Električna energija

Chayton Capital i EPCG razmatraju gradnju novog bloka u TE Pljevlja

chayton capital epcg crna gora memorandum pljevlja

Foto: Vlada Crne Gore/Flickr

Objavljeno

13.04.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.04.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Britanska kompanija Chayton Capital, Vlada Crne Gore i Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) potpisali su memorandum o razumevanju čiji je cilj razvoj industrijskog kompleksa, sa više projekata, od kojih je jedan gradnja novog bloka u Termoelektrani Pljevlja.

Memorandum o razumevanju potpisali su premijer Crne Gore Dritan Abazović, izvršni direktor EPCG Nikola Rovčanin i predstavnik kompanije Chayton Capital Dejvid Alen.

Memorandum predviđa da strana firma uradi studije izvodljivosti za sedam posebnih industrijskih i infrastrukturnih segmenata, koji bi mogli da donesu investicije od 700 miliona evra i zapošljavanje oko 600 radnika.

Tri strane, kako se navodi u Memorandumu, imaju nameru da investiraju u industrijsku infrastrukturu u regionu Pljevlja na bazi brige o životnoj sredini, društvu i korporativnom upravljanju (eng. ESG princip) i cirkularne ekonomije.

Prvi segment je modernizacija proizvodnje u TE Pljevlja koja podrazumeva gradnju sekundarnog multifuncionalnog CFB kotla „za multi-goriva u skladu da najvišim ekološkim standardima, koji će omogućiti 0-100 odsto spaljivanje biomase, i investiciju u postrojenja za prikupljanje i tretman CO2 i ostalih otpadnih gasova na lokalitetu“, piše u Memorandumu.

Gorivo za prihranu novog kotla stvaralo bi se iz otpadne drvne građe i drugih dostupnih resursa na lokalitetu

Ideja je da novi kotao radi u paralelnom režimu sa postojećim u TE, i da proizvodi 150 MWth i tako zameni 25 odsto njegove proizvodnje koja je sada 600 MWth.

Gorivo za prihranu novog kotla stvaralo bi se iz otpadne drvne građe i drugih dostupnih resursa na lokalitetu u postrojenju za reciklažu, tretman otpada i biomasu.

Jedan od segmenata industrijskog kompleksa je i razvoj ekološke poljoprivredne proizvodnje fokusirane na iskorišćenje otpadnog CO2, toplotne energije i nusproizvoda nastalih u radu TE Pljevlja.

Predviđena je i gradnja fabrika cementa, gipsa i inovativnih prefabrikovanih građevinskih elemenata, kao i otvaranje Fakulteta za rudarstvo i geologiju kao i strukovne srednje škole u Pljevljima, navodi se u Memorandumu.

Abazović: Poštovaće se svi ekološki standardi i propisi koji važe u EU

Premijer Dritan Abazović izjavio je da Memorandum omogućava prelazak na narednu fazu projekta, a to je priprema studije izvodljivosti. Ako studija pokaže, kako je rekao, da je investicija održiva, uslediće sledeći koraci, a to je davanje koncesije.

On je istakao da Crna Gora prvi put primenjuje ovakav pristup, gde se više komponenti spaja u jednu industrijsku delatnost, ali uz poštovanje svih standarda koji se tiču ​​ekologije i propisa koji važe u EU.

Predstavnik kompanije Chayton Capital Dejvid Alen istakao je da reč o projektima zbog kojih će se građani vraćati u Pljevlja, a ne odlaziti iz ovog grada.

Projekat će pospešiti energetsku proizvodnju sa fokusom na zaštitu životne sredine, otvoriti nova radna mesta i unaprijediti društveno-ekonomski ambijent za ovu i buduće generacije, a sve poštujući zakone Crne Gore i EU, dodao je Alen.

Izvršni direktor EPCG Nikola Rovčanin istakao je da je reč o istorijskoj platformi za razvoj severa, konkretno Pljevalja.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

BEF2024-GlavniVizual-840x430-SRP

Beogradski energetski forum 2024 – lideri energetske tranzicije okupljaju se 13-14. maja u Beogradu

13. april 2023. - Beogradski energetski forum 2024 biće domaćin 13. i 14. maja liderima održive energetske tranzicije u...

seepex industrija na trzistu privreda cena struje

SEEPEX: Vreme je da privreda samostalno izađe na tržište električne energije

13. april 2023. - Firma će to omogućiti više koristi, među kojima je i dugoročna predvidljivost cena, poruka je sa radionice koju su organizovali SEEPEX i PKS

IFC kredit najvece kogenerativno postrojenje biomasu Srbiji

IFC odobrio kredit za najveće kogenerativno postrojenje na biomasu u Srbiji

13. april 2023. - IFC je omogućio proizvođaču papira Drenik ND da ugovori pozajmice od ukupno 106 miliona evra, iz kojeg će finansirati izgradnju CHP pogona

EBRD uvecava investicije dekarbonizaciju Zapadnom Balkanu

EBRD uvećava investicije u dekarbonizaciju na Zapadnom Balkanu

13. april 2023. - EBRD namerava da proširi svoje aktivnosti na Zapadnom Balkanu, ali upozorava da je za privatne investicije potrebno sprovesti reforme