Električna energija

CEDIS ugrađuje još 20.000 pametnih brojila – pokriveno skoro 97 odsto potrošača

crna gora cedis pametna brojila ugradnja smart grid

Foto: CEDIS

Objavljeno

03.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) započeo je uzmeštanje i ugradnju 20.000 novih brojila u okviru Projekta modernizacije merenja potrošnje električne energije, koji podrazumeva ugradnju pametnih brojila i omogućava daljinsko očitavanje i upravljanje potrošnjom. Sve to je osnova za pametnu mrežu (eng. smart grid).

CEDIS je od 2011. godine u okviru, kako navodi, AMM projekta  (eng. advanced metering management – AMM), vrednog 100 miliona evra, u sistem daljinskog očitavanja i upravljanja uključio 338.000 brojila što je 81,5 odsto ukupnog broja potrošača na distributivnoj mreži, što je više od većine evropskih zemalja.

Sa dodatnih 20.000 brojila procenat će dostići skoro 97 odsto s obzirom da Crna Gora ima 370.000 brojila. Krajem 2021. prosek u EU bio je oko 50 odsto, a sa skoro 100 odsto pametnih brojila prednjačile su Španija, Finska, Švedska.

AMM projekat je finansiran iz kredita Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj (EBRD), a delom i iz sopstvenih sredstava firme.

Posao su dobile firme Mezon – Regiocom

Kompanija je u decembru 2020. završila treću fazu, a najnoviji radovi predstavljaju proširenje te faze. CEDIS je ugovor za izvođenje radova potpisao sa konzorcijumom Mezon – Regiocom.

U ovaj fazi, za razliku od prethodnih kada je to bilo u nadležnost izvođača radova, CEDIS će sopstvenim snagama rekonstruisati niskonaponske mreže, saopštila je kompanija.

Tako projekat, pored ugradnje brojila, podrazumeva i rekonstrukciju mernih mjesta, ugradnju novih ormara i dovođenje pripadajuće mreže u stanje koje odgovara i može da podrži modernu tehnologiju za daljinsko merenje potrošnje električne energije.

Osnova pametne mreže

Novim sistemom daljinskog merenja utroška električne energije je značajno povećana preciznost merenja potrošnje, a mogućnost subjektivne greške prilikom očitavanja brojila svedena na minimum, navode u CEDIS-u.

Nova brojila omogućavaju praćenje naponskog nivoa na elektrodistributivnoj mreži, dok je korisnicima omogućen precizan uvid u trenutno stanje potrošnje.

Realizacija ovog, kako kažu u CEDIS-u, strateškog projekta, doprinela je transformaciji elektrodistributivne mreže u modernu i energetski efikasniju mrežu.

Inače, pametna brojila su osnov pametne mreže koja omogućava građansku energiju – prozjumere, energetske zajednice virtuelne elektrane – što su glavni modeli učešća građana u energetskoj tranziciji.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

pravilnik sisteme skladistenje energije nevideni talas investicija u Turskoj

Novi pravilnik za sisteme za skladištenje energije pokrenuo neviđeni talas investicija u Turskoj

3. avgust 2022. - Regulatorna agencija EMRA je primila zahteve za 67,3 gigavata u projektima vetra i solara kombinovanih sa skladištenjem energije

Grcka medu najatraktivnijim svetskim trzistima za zelenu energiju RECAI

Grčka ostala među najatraktivnijim svetskim tržištima za zelenu energiju

3. avgust 2022. - EY je zadržao Grčku i Tursku u svom indeksu RECAI za najbolja tržišta u domenu energije iz obnovljivih izvora. Grčka je po jednom kriterijumu druga u svetu!

HERMANN Petr_intervju_Schneider Electric BGEN

Budućnost uspešnih firmi leži u njihovoj digitalnoj transformaciji

3. avgust 2022. - Digitalizacija menja sve zato što povezuje sve procese i obezbeđuje kompletan uvid u sve podatke,...

Srbija će se oslanjati na norvešku ekspertizu u razvoju energetskog sektora

Srbija će se oslanjati na norvešku ekspertizu u razvoju energetskog sektora

3. avgust 2022. - Srbija je dobila konkretne zaključke od norveške firme Rystad i radićemo po njihovom uputstvu, poručio je Predsednik Srbije Aleksandar Vučić