Električna energija

EPCG započela projekat toplifikacije Pljevalja

Pljevlja zapocinje projekat toplifikacije iz TE Pljevlja

Foto: EPCG/Facebook

Objavljeno

07.11.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.11.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Stanovnici grada Pljevlja početkom 2024. godine trebalo bi da dobiju bolje grejanje svojih domaćinstava i čistiji vazduh jer bi tada trebalo da počnu da koriste otpadnu toplotnu energiju iz Termoelektrane (TE) Pljevlja.

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) i konzorcijum koji čine firme Roto-Term Pljevlja i Synergy Tech Beograd potpisali su ugovor o toplifikaciji Pljevalja, čija je vrednost 2,5 miliona evra.

Ugovor su u TE Pljevlja potpisali Nikola Rovčanin, izvršni direktor EPCG, i direktor firme Roto-Term Nino Begović.

Ugovorom je predviđeno da konzorcijum obavi sve poslove u vezi sa izradom glavnog projekta i ostale tehničke dokumentacije celokupnog primarnog toplovoda od TE Pljevlja do grada po fazama i izgradnju I faze primarnog toplovoda u dužini od oko 2,3 kilometra.

Toplifikacija je deo ekološke modernizacije TE Pljevlja

Toplifikacija Pljevalja je sastavni deo ekološke modernizacije TE Pljevlja, započete u aprilu ove godine, posle koje bi uticaj elektrane na životnu sredinu trebalo da bude sveden na najmanju moguću meru, a nivo emisija azota, sumpora i praškastih materija u granicama direktiva Evropske unije.

Pljevlja su jedan od gradova u region sa najzagađenijim vazduhom zbog blizine TE Pljevlja, ali i zbog toga što je u gradu jedan od glavnih energenata za zagrevanje domova ugalj. Ekološka modernizacija TE Pljevlja i korišćenje otpadne toplotne energije iz ove elektrane trebalo bi da smanji to zagađenje.

Inače, i Severna Makedonija je odlučila da na sličan način proba da smanji zagađenje u gradu Bitolj i iskoristi blizinu kompleksa REK Bitola.

Rovčanin: druga faza projekta zavisi od Uprave za javne radove

Nikola Rovčanin, izvršni direktor EPCG, istakao je da je toplifikacija Pljevalja projekat koji se čekao 40 godina.

On je istakao da se nada da će već 2024. postojeća gradska infrastruktura biti priključena na toplovod TE Pljevlja kao izvor i da će Opština Pljevlja širiti sekundardnu mrežu narednih godina.

Tolifikacija će, kako je naveo, popraviti stanje životne sredine, i stvoriti uslove da privrednici ulažu u Pljevlja. On je istakao da očekuje da će početkom naredne godine biti pokrenuta II faza projekta od strane Uprave za javne radove.

Vrednost ugovora od 2,5 miliona evra, kako je preneo PrCentar, predstavlja polovinu fonda koji je EPCG opredelila za ovaj projekat, shodno svojim poslovnim planovima i Memorandumu o razumevanju između EPCG-a, Uprave javnih radova i Opštine Pljevlja.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

aleksander mervar eles krsko solar

Mervar: Električna energija iz nuklearke Krško 2 neće biti jeftinija od 125 evra po MWh

7. novembar 2022. - Aleksander Mervar, direktor slovenačkog ELES, savetuje da zemlja što pre započne gradnju gasnih elektrana, kako bi izbegla veliki uvoz struje

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

7. novembar 2022. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

7. novembar 2022. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije

Slovenacki HSE plutajucu solarnu elektranu Termoelektrarne sostanj

Slovenački HSE će postaviti veliku plutajuću solarnu elektranu pored Termoelektrarne Šoštanj

7. novembar 2022. - HSE je objavio da će na Družmirskom jezeru do svoje elektrane na ugalj TEŠ instalirati plutajuću solarnu elektranu