Električna energija

CEDIS potpisao sporazum za modernizaciju distributivne mreže vredan 22 miliona evra

Slika: CEDIS

Objavljeno

31.12.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

31.12.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) i konzorcijum koji čine firme Mezon, Electro Team i Ramel potpisali su Okvirni sporazum, vredan 22,4 miliona evra, za potrebe Projekta revitalizacije srednjenaponske i niskonaponske elektroenergetske mreže na celoj teritoriji Crne Gore.

Kako je saopšio CEDIS, Okvirni sporazum potpisan je na period od 24 meseca.

Projekat revitalizacije srednjenaponske i niskonaponske mreže deo je Plana investicija za period od 2019. do 2021. godine, kojim je predviđena realizacija investicionih projekata vrednih 81,6 miliona evra.

„Kroz ovaj projekat će se u periodu od 2019. do  2021. godine u srednjenaponskoj mreži adaptirati oko 480 km mreže, što čini oko 13% srednjenaponske nadzemne mreže i oko 8.000 stubova. U okviru niskonaponske mreže biće adaptirano 990 km mreže i oko 28.000 stubova“, izjavio je Zoran Đukanović, izvršni direktor CEDIS-a, kompanije koja obavlja i ulogu operatora distributivnog sistema.

Nikola Kovačević, predstavnik konzorcijuma firmi Mezon iz Danilovgrada, Electro Team iz Budve i Ramel iz Nikšića, izjavio je da je će sve ugovorene poslove realizovati na najkvalitetniji način.

Realizacijom ovog projekta, kako je naveo CEDIS, obezbediće se pouzdanije i kvalitetnije napajanje električnom energijom, kao i manji broj prekida, a biće stvoreni i infrastrukturni preduslovi za priključenje novih korisnika.

U okviru Plana revatilizacije srednjenaponske i niskonaponske mreže u 2019. bi trebalo da bude uloženo oko 32,3 miliona evra, 2020. oko 27 miliona i 2021. još oko 22,3 miliona.

Najviše novca, oko 32,5 miliona evra biće investirano u srednjenaponsku i niskonaponsku mrežu.

CEDIS je već krenuo i sa realizacijom tzv. „pilot projekta“, koji podrazumijeva adaptaciju 10 kV dalekovoda „Podgorica iz Podanja“, čime će biti testirani ključni segmenti projekta.

Kompanija je, takođe, sredinom decembra objavila tender i za Drugi projekat revitalizacije srednjenaponske mreže na celoj teritoriji Crne Gore vredan 4 miliona evra. Rok za dostavljanje ponuda je 22. januar.

Đukanović je istakao da je prethodnih godina CEDIS u niskonaponsku mrežu uložio 100 miliona evra kroz projekat ugradnje elektronskih brojila. On je podsetio i da je u primarnu i sekundarnu mrežu uloženo još oko 25 miliona evra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

eu uvoz solarnih panela vetroturbina eurostat

Uvoz zelenih tehnologija u EU duplo veći od izvoza u 2021.

31. decembar 2018. - Evropa je prošle godine potrošila 15,2 milijarde evra na uvoz solarnih panela, vetroturbina i tečnih biogoriva

Regionima regione uglja Zapadnom Balkanu Ukrajini namenska sredstva pravednu tranziciju

Regionima zavisnim od uglja na Zapadnom Balkanu i u Ukrajini neophodna namenska sredstva za pravednu tranziciju

31. decembar 2018. - Inicijativa za regione uglja u tranziciji na Zapadnom Balkanu i u Ukrajini je održala godišnji sastanak u Briselu

Dedovic Djedovic Termoelektrana Kostolac B3 Vidovdan

Đedović: Termoelektrana Kostolac B3 biće puštena u rad od oktobra

31. decembar 2018. - Poslednji kontingent opreme za izgradnju bloka Kostolac B3 stigao je brodom na gradilište, a pogon treba da se poveže na mrežu na Vidovdan

crna gora solarne elektrane povecanje deset puta epcg energetski bilans

Crna Gora će 2023. deset puta povećati proizvodnju struje iz solarnih elektrana

31. decembar 2018. - U Energetskom bilansu Crne Gore za 2023, koji je usvojila crnogorska vlada, navodi se da će procenjena proizvodnja struje u ovoj godini biti manja nego prošle za 12,63 odsto