 2022. - Javni pozivi odnose se na dodelu energetskog odobrenja za gradnju 14 solarnih elektrana i jednog vetroparka

Sud BiH poništio odluku o nezakonitosti državnih garancija za izgradnju bloka Tuzla 7

Sud BiH poništio odluku o nezakonitosti državnih garancija za izgradnju bloka Tuzla 7

17. jun 2022. - Sud Bosne i Hercegovine je poništio rešenje Vijeća za državnu pomoć BiH o nezakonitosti garancija za kredit za izgradnju bloka Tuzla 7

U planu izgradnja drugog bloka TE Pljevlja koja će raditi na mešavinu uglja i biomase

EPCG oživljava inicijativu za drugi blok u TE Pljevlja

17. jun 2022. - Izvršni direktor EPCG-a Nikola Rovčanin smatra da treba izgraditi drugi blok Termoelektrane Pljevlja i koristiti i ugalj i biomasu

Slovenija zakon lokacijama solarne parkove vetroelektrane

Slovenija spremila zakon o lokacijama za solarne parkove, vetroelektrane

17. jun 2022. - Slovenija je predstavila nacrt zakona kojim želi da reguliše prostorno planiranje za izgradnju elektrana na obnovljive izvore