x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

CEDIS objavio pretkvalifikacioni tender za dovršetak projekta pametnog merenja u distributivnoj mreži

10.10.2018. | Komentari: 0Autor:

Slika: CEDIS
CEDIS objavio pretkvalifikacioni tender za dovršetak projekta pametnog merenja u distributivnoj mreži

Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS), operator distributivnog sistema (ODS), objavio je pretkvalifikacioni tender za nabavku IT sistema za upravljanje podacima dobijenim od pametnih brojila (Meter Data Management) i integraciju sa upravljanjem naprednim merenjem (Advanced Metering Management – AMM) i starim sistemima.

Reč je o projektu za dovršetak sistema pametnog merenja (CEDIS Smart Metering Completion), za koji državna energetska kompanija namerava da iskoristi deo kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Ponude na pretkvalifikacioni tender moraju se dostaviti do 9. novembra.

CEDIS namerava da obavi pretkvalifikaciju firmi i konzorcijuma za nabavku, instalaciju i puštanje u rad novog integrisanog IT sistema. Ovaj sistem će se koristiti za upravljanje komercijalnim i finansijskim odnosima u saradnji sa kompanijama za snabdevanje i operatorom prenosnog sistema (OPS), u okviru aktivnosti vezanih za sistem pametnog merenja električne energije koji se trenutno sprovodi u Crnoj Gori, kao i za tehničko održavanje mernih mesta, što podrazumeva precizno poznavanje elemenata, koji čine električnu mrežu, navodi se u pozivu za pretkvalifikacioni tender koji je objavio CEDIS.

Novi integrisani informacioni sistem će u početku upravljati podacima i procesima koji se odnose na 500.000 brojila za električnu energiju, ali mora biti prilagodljiv za do 1 milion mernih mesta.

Projekat za dovršetak sistema pametnog merenja, koji je započeo 2017. godine, predviđa rekonstrukciju i modernizaciju niskonaponske infrastrukture i podstanica i modernizaciju softvera, kao i ugradnju 60.000 pametnih brojila za električnu energiju.

U septembru 2017. godine, CEDIS je najavio da će do januara 2019. biti instalirano 45.000 pametnih brojila.

Projekat je vredan 39 miliona evra, s tim da EBRD i komercijalne banke obezbeđuju po 16 miliona evra, a CEDIS 7 miliona evra .

Projekat će pomoći CEDIS-u da dovrši modernizaciju distributivne mreže, sa ciljem daljeg smanjenja gubitaka, da poboljša naplatu i sigurno i stabilno snabdevanje električnom energijom.

Pre sedam godina, CEDIS je pokrenuo projekat modernizacije sistema distributivne mreže i dosad je instalirao oko 250.000 pametnih brojila. CEDIS snabdeva oko 360.000 potrošača u Crnoj Gori.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.