Životna sredina

U Pljevljima ekstremno zagađenje: EPCG šalje građane na svež vazduh i umanjuje račune za struju

U Pljevljima ekstremno zagađenje: EPCG šalje građane na svež vazduh i umanjuje račune za struju

Foto: Nikola Rovčanin / facebook profil

Objavljeno

04.01.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.01.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Zbog alarmantnog zagađenja vazduha u Pljevljima, rudarskom gradu na severu Crne Gore, EPCG je organizovao autobuse za izlete na svež vazduh za sve zainteresovane građane, ali i odobrio dodatni popust za domaćinstva za januar, koji sada iznosi 50 procenata. Zvaničnici navode da je rešenje toplifikacija grada.

Ukupan popust za januarski račun za domaćinstva u opštini Pljevlja iznosiće 50 procenata, saopštila je  Elektroprivreda Crne Gore (EPCG).

Prema prethodnoj odluci EPCG-a, računi za struju za domaćinstva u opštini Pljevlja za januar, februar i mart umanjeni su 20 procenata. Odbor direktora je domaćinstvima za januar odobrio dodatni popust od 30 procenata, što ukupno iznosi 50 procenata.

Građani će u januaru za električnu energiju imati popust od ukupno 50 procenata

„EPCG, kao društveno odgovorna kompanija, koja značajan procenat proizvodnje ostvaruje upravo u Pljevljima, na ovaj način želi da pruži doprinos smanjenju emisije štetnih gasova“, saopšteno je. Opština Pljevlja se zbog zagađenja vazduha trenutno nalazi u alarmantnoj situaciji, istakli su u ovom preduzeću.

Zagađenje vazduha u Pljevljima je ekstremno zbog termoelektrane u ovom gradu, ali i brojnih individualnih ložišta, navode u Elektroprivredi Crne Gore.

EPCG poziva kupce iz Pljevalja koji koriste ugalj da pređu na druge izvore. Ta državna kompanija je saopštila da očekuje da će smanjenjem računa za januar motivisati građane da više koriste struju za grejanje.

Izlet na svež vazduh izvan najzagađenijeg grada

EPCG je organizovao izlet na svež vazduh na zimovalište Žabljak, šezdesetak kilometara od Pljevalja. Razlika u nadmorskoj visini je oko hiljadu metara.

Putnike, uglavnom mlade, prevezla su dva autobusa i tri minibusa. U crnogorskoj elektroprivredi su naveli da će akciju ponoviti ukoliko bude bilo interesovanja.

Putnike, uglavnom mlade, prevezla su dva autobusa i tri minibusa

Kompanija se tako suočila s ektremnim zagađenjem vazduha česticama tipa PM2.5 i PM10 u Pljevljima. Ovaj grad sa oko 20 hiljada stanovnika je prema navodima izvršano direktora EPCG Nikole Rovčanina, pre nekoliko dana bio najzagađeniji na svetu.

Nema brzih rešenja za zagađenje vazduha

Opcija da se uvede momentalna zabrana loženja uglja i da se svim građanima subvencionišu računi za struju u iznosu od 100 procenata u januaru, koštala bi za domaćinstva oko 400.000 evra, izjavio je Rovčanin.

Međutim, on je dalje objasnio da iako to nije velika svota za zdravlje i živote građana, elektroinstalacije u objektima u Pljevljima nisu spremne da izdrže opterećenje masovnog prelaska na grejanje na struju.

Elektroinstalacije u objektima u Pljevljima nisu spremne da izdrže opterećenje masovnog prelaska na grejanje na struju

Dugoročno bi se trebala razmotriti i mogućnost iskopavanja tunela prema Prijepolju u cilju provetravanja pljevaljske kotline, naveo je Rovčanin na svom Facebook profilu.

Toplifikacija grada je dugoročno rešenje

Neophodno je da se ubrzaju radovi na započetoj toplifikaciji u ovoj opštini, kao i da se taj projekat proglasi za projekat od nacionalnog značaja, napominje izvršni direktor EPCG-a. Rovčanin smatra da bi se time ubrzala procedura za eksproprijaciju zemljišta na trasi toplovoda.

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović saopštio je da će Vlada Crne Gore preduzeti urgentne i dugoročne mere za rešavanje situacije u Pljevljima.

Vlada bi trebalo da oformi tim koji će raditi na dugoročnim merama za rešenje problema, što uključujuje i proglašenje toplifikacije Pljevalja za projekat od nacionalnog značaja, kako bi se ubrzala njegova realizacija.

Abazović je najavio da će proglasiti toplifikaciju Pljevalja za projekat od nacionalnog značaja

Skupština Crne Gore je krajem decembra usvojila izmene Zakona o industrijskim emisijama kojima je omogućen nastavak rada Termoelektrane Pljevlja.

Rovčanin je istakao će biti uloženo oko 70 miliona evra u ekološku rekonstrukciju TE Pljevlja. Faza betonskih radova se završava, a ceo projekat 2024. godine, kada će nivo emisija zagađujućih čestica biti u granicama direktiva Evropske unije, naveo je.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

elektroprivrede region radionice trgovina emisijama EU ETS oporezivanje co2 cbam

Radionica o sistemu za trgovanje emisijama: Saradnja regionalnih elektroprivreda je put za energetsku tranziciju

4. januar 2023. - Firme iz BiH, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije razgovarale su i o zajedničkom nastupu za obezbeđenje sredstava za investicije

seepex unutardnevno trziste pks

Srbija u junu dobija unutardnevno tržište struje – sledeći korak je spajanje sa jedinstvenim evropskim tržištem

4. januar 2023. - SEEPEX jer sa svojim partnerima predstavio šta kupcima i prodavcima struje nudi novo tržište na srpskoj berzi

Industrija vetra do 2025 rekordno rasti preti zagusenje

Industrija vetra će do 2025. rekordno rasti, ali joj preti zagušenje

4. januar 2023. - Nakon usporavanja ekspanzije prošle godine, sektor vetroelektrana može da do 2025. očekuje uzastopno obaranje rekorda, objavio je GWEC

istra vetroelektrane na moru irena norveska studija

Istra planira da se snabdeva zelenom energijom iz vetroparkova na Jadranu

4. januar 2023. - Hrvatsko poluostrvopripremiće studiju o potencijalu za gradnju vetroelektrana u Jadranskom moru kako bi obezbedila energetsku nezavisnost