Električna energija

Berza struje ALPEX počela s radom uvođenjem tržišta za dan unapred

Berza struje ALPEX pocela s radom trzista dan unapred

Foto: Belinda Balluku / Facebook

Objavljeno

13.04.2023.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.04.2023.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Albanska berza struje, ALPEX, krenula je s redovnim aktivnostima uvođenjem tržišta za kupoprodaju električne energije za dan unapred, u saradnji sa Atinskom berzom akcija i Grčkom berzom energenata.

Početak trgovanja i aktivnosti po ugovaranju transakcija u okviru tržišta za dan unapred na Albanskoj berzi struje označio je prekretnicu u integraciji te zemlje u ciljani model (target model) tržišta električne energije u Evropskoj uniji, saopštio je Athex Exchange Group. Njegova Atinska berza akcija (ATHEX) i Grčka berza energenata (HEnEx), kojom upravlja EnExGroup, obezbedili su infrastrukturu za ALPEX i provajderi su pratećih usluga.

„Danas potvrđujemo da je put ka regionalnoj i evropskoj integraciji naših tržišta električne energije bliži nego ikad“, izjavio je generalni direktor ALPEX-a Sokolj Dišnica.

Činilo se da ALPEX nikada neće biti otvoren

U govoru na svečanom otvaranju, vicepremijerka i ministarka infrastrukture i energetike Albanije Belinda Baluku istakla je da je to kruna petogodišnjih napora. U nekim trenucima se činilo da taj posao nikad neće biti gotov, priznala je. Albanija i Kosovo* su pravni okvir za zajedničku berzu struje kompletirali još prošle godine.

Albanija i Kosovo* su pravni okvir za zajedničku berzu struje kompletirali još prošle godinež

Sledeći korak je stvoriti likvidnost, podvukla je Baluku. Takođe je obećala da će vlada štititi potrošače od skokova tržišnih cena i oprezno dodala da se čini da se u poslednje vreme jesu stabilizovale. „Ali niko ne zna šta će se dogoditi na leto“, naglasila je Baluku. Ona je otkrila da je njeno ministarstvo prošle godine obradilo zahteve za izgradnju ukupno 1,7 gigavata kapaciteta za proizvodnju električne energije.

Nova berza struje je druga na Zapadnom Balkanu

„Svi znamo koliko je ovakav događaj važan za lokalno tržište struje. Posebno u našem regionu i širem području Balkana, gde nema toliko mnogo berzi energenata, od suštinskog je značaja da savremena i transparentna tržišta energenata počnu da šalju poruke da Jugoistočna Evropa ima ulogu u oblikovanju energetske tranzicije, i podrže geopolitičku evoluciju koja predstoji Evropi“, izjavio je generalni direktor EnEx-a i EnExClear-a Aleksandros Papageorgiju.

SEEPEX u Srbiji, do sada jedina aktivna berza na Zapadnom Balkanu, zakazala je uvođenje unutardnevnog tržišta električne energije za jun.

Crnogorska Berza električne energije (BELEN ili MEPX) trebalo je da bude otvorena krajem 2022. uvođenjem tržišta za dan unapred, ali je  početak trgovanja pomeren na 26. april. Severna Makedonija se priprema da svoju berzu električne energije otvori u maju.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Eurelectric-Evropi-neophodan-dosad-nezabelezeni-nivo-investicija-u-strujnu-mrezu

Eurelectric: Evropi neophodan dosad nezabeleženi nivo investicija u strujnu mrežu

13. april 2023. - Nakon jednog od težih perioda u svojoj istoriji, elektroenergetski sektor u Evropi je pokazao pozitivan trend na više polja, objavio je Eurelectric

eds pametna brojila energotehnika juzna backa ewg

Elektrodistribucija Srbije ugovorila nabavku 470.000 pametnih brojila

13. april 2023. - Na tender je, kako se navodi u odluci o zaključenju okvirnog sporazuma, pristigla samo jedna ponuda, konzorcijuma dve domaće firme

poziv-nadmetanje-najam-zemljista-vetropark-u-Kolasinu

Objavljen poziv na nadmetanje za najam zemljišta za vetropark u Kolašinu

13. april 2023. - Preduzeće Energy 2 treba da se nadmeće za uzimanje lokacije svog projekta vetroelektrane Sinjajevina u Kolašinu u najam

Srbija dobila tri ponude na tenderu za 1 GW solara sa baterijama

Tri ponude za strateškog partnera za 1 GW solara u Srbiji

13. april 2023. - Vlada Srbije dobila je tri ponude za strateškog partnera za realizaciju projekta izgradnje solarnih elektrana snage 1.000 MWac (1.200 MWdc)