Električna energija

Chayton Capital i EPCG razmatraju gradnju novog bloka u TE Pljevlja

chayton capital epcg crna gora memorandum pljevlja

Foto: Vlada Crne Gore/Flickr

Objavljeno

13.04.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.04.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Britanska kompanija Chayton Capital, Vlada Crne Gore i Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) potpisali su memorandum o razumevanju čiji je cilj razvoj industrijskog kompleksa, sa više projekata, od kojih je jedan gradnja novog bloka u Termoelektrani Pljevlja.

Memorandum o razumevanju potpisali su premijer Crne Gore Dritan Abazović, izvršni direktor EPCG Nikola Rovčanin i predstavnik kompanije Chayton Capital Dejvid Alen.

Memorandum predviđa da strana firma uradi studije izvodljivosti za sedam posebnih industrijskih i infrastrukturnih segmenata, koji bi mogli da donesu investicije od 700 miliona evra i zapošljavanje oko 600 radnika.

Tri strane, kako se navodi u Memorandumu, imaju nameru da investiraju u industrijsku infrastrukturu u regionu Pljevlja na bazi brige o životnoj sredini, društvu i korporativnom upravljanju (eng. ESG princip) i cirkularne ekonomije.

Prvi segment je modernizacija proizvodnje u TE Pljevlja koja podrazumeva gradnju sekundarnog multifuncionalnog CFB kotla „za multi-goriva u skladu da najvišim ekološkim standardima, koji će omogućiti 0-100 odsto spaljivanje biomase, i investiciju u postrojenja za prikupljanje i tretman CO2 i ostalih otpadnih gasova na lokalitetu“, piše u Memorandumu.

Gorivo za prihranu novog kotla stvaralo bi se iz otpadne drvne građe i drugih dostupnih resursa na lokalitetu

Ideja je da novi kotao radi u paralelnom režimu sa postojećim u TE, i da proizvodi 150 MWth i tako zameni 25 odsto njegove proizvodnje koja je sada 600 MWth.

Gorivo za prihranu novog kotla stvaralo bi se iz otpadne drvne građe i drugih dostupnih resursa na lokalitetu u postrojenju za reciklažu, tretman otpada i biomasu.

Jedan od segmenata industrijskog kompleksa je i razvoj ekološke poljoprivredne proizvodnje fokusirane na iskorišćenje otpadnog CO2, toplotne energije i nusproizvoda nastalih u radu TE Pljevlja.

Predviđena je i gradnja fabrika cementa, gipsa i inovativnih prefabrikovanih građevinskih elemenata, kao i otvaranje Fakulteta za rudarstvo i geologiju kao i strukovne srednje škole u Pljevljima, navodi se u Memorandumu.

Abazović: Poštovaće se svi ekološki standardi i propisi koji važe u EU

Premijer Dritan Abazović izjavio je da Memorandum omogućava prelazak na narednu fazu projekta, a to je priprema studije izvodljivosti. Ako studija pokaže, kako je rekao, da je investicija održiva, uslediće sledeći koraci, a to je davanje koncesije.

On je istakao da Crna Gora prvi put primenjuje ovakav pristup, gde se više komponenti spaja u jednu industrijsku delatnost, ali uz poštovanje svih standarda koji se tiču ​​ekologije i propisa koji važe u EU.

Predstavnik kompanije Chayton Capital Dejvid Alen istakao je da reč o projektima zbog kojih će se građani vraćati u Pljevlja, a ne odlaziti iz ovog grada.

Projekat će pospešiti energetsku proizvodnju sa fokusom na zaštitu životne sredine, otvoriti nova radna mesta i unaprijediti društveno-ekonomski ambijent za ovu i buduće generacije, a sve poštujući zakone Crne Gore i EU, dodao je Alen.

Izvršni direktor EPCG Nikola Rovčanin istakao je da je reč o istorijskoj platformi za razvoj severa, konkretno Pljevalja.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

13. april 2023. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.

Restrikcije proizvodnje rekordno niske cene ugrozavaju investicije zelenu energiju u Grckoj Spaniji

Restrikcije proizvodnje, rekordno niske cene ugrožavaju investicije u zelenu energiju u Grčkoj, Španiji

13. april 2023. - Investitori u zelene elektrane potcenili su efekat ograničavanja proizvodnje i pad cena, pa u Grčkoj i Španiji prete bankrotstva

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

13. april 2023. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra

severna makedonija berza elektricne energije memo spajanje sa eu brisel

Severna Makedonija 2026. očekuje prvo spajanje berzi električne energije sa nekom od članica EU

13. april 2023. - U Evropskom parlamentu održan je Forum za integraciju tržišta električne energije na kojem su učestvovali predstavnici Zapadnog Balkana