Električna energija

EPCG počeo da trguje na SEEPEX-u

EPCG poceo trguje SEEPEX-u

Foto: Raisa Milova on Unsplash

Objavljeno

17.06.2022.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.06.2022.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Crne Gore je saopštila da je obavila prvu transakciju na srpskoj berzi električne energije SEEPEX i da će prvenstveno trgovati strujom iz hidroelektrane Piva.

Firma EPCG d.o.o, registrovana u Beogradu, pristupila je organizovanom tržištu električne energije u Srbiji. Njeno matično preduzeće Elektroprivreda Crne Gore je objavio da je obavljena prva transakcija na berzi SEEPEX i da mu to omogućava da direktno plasira višak ili kupuje struju koja mu nedostaje.

Crnogorska državna kompanija je podsetila da je reč je o tržištu za dan unapred ili danas za sutra (day-ahead) i dodala da joj ono omogućava da bolje koristi sopstvenu proizvodnju, prvenstveno onu iz hidroelektrane Piva. Električna energija se nadalje može plasirati po najboljim mogućim cenama odnosno najskupljim profilima, saopšteno je.

„Na ovaj način se, postepeno, uključujemo u neposredno trgovanje na inostranim tržištima, a sljedeći korak će biti registracija kompanije na nekoj od berzi iz država članica EU. Do sada smo, za usluge ove vrste, koristili partnerske firme“, stoji u objavi.

SEEPEX je licencirani operator za organizovano tržište električne energije. To je zajedničko preduzeće Elektromreže Srbije (EMS), koje je operator prenosnog sistema u Srbiji, i evropske berze električne energije EPEX Spot.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

17. jun 2022. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

17. jun 2022. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.

Restrikcije proizvodnje rekordno niske cene ugrozavaju investicije zelenu energiju u Grckoj Spaniji

Restrikcije proizvodnje, rekordno niske cene ugrožavaju investicije u zelenu energiju u Grčkoj, Španiji

17. jun 2022. - Investitori u zelene elektrane potcenili su efekat ograničavanja proizvodnje i pad cena, pa u Grčkoj i Španiji prete bankrotstva

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

17. jun 2022. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra