Električna energija

CEDIS potpisao sporazum za modernizaciju distributivne mreže vredan 22 miliona evra

Slika: CEDIS

Objavljeno

31.12.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

31.12.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) i konzorcijum koji čine firme Mezon, Electro Team i Ramel potpisali su Okvirni sporazum, vredan 22,4 miliona evra, za potrebe Projekta revitalizacije srednjenaponske i niskonaponske elektroenergetske mreže na celoj teritoriji Crne Gore.

Kako je saopšio CEDIS, Okvirni sporazum potpisan je na period od 24 meseca.

Projekat revitalizacije srednjenaponske i niskonaponske mreže deo je Plana investicija za period od 2019. do 2021. godine, kojim je predviđena realizacija investicionih projekata vrednih 81,6 miliona evra.

„Kroz ovaj projekat će se u periodu od 2019. do  2021. godine u srednjenaponskoj mreži adaptirati oko 480 km mreže, što čini oko 13% srednjenaponske nadzemne mreže i oko 8.000 stubova. U okviru niskonaponske mreže biće adaptirano 990 km mreže i oko 28.000 stubova“, izjavio je Zoran Đukanović, izvršni direktor CEDIS-a, kompanije koja obavlja i ulogu operatora distributivnog sistema.

Nikola Kovačević, predstavnik konzorcijuma firmi Mezon iz Danilovgrada, Electro Team iz Budve i Ramel iz Nikšića, izjavio je da je će sve ugovorene poslove realizovati na najkvalitetniji način.

Realizacijom ovog projekta, kako je naveo CEDIS, obezbediće se pouzdanije i kvalitetnije napajanje električnom energijom, kao i manji broj prekida, a biće stvoreni i infrastrukturni preduslovi za priključenje novih korisnika.

U okviru Plana revatilizacije srednjenaponske i niskonaponske mreže u 2019. bi trebalo da bude uloženo oko 32,3 miliona evra, 2020. oko 27 miliona i 2021. još oko 22,3 miliona.

Najviše novca, oko 32,5 miliona evra biće investirano u srednjenaponsku i niskonaponsku mrežu.

CEDIS je već krenuo i sa realizacijom tzv. „pilot projekta“, koji podrazumijeva adaptaciju 10 kV dalekovoda „Podgorica iz Podanja“, čime će biti testirani ključni segmenti projekta.

Kompanija je, takođe, sredinom decembra objavila tender i za Drugi projekat revitalizacije srednjenaponske mreže na celoj teritoriji Crne Gore vredan 4 miliona evra. Rok za dostavljanje ponuda je 22. januar.

Đukanović je istakao da je prethodnih godina CEDIS u niskonaponsku mrežu uložio 100 miliona evra kroz projekat ugradnje elektronskih brojila. On je podsetio i da je u primarnu i sekundarnu mrežu uloženo još oko 25 miliona evra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

aleksander mervar eles krsko solar

Mervar: Električna energija iz nuklearke Krško 2 neće biti jeftinija od 125 evra po MWh

31. decembar 2018. - Aleksander Mervar, direktor slovenačkog ELES, savetuje da zemlja što pre započne gradnju gasnih elektrana, kako bi izbegla veliki uvoz struje

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

31. decembar 2018. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

31. decembar 2018. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije

Slovenacki HSE plutajucu solarnu elektranu Termoelektrarne sostanj

Slovenački HSE će postaviti veliku plutajuću solarnu elektranu pored Termoelektrarne Šoštanj

31. decembar 2018. - HSE je objavio da će na Družmirskom jezeru do svoje elektrane na ugalj TEŠ instalirati plutajuću solarnu elektranu