Električna energija

EPCG započela projekat toplifikacije Pljevalja

Pljevlja zapocinje projekat toplifikacije iz TE Pljevlja

Foto: EPCG/Facebook

Objavljeno

07.11.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.11.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Stanovnici grada Pljevlja početkom 2024. godine trebalo bi da dobiju bolje grejanje svojih domaćinstava i čistiji vazduh jer bi tada trebalo da počnu da koriste otpadnu toplotnu energiju iz Termoelektrane (TE) Pljevlja.

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) i konzorcijum koji čine firme Roto-Term Pljevlja i Synergy Tech Beograd potpisali su ugovor o toplifikaciji Pljevalja, čija je vrednost 2,5 miliona evra.

Ugovor su u TE Pljevlja potpisali Nikola Rovčanin, izvršni direktor EPCG, i direktor firme Roto-Term Nino Begović.

Ugovorom je predviđeno da konzorcijum obavi sve poslove u vezi sa izradom glavnog projekta i ostale tehničke dokumentacije celokupnog primarnog toplovoda od TE Pljevlja do grada po fazama i izgradnju I faze primarnog toplovoda u dužini od oko 2,3 kilometra.

Toplifikacija je deo ekološke modernizacije TE Pljevlja

Toplifikacija Pljevalja je sastavni deo ekološke modernizacije TE Pljevlja, započete u aprilu ove godine, posle koje bi uticaj elektrane na životnu sredinu trebalo da bude sveden na najmanju moguću meru, a nivo emisija azota, sumpora i praškastih materija u granicama direktiva Evropske unije.

Pljevlja su jedan od gradova u region sa najzagađenijim vazduhom zbog blizine TE Pljevlja, ali i zbog toga što je u gradu jedan od glavnih energenata za zagrevanje domova ugalj. Ekološka modernizacija TE Pljevlja i korišćenje otpadne toplotne energije iz ove elektrane trebalo bi da smanji to zagađenje.

Inače, i Severna Makedonija je odlučila da na sličan način proba da smanji zagađenje u gradu Bitolj i iskoristi blizinu kompleksa REK Bitola.

Rovčanin: druga faza projekta zavisi od Uprave za javne radove

Nikola Rovčanin, izvršni direktor EPCG, istakao je da je toplifikacija Pljevalja projekat koji se čekao 40 godina.

On je istakao da se nada da će već 2024. postojeća gradska infrastruktura biti priključena na toplovod TE Pljevlja kao izvor i da će Opština Pljevlja širiti sekundardnu mrežu narednih godina.

Tolifikacija će, kako je naveo, popraviti stanje životne sredine, i stvoriti uslove da privrednici ulažu u Pljevlja. On je istakao da očekuje da će početkom naredne godine biti pokrenuta II faza projekta od strane Uprave za javne radove.

Vrednost ugovora od 2,5 miliona evra, kako je preneo PrCentar, predstavlja polovinu fonda koji je EPCG opredelila za ovaj projekat, shodno svojim poslovnim planovima i Memorandumu o razumevanju između EPCG-a, Uprave javnih radova i Opštine Pljevlja.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

evropa baterije skladistenje energije rekord

Baterije za skladištenje energije iz solara duplirane treću godinu zaredom

7. novembar 2022. - Evropska unija instalirala je 17,2 GWh novih  baterijskih sistema za skladištenje energije (eng. BESS) iz solarnih elektrana u 2023.

severna makedonija premijer hristijan mickoski mef

Mickoski: Novi veliki vetropark davaće petinu proizvodnje struje u zemlji

7. novembar 2022. - Mandatar za sastav nove Vlade Hristijan Mickoski izjavio je da će energetska tranzicija biti skup i dug proces

Požar na deponiji: Da li nam je neodgovornost došla na naplatu

Požari na deponijama: Neodgovornost došla na naplatu

7. novembar 2022. - Požar koji je izbio u Regionalnom centru za upravljanje otpadom Duboko je poslednji poziv na otrežnjenje, kažu Gojkan Stojinović i Kristina Cvejanov, eksperti za upravljanje otpadom

GGF vetropark Bogoslovec model investiranje zelenu energiju Balkanu

GGF-ov vetropark Bogoslovec je model za investiranje u zelenu energiju na Balkanu

7. novembar 2022. - BNB kompani i Fond za zeleni razvoj (GGF) su proslavili otvaranje svoje vetroelektrane Bogoslovec