Električna energija

CEDIS objavio pretkvalifikacioni tender za dovršetak projekta pametnog merenja u distributivnoj mreži

Slika: CEDIS

Objavljeno

10.10.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.10.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS), operator distributivnog sistema (ODS), objavio je pretkvalifikacioni tender za nabavku IT sistema za upravljanje podacima dobijenim od pametnih brojila (Meter Data Management) i integraciju sa upravljanjem naprednim merenjem (Advanced Metering Management – AMM) i starim sistemima.

Reč je o projektu za dovršetak sistema pametnog merenja (CEDIS Smart Metering Completion), za koji državna energetska kompanija namerava da iskoristi deo kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Ponude na pretkvalifikacioni tender moraju se dostaviti do 9. novembra.

CEDIS namerava da obavi pretkvalifikaciju firmi i konzorcijuma za nabavku, instalaciju i puštanje u rad novog integrisanog IT sistema. Ovaj sistem će se koristiti za upravljanje komercijalnim i finansijskim odnosima u saradnji sa kompanijama za snabdevanje i operatorom prenosnog sistema (OPS), u okviru aktivnosti vezanih za sistem pametnog merenja električne energije koji se trenutno sprovodi u Crnoj Gori, kao i za tehničko održavanje mernih mesta, što podrazumeva precizno poznavanje elemenata, koji čine električnu mrežu, navodi se u pozivu za pretkvalifikacioni tender koji je objavio CEDIS.

P0sao se najvećim delom finansira iz kredita

Novi integrisani informacioni sistem će u početku upravljati podacima i procesima koji se odnose na 500.000 brojila za električnu energiju, ali mora biti prilagodljiv za do 1 milion mernih mesta.

Projekat za dovršetak sistema pametnog merenja, koji je započeo 2017. godine, predviđa rekonstrukciju i modernizaciju niskonaponske infrastrukture i podstanica i modernizaciju softvera, kao i ugradnju 60.000 pametnih brojila za električnu energiju.

U septembru 2017. godine, CEDIS je najavio da će do januara 2019. biti instalirano 45.000 pametnih brojila.

Dosad je instalirano oko 250.000 brojila

Projekat je vredan 39 miliona evra, s tim da EBRD i komercijalne banke obezbeđuju po 16 miliona evra, a CEDIS 7 miliona evra .

Projekat će pomoći CEDIS-u da dovrši modernizaciju distributivne mreže, sa ciljem daljeg smanjenja gubitaka, da poboljša naplatu i sigurno i stabilno snabdevanje električnom energijom.

Pre sedam godina, CEDIS je pokrenuo projekat modernizacije sistema distributivne mreže i dosad je instalirao oko 250.000 pametnih brojila. CEDIS snabdeva oko 370.000 potrošača u Crnoj Gori.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

10. oktobar 2018. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

10. oktobar 2018. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

10. oktobar 2018. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

10. oktobar 2018. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.