Električna energija

CEDIS ulaže 81,6 miliona evra u elektrodistributivnu mrežu, tender krajem oktobra

CEDIS-ulaze-816-miliona-evra-u-elektrodistributivnu-mrezu-tender-krajem-oktobra

Slika: CEDIS

Objavljeno

07.08.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.08.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

U naredne tri godine u revitalizaciju crnogorske elektrodistributivne mreže biće uloženo 81,6 miliona evra, a tender za izbor dobavljača opreme i izvođača radova očekuje se do kraja oktobra. Početak radova planiran je za februar sledeće godine.

Investicije bi trebalo da sprovede Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS), koji obavlja ulogu operatora distributivnog sistema , i 100 odsto je u vlasništvu Elektroprivrede Crne Gore (EPCG).

“Plan aktivnosti revatilizacije srednjenaponske i niskonaponske nadzemne mreže u distributivnom sistemu” predviđa investiciju od 81,6 miliona evra za tri godine, što je u odnosu na prethodni višegodišnji prosek ulaganja u niskonaponsku i srednjenaponsku mrežu uvećanje oko četiri puta, navodi se u Informaciji o programima intenzivne revitalizacije distributivne mreže, koju je usvojila Vlada Crne Gore. Skoro 60 odsto ulaganja namenjeno je severu Crne Gore.

U 2019. bi trebalo da bude uloženo oko 32,3 miliona evra, 2020. oko 27 miliona i 2021. još oko 22,3 miliona. Najviše novca, oko 32,5 miliona evra biće investirano u srednjenaponsku i niskonaponsku mrežu, zatim u sekundarnu mrežu 29 miliona evra, u primarnu mrežu 12 miliona evra, u merna mesta 3,7 miliona evra, u ostale investicije 2,3 i u ostala osnovna sredstva 2,1 milion evra.

Da bi uspešno sproveo ovaj plan CEDIS namerava da zaposli mladu radnu snagu jer sada ima nedovoljno kadrova. To bi, kako se navodi u informaciji, doprinelo bržoj realizaciji postavljenih ciljeva.

Ukoliko bi se ostvarili svi preduslovi za uspešno sprovođenje plana, CEDIS planira da do kraja oktobra objavi javni poziv za nabavku robe i radova, a da radovi krenu početkom februara sledeće godine.

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić izjavila je da se ulaganja neće odraziti na povećanje tarifa za distribuciju električne energije.

„Plan je da ova sredstva koristimo tako što će domaće kompanije i radna snaga imati svoje mesto u realizaciji investicionog plana“ istakla je Sekulić.

Kao nezavisna kompanija, CEDIS je osnovan izdvajanjem iz EPCG juna 2016. godine. Kompanija distribuira električnu energiju do 370.000 potrošača u Crnoj Gori i zapošljava oko 1.300 radnika.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

distributivne mreze eurelectric studija

Investicije u distributivne mreže moraju se povećati 50-70% da bi energetska tranzicija uspela

22 January 2021 - Oko 70 odsto novih kapaciteta na obnovljivu energiju do 2030. biće povezano na distributivnu mrežu u evropskim zemljama.

entso e sinhrona zona raspad januar 2021

Kako se evropska sinhrona zona raspala na dva dela?

21 January 2021 - Zbog prekida rada nekoliko elemenata prenosne mreže, sinhrona zona Kontinentalna Evropa raspala se na dva...

termoelektrana-ugalj-subvencije

Energetska zajednica pozvala ugovorne strane da preispitaju subvencionisanje uglja

20 January 2021 - Sekretarijat Energetske pozvao je vlasti šest zemalja da preispitaju subvencionisanje uglja u smislu usklađenosti sa pravilima EU.

Drzavna revizorska institucija Grcic nezakonito direktor EPS

Državna revizorska institucija: Grčić nezakonito direktor EPS-a

19 January 2021 - On je vršilac dužnosti direktora od 2016, a Zakon o javnim preduzećima kaže da direktor može da bude vd najviše godinu dana.