Električna energija

EPCG oživljava inicijativu za drugi blok u TE Pljevlja

U planu izgradnja drugog bloka TE Pljevlja koja će raditi na mešavinu uglja i biomase

Foto: Elektroprivreda Crne Gore

Objavljeno

30.01.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

30.01.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Izvršni direktor Elektroprivrede Crne Gore Nikola Rovčanin smatra da treba izgraditi drugi blok Termoelektrane Pljevlja, koji bi kao energent koristio mešavinu uglja i biomase. Na taj način bi se iskoristili ogromni resursi na ekološki održiv način, koji podrazumeva i sistem cirkularne ekonomije, izjavio je.

Korišćenjem goriva u vidu mešavine uglja i biomase, kao tehnologije koja je zaživela u praksi u brojnim državama sveta, stekli bi se uslovi za dalji razvoj energetskog kompleksa u Pljevljima, kazao je Rovčanin, prenose Vijesti. Po njegovim rečima, interesovanje investitora za realizaciju ovog projekta postoji, mada nije naveo o kome je reč.

Blok na ugalj i biomasu u sistemu Termoelektrane Pljevlja imao bi do 90 procenata manje emisija CO2, tvrdi Rovčanin

Ideje o izgradnji energetsko-privrednog kompleksa podrazumevaju izgradnju reciklažnog centra, selekcije i prerade otpada i biomase, objasnio je izvršni direktor EPCG-a. Upotrebom uglja i biomase bi se eliminisalo i do 90 procenata emisija ugljen-dioksida, tvrdi Rovčanin. Ovakva vrsta termoelektrane radila bi na oba energenta u željenoj razmeri, naglasio je.

„Primjera radi, može da radi 90 odsto na biomasu, a 10 odsto na ugalj, a može i druga srazmjera. Ako je na ovoj srazmjeri, onda je CO2 na izuzetno malom procentu“, rekao je Rovčanin i dodao da je navedeno rešenje ekološki prihvatljivo „po svim direktivama“.

Kao najvažnije je istakao mogućnost korišćenja nusproizvoda iz termoelektrane i rudnika uglja kroz izgradnju cementare i fabrike gipsa i gipsanih ploča te drugih materijala. Time bi se potpuno zaokružio sistem i dobilo na efikasnosti, smatra Rovčanin.

Crna Gora ima priliku da svoje energetske potencijale iskoristi na najbolji način u skladu sa svojim interesima i poštujući direktive Evropske unije iz oblasti zaštite životne sredine

„Ideja izgradnje drugog bloka Termoelektrane Pljevlja, koja je 2016. godine pokrenuta, ali iste godine i zaključana, mogla bi svoje ishodište da nađe u vidu modifikovane ideje izgradnje ekološkog bloka, za šta postoji interesovanje sa nivoa međunarodnih kompanija. Crna Gora ima idealnu priliku da svoje energetske potencijale iskoristi na najbolji mogući način u skladu sa svojim interesima i poštujući sve direktive EU iz oblasti zaštite životne sredine“, rekao je Rovčanin.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

IRENA-Globalni-kapacitet-solarnih-elektrana-2023-prestigao-hidroelektrane

IRENA: Globalni kapacitet solarnih elektrana 2023. prestigao hidroelektrane

30. januar 2023. - Za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora je 2023. instalirano rekordnih 473 gigavata, s ubedljivom dominacijom Kine. Ukupna snaga solarnih elektrana je prestigla hidroelektrane.

hgk lex specialis obnovljivi izvori energije udruzenje

Hrvatska gospodarska komora traži lex specialis za sektor obnovljivih izvora energije

30. januar 2023. - Udruženje za obnovljive izvore energije HGK pripremilo je novi position paper koji analizira najveće prepreke i nudi rešenja

aleksander mervar eles krsko solar

Mervar: Električna energija iz nuklearke Krško 2 neće biti jeftinija od 125 evra po MWh

30. januar 2023. - Aleksander Mervar, direktor slovenačkog ELES, savetuje da zemlja što pre započne gradnju gasnih elektrana, kako bi izbegla veliki uvoz struje

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

30. januar 2023. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin