Električna energija

CEDIS ugrađuje još 20.000 pametnih brojila – pokriveno skoro 97 odsto potrošača

crna gora cedis pametna brojila ugradnja smart grid

Foto: CEDIS

Objavljeno

03.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) započeo je uzmeštanje i ugradnju 20.000 novih brojila u okviru Projekta modernizacije merenja potrošnje električne energije, koji podrazumeva ugradnju pametnih brojila i omogućava daljinsko očitavanje i upravljanje potrošnjom. Sve to je osnova za pametnu mrežu (eng. smart grid).

CEDIS je od 2011. godine u okviru, kako navodi, AMM projekta  (eng. advanced metering management – AMM), vrednog 100 miliona evra, u sistem daljinskog očitavanja i upravljanja uključio 338.000 brojila što je 81,5 odsto ukupnog broja potrošača na distributivnoj mreži, što je više od većine evropskih zemalja.

Sa dodatnih 20.000 brojila procenat će dostići skoro 97 odsto s obzirom da Crna Gora ima 370.000 brojila. Krajem 2021. prosek u EU bio je oko 50 odsto, a sa skoro 100 odsto pametnih brojila prednjačile su Španija, Finska, Švedska.

AMM projekat je finansiran iz kredita Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj (EBRD), a delom i iz sopstvenih sredstava firme.

Posao su dobile firme Mezon – Regiocom

Kompanija je u decembru 2020. završila treću fazu, a najnoviji radovi predstavljaju proširenje te faze. CEDIS je ugovor za izvođenje radova potpisao sa konzorcijumom Mezon – Regiocom.

U ovaj fazi, za razliku od prethodnih kada je to bilo u nadležnost izvođača radova, CEDIS će sopstvenim snagama rekonstruisati niskonaponske mreže, saopštila je kompanija.

Tako projekat, pored ugradnje brojila, podrazumeva i rekonstrukciju mernih mjesta, ugradnju novih ormara i dovođenje pripadajuće mreže u stanje koje odgovara i može da podrži modernu tehnologiju za daljinsko merenje potrošnje električne energije.

Osnova pametne mreže

Novim sistemom daljinskog merenja utroška električne energije je značajno povećana preciznost merenja potrošnje, a mogućnost subjektivne greške prilikom očitavanja brojila svedena na minimum, navode u CEDIS-u.

Nova brojila omogućavaju praćenje naponskog nivoa na elektrodistributivnoj mreži, dok je korisnicima omogućen precizan uvid u trenutno stanje potrošnje.

Realizacija ovog, kako kažu u CEDIS-u, strateškog projekta, doprinela je transformaciji elektrodistributivne mreže u modernu i energetski efikasniju mrežu.

Inače, pametna brojila su osnov pametne mreže koja omogućava građansku energiju – prozjumere, energetske zajednice virtuelne elektrane – što su glavni modeli učešća građana u energetskoj tranziciji.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

3. avgust 2022. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

3. avgust 2022. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

3. avgust 2022. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

3. avgust 2022. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije