Električna energija

CEDIS traži izvođača za posao obnove distributivne mreže vredan 20 miliona evra

cedis tender revitalizacija mreze

Slika: CEDIS

Objavljeno

08.01.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.01.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) raspisao je javni poziv za drugu fazu revitalizacije srednjenaponske i niskonaponske mreže vredan 19,8 miliona evra.

Revitalizacija mreže na celoj teritoriji Crne Gore predviđa izgradnju trafostanica, kao i radove na niskonaponskim instalacijama.

CEDIS je krajem 2018. godine započeo Projekat revitalizacije srednjenaponske i niskonaponske mreže koji je deo Plana investicija za period od 2019. do 2021. godine. Ovaj Plan predviđa investicije vredne 81,6 miliona evra.

Rok za dostavljanje ponuda na tenderu je 11. februar 2021, navodi se u tenderskoj dokumentaciji.

Odluka o najpovoljnijoj ponudi biće doneta u roku od 60 dana od dana otvaranja ponuda.

CEDIS namerava da sa izabranim izvođačem potpiše okvirni sporazum u trajanju od dve godine, što je ista praksa koju je primenio i pre dve godine kada je u decembru 2018. potpisao ugovor sa konzorcijumom tri crnogorske firme.

Projekat revitalizacije srednjenaponske i niskonaponske mreže predviđa da se u srednjenaponskoj mreži adaptirati oko 480 kilometara mreže i oko 8.000 stubova, a u niskonaponskoj mreži 990 kilometara mreže i oko 28.000 stubova.

Tokom prve godine realizacije projekta sprovedeni radovi vredni 14 miliona evra

CEDIS je u decembru prošle godine saopštio da je završio prvu godinu projekta revitalizacije srednjenaponske i niskonaponske mreže. Radovi izvedeni u prvoj godini vredni su oko 14 milona evra.

Radovi su usmereni na rekonstrukciju mreže na seoskom području, u koju CEDIS ukupno planira da investira oko 50 miliona evra.

U okviru prve godine obezbeđeno je kvalitetnije napajanje za više od 10 hiljada korisnika tako što je rekonstruisano oko 420 kilometara mreže, zamenjeno je više od 4.000 stubova i rekonstruisano preko 210 stubnih trafostanica, saopštio je CEDIS.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Voltalia Albaniji najveci solarni park Zapadnom Balkanu

Voltalia u Albaniji počela da gradi najveći solarni park na Zapadnom Balkanu

01 јула 2022 - Voltalia je počela s izgradnjom solarnog parka Karavasta od 140 megavata. Trenutno na Zapadnom Balkanu nema većeg od toga.

olaksana-procedura-solar-prozjumeri

U Srbiji olakšana procedura za prozjumere koji ne predaju struju u mrežu

01 јула 2022 - Olakšana procedura znači da prozjumeri treba samo da sklope ugovor, bez ispunjavanja posebnih tehničkih uslova za predaju struje u mrežu

EU klimatskih pregovora 2035 zabrani vozila fosilna goriva

EU i pre klimatskih pregovora rešila da 2035. zabrani nova vozila na fosilna goriva

30 јуна 2022 - Savet EU i Evropski parlament počinju klimatske pregovore, a zabrana prodaje novih vozila na fosilna goriva najkasnije 2035. je već u pripremi.

neto-gubitak-eps

EPS napravio neto gubitak od 29,8 milijardi dinara u prvom kvartalu

30 јуна 2022 - Loš rezultat EPS objašnjava velikim padom proizvodnje, kupovinom električne energije na tržištu i zamrznutim cenama za krajnje kupce