Električna energija

CEDIS potpisao sporazum za modernizaciju distributivne mreže vredan 22 miliona evra

Slika: CEDIS

Objavljeno

31.12.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

31.12.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) i konzorcijum koji čine firme Mezon, Electro Team i Ramel potpisali su Okvirni sporazum, vredan 22,4 miliona evra, za potrebe Projekta revitalizacije srednjenaponske i niskonaponske elektroenergetske mreže na celoj teritoriji Crne Gore.

Kako je saopšio CEDIS, Okvirni sporazum potpisan je na period od 24 meseca.

Projekat revitalizacije srednjenaponske i niskonaponske mreže deo je Plana investicija za period od 2019. do 2021. godine, kojim je predviđena realizacija investicionih projekata vrednih 81,6 miliona evra.

„Kroz ovaj projekat će se u periodu od 2019. do  2021. godine u srednjenaponskoj mreži adaptirati oko 480 km mreže, što čini oko 13% srednjenaponske nadzemne mreže i oko 8.000 stubova. U okviru niskonaponske mreže biće adaptirano 990 km mreže i oko 28.000 stubova“, izjavio je Zoran Đukanović, izvršni direktor CEDIS-a, kompanije koja obavlja i ulogu operatora distributivnog sistema.

Nikola Kovačević, predstavnik konzorcijuma firmi Mezon iz Danilovgrada, Electro Team iz Budve i Ramel iz Nikšića, izjavio je da je će sve ugovorene poslove realizovati na najkvalitetniji način.

Realizacijom ovog projekta, kako je naveo CEDIS, obezbediće se pouzdanije i kvalitetnije napajanje električnom energijom, kao i manji broj prekida, a biće stvoreni i infrastrukturni preduslovi za priključenje novih korisnika.

U okviru Plana revatilizacije srednjenaponske i niskonaponske mreže u 2019. bi trebalo da bude uloženo oko 32,3 miliona evra, 2020. oko 27 miliona i 2021. još oko 22,3 miliona.

Najviše novca, oko 32,5 miliona evra biće investirano u srednjenaponsku i niskonaponsku mrežu.

CEDIS je već krenuo i sa realizacijom tzv. „pilot projekta“, koji podrazumijeva adaptaciju 10 kV dalekovoda „Podgorica iz Podanja“, čime će biti testirani ključni segmenti projekta.

Kompanija je, takođe, sredinom decembra objavila tender i za Drugi projekat revitalizacije srednjenaponske mreže na celoj teritoriji Crne Gore vredan 4 miliona evra. Rok za dostavljanje ponuda je 22. januar.

Đukanović je istakao da je prethodnih godina CEDIS u niskonaponsku mrežu uložio 100 miliona evra kroz projekat ugradnje elektronskih brojila. On je podsetio i da je u primarnu i sekundarnu mrežu uloženo još oko 25 miliona evra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

31. decembar 2018. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.

Nemackoj solarni park Witznitz najveci u Evropi

U Nemačkoj otvoren solarni park Witznitz, najveći u Evropi

31. decembar 2018. - Hansainvest i Move On pustili su u rad solarni park Witznitz, snage 605 megavata, na mestu nekadašnjeg ugljenokopa kod Lajpciga

Adex Srbija Madarska Madjarska Slovenija udruzivanju berzi elektricne energije

Srbija, Mađarska, Slovenija potpisale sporazum o udruživanju berzi električne energije

31. decembar 2018. - Mađarska, Srbija i Slovenija spajaju svoje berze električne energije pod okriljem zajedničke kompanije Adex Group

srbija JIE evropa veleprodajne cene struje solar vetar bazna energija

Kanibalizacija će sniziti cenu struje iz solara 40-50 odsto u odnosu na vetar i baznu energiju

31. decembar 2018. - Veleprodajne cene bazne energije u Srbiji, ali i celoj JIE, imaće silazni trend do 2050, pokazuju projekcije firme Aurora Energy Research