UNECE Globalno partnerstvo za vodu radionica rodna ravnopravnost sliv reke Drine 23.jun 2021.
Električna energija

CEDIS objavio pretkvalifikacioni tender za dovršetak projekta pametnog merenja u distributivnoj mreži

Slika: CEDIS

Objavljeno

10.10.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.10.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS), operator distributivnog sistema (ODS), objavio je pretkvalifikacioni tender za nabavku IT sistema za upravljanje podacima dobijenim od pametnih brojila (Meter Data Management) i integraciju sa upravljanjem naprednim merenjem (Advanced Metering Management – AMM) i starim sistemima.

Reč je o projektu za dovršetak sistema pametnog merenja (CEDIS Smart Metering Completion), za koji državna energetska kompanija namerava da iskoristi deo kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Ponude na pretkvalifikacioni tender moraju se dostaviti do 9. novembra.

CEDIS namerava da obavi pretkvalifikaciju firmi i konzorcijuma za nabavku, instalaciju i puštanje u rad novog integrisanog IT sistema. Ovaj sistem će se koristiti za upravljanje komercijalnim i finansijskim odnosima u saradnji sa kompanijama za snabdevanje i operatorom prenosnog sistema (OPS), u okviru aktivnosti vezanih za sistem pametnog merenja električne energije koji se trenutno sprovodi u Crnoj Gori, kao i za tehničko održavanje mernih mesta, što podrazumeva precizno poznavanje elemenata, koji čine električnu mrežu, navodi se u pozivu za pretkvalifikacioni tender koji je objavio CEDIS.

Novi integrisani informacioni sistem će u početku upravljati podacima i procesima koji se odnose na 500.000 brojila za električnu energiju, ali mora biti prilagodljiv za do 1 milion mernih mesta.

Projekat za dovršetak sistema pametnog merenja, koji je započeo 2017. godine, predviđa rekonstrukciju i modernizaciju niskonaponske infrastrukture i podstanica i modernizaciju softvera, kao i ugradnju 60.000 pametnih brojila za električnu energiju.

U septembru 2017. godine, CEDIS je najavio da će do januara 2019. biti instalirano 45.000 pametnih brojila.

Projekat je vredan 39 miliona evra, s tim da EBRD i komercijalne banke obezbeđuju po 16 miliona evra, a CEDIS 7 miliona evra .

Projekat će pomoći CEDIS-u da dovrši modernizaciju distributivne mreže, sa ciljem daljeg smanjenja gubitaka, da poboljša naplatu i sigurno i stabilno snabdevanje električnom energijom.

Pre sedam godina, CEDIS je pokrenuo projekat modernizacije sistema distributivne mreže i dosad je instalirao oko 250.000 pametnih brojila. CEDIS snabdeva oko 360.000 potrošača u Crnoj Gori.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Belchatow najveca termoelektrana i emiter CO2 u Evropi zatvara se do 2036.

Poljska 2036. zatvara najveću termoelektranu i emitera CO2 u Evropi

14 June 2021 - Neposredan povod je odluka energetske kompanije PGE, u čijem je vlasništvu Belchatow, da odustane od otvaranja rudnika Zloczew.

GEN-I ce instalirati solarne elektrane snage 1 GW do 2030.

GEN-I će instalirati solarne elektrane snage 1 GW do 2030.

11 June 2021 - Slovenačka državna energetska kompanija pripremila je strateški razvojni plan od milijardu evra kako bi ubrzala dekarbonizaciju Slovenije.

Grcka povezivanje 6 GW obnovljivih izvora strujnu mrezu

Grčka na putu da ove godine odobri povezivanje 6 GW iz obnovljivih izvora na strujnu mrežu

09 June 2021 - Admie procenio da će ove godine odobriti povezivanje 6 GW na mrežu iz budućih zelenih elektrana, od 10 GW, koliko Grčka planira do kraja decenije

Severna Makedonija koncesije male hidroelektrane

Severna Makedonija će poništiti koncesije za male hidroelektrane

08 June 2021 - Premijer Zoran Zaev je izjavio da će većina koncesionih ugovora za male hidroelektrane u Severnoj Makedoniji biti poništena bez obzira na tužbe