Električna energija

CEDIS objavio pretkvalifikacioni tender za dovršetak projekta pametnog merenja u distributivnoj mreži

Slika: CEDIS

Objavljeno

10.10.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.10.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS), operator distributivnog sistema (ODS), objavio je pretkvalifikacioni tender za nabavku IT sistema za upravljanje podacima dobijenim od pametnih brojila (Meter Data Management) i integraciju sa upravljanjem naprednim merenjem (Advanced Metering Management – AMM) i starim sistemima.

Reč je o projektu za dovršetak sistema pametnog merenja (CEDIS Smart Metering Completion), za koji državna energetska kompanija namerava da iskoristi deo kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Ponude na pretkvalifikacioni tender moraju se dostaviti do 9. novembra.

CEDIS namerava da obavi pretkvalifikaciju firmi i konzorcijuma za nabavku, instalaciju i puštanje u rad novog integrisanog IT sistema. Ovaj sistem će se koristiti za upravljanje komercijalnim i finansijskim odnosima u saradnji sa kompanijama za snabdevanje i operatorom prenosnog sistema (OPS), u okviru aktivnosti vezanih za sistem pametnog merenja električne energije koji se trenutno sprovodi u Crnoj Gori, kao i za tehničko održavanje mernih mesta, što podrazumeva precizno poznavanje elemenata, koji čine električnu mrežu, navodi se u pozivu za pretkvalifikacioni tender koji je objavio CEDIS.

P0sao se najvećim delom finansira iz kredita

Novi integrisani informacioni sistem će u početku upravljati podacima i procesima koji se odnose na 500.000 brojila za električnu energiju, ali mora biti prilagodljiv za do 1 milion mernih mesta.

Projekat za dovršetak sistema pametnog merenja, koji je započeo 2017. godine, predviđa rekonstrukciju i modernizaciju niskonaponske infrastrukture i podstanica i modernizaciju softvera, kao i ugradnju 60.000 pametnih brojila za električnu energiju.

U septembru 2017. godine, CEDIS je najavio da će do januara 2019. biti instalirano 45.000 pametnih brojila.

Dosad je instalirano oko 250.000 brojila

Projekat je vredan 39 miliona evra, s tim da EBRD i komercijalne banke obezbeđuju po 16 miliona evra, a CEDIS 7 miliona evra .

Projekat će pomoći CEDIS-u da dovrši modernizaciju distributivne mreže, sa ciljem daljeg smanjenja gubitaka, da poboljša naplatu i sigurno i stabilno snabdevanje električnom energijom.

Pre sedam godina, CEDIS je pokrenuo projekat modernizacije sistema distributivne mreže i dosad je instalirao oko 250.000 pametnih brojila. CEDIS snabdeva oko 370.000 potrošača u Crnoj Gori.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Struja egipatske solarne vetroelektrane najjeftinija Africi

Struja iz egipatske solarne i vetroelektrane biće najjeftinija u Africi

10. oktobar 2018. - U Egiptu su pred izgradnjom po jedan ogromni solarni i vetropark, iz kojih će struja biti prodavana po najnižim cenama u celoj Africi

epcg solari konkurs solarni paneli

EPCG nastavlja projekat Solari: konkurs za još 5.000 solarnih elektrana

10. oktobar 2018. - Na ovaj način još 5.000 domaćinstava, pravnih lica i stambenih zajednica dobija priliku da pod povoljnim uslovima proizvodi zelenu energiju

EU Energetska zajednica Srbiji energetskoj tranziciji Varhelji Várhelyi

EU, Energetska zajednica izrazile podršku Srbiji u energetskoj tranziciji

10. oktobar 2018. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović sastala se s visokim zvaničnicima iz Evropske komisije i Sekretarijata Energetske zajednice

Poskupljuje struja u Republici Srpskoj

Poskupljuje struja u Republici Srpskoj

10. oktobar 2018. - Kupce električne energije u Republici Srpskoj od Nove godine očekuju promene, koje će većini doneti uvećane račune