Električna energija

Berza struje ALPEX počela s radom uvođenjem tržišta za dan unapred

Berza struje ALPEX pocela s radom trzista dan unapred

Foto: Belinda Balluku / Facebook

Objavljeno

13.04.2023.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.04.2023.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Albanska berza struje, ALPEX, krenula je s redovnim aktivnostima uvođenjem tržišta za kupoprodaju električne energije za dan unapred, u saradnji sa Atinskom berzom akcija i Grčkom berzom energenata.

Početak trgovanja i aktivnosti po ugovaranju transakcija u okviru tržišta za dan unapred na Albanskoj berzi struje označio je prekretnicu u integraciji te zemlje u ciljani model (target model) tržišta električne energije u Evropskoj uniji, saopštio je Athex Exchange Group. Njegova Atinska berza akcija (ATHEX) i Grčka berza energenata (HEnEx), kojom upravlja EnExGroup, obezbedili su infrastrukturu za ALPEX i provajderi su pratećih usluga.

„Danas potvrđujemo da je put ka regionalnoj i evropskoj integraciji naših tržišta električne energije bliži nego ikad“, izjavio je generalni direktor ALPEX-a Sokolj Dišnica.

Činilo se da ALPEX nikada neće biti otvoren

U govoru na svečanom otvaranju, vicepremijerka i ministarka infrastrukture i energetike Albanije Belinda Baluku istakla je da je to kruna petogodišnjih napora. U nekim trenucima se činilo da taj posao nikad neće biti gotov, priznala je. Albanija i Kosovo* su pravni okvir za zajedničku berzu struje kompletirali još prošle godine.

Albanija i Kosovo* su pravni okvir za zajedničku berzu struje kompletirali još prošle godinež

Sledeći korak je stvoriti likvidnost, podvukla je Baluku. Takođe je obećala da će vlada štititi potrošače od skokova tržišnih cena i oprezno dodala da se čini da se u poslednje vreme jesu stabilizovale. „Ali niko ne zna šta će se dogoditi na leto“, naglasila je Baluku. Ona je otkrila da je njeno ministarstvo prošle godine obradilo zahteve za izgradnju ukupno 1,7 gigavata kapaciteta za proizvodnju električne energije.

Nova berza struje je druga na Zapadnom Balkanu

„Svi znamo koliko je ovakav događaj važan za lokalno tržište struje. Posebno u našem regionu i širem području Balkana, gde nema toliko mnogo berzi energenata, od suštinskog je značaja da savremena i transparentna tržišta energenata počnu da šalju poruke da Jugoistočna Evropa ima ulogu u oblikovanju energetske tranzicije, i podrže geopolitičku evoluciju koja predstoji Evropi“, izjavio je generalni direktor EnEx-a i EnExClear-a Aleksandros Papageorgiju.

SEEPEX u Srbiji, do sada jedina aktivna berza na Zapadnom Balkanu, zakazala je uvođenje unutardnevnog tržišta električne energije za jun.

Crnogorska Berza električne energije (BELEN ili MEPX) trebalo je da bude otvorena krajem 2022. uvođenjem tržišta za dan unapred, ali je  početak trgovanja pomeren na 26. april. Severna Makedonija se priprema da svoju berzu električne energije otvori u maju.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Lancana-havarija-dalekovodima-bez-struje-Crnu-Goru-BiH-Albaniju-Dalmaciju

Lančana havarija na dalekovodima ostavila bez struje Crnu Goru, BiH, Albaniju, Dalmaciju

13. april 2023. - Usled preopterećenja ključnih interkonektivnih vodova došlo je do prekida isporuke električne energije u velikom delu regiona

Solari 5000+ prosiruje se i na ugradnju energetski efikasne stolarije

Projekat Solari 5000+ biće proširen na ugradnju energetski efikasne stolarije

13. april 2023. - Eletroprivreda Crne Gore predlaže proširenje portfolija projekta Solari 5000+ na ugradnju energetski efikasne stolarije

Srbija-studiju-mogucnosti-izgradnje-nuklearnih-elektrana

Srbija naručuje studiju o mogućnosti izgradnje nuklearnih elektrana

13. april 2023. - Ministarstvo prima prijave konsultanata za sprovođenje analize tehnologija za nuklearnu energiju uključujući male modularne reaktore

Masdar-3-2-milijarde-kupi-grcku-kompaniju-Terna-Energy

Masdar spremio 3,2 milijarde evra da kupi grčku kompaniju Terna Energy

13. april 2023. - Masdar iz UAE kreće u ekspanziju u Grčkoj i Evropi preuzimanjem kompanije Terna Energy za 2,4 milijarde evra, odnosno 3,2 milijarde uključujući dugove i još neke stavke