Električna energija

CEDIS ulaže 81,6 miliona evra u elektrodistributivnu mrežu, tender krajem oktobra

CEDIS-ulaze-816-miliona-evra-u-elektrodistributivnu-mrezu-tender-krajem-oktobra

Slika: CEDIS

Objavljeno

07.08.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.08.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

U naredne tri godine u revitalizaciju crnogorske elektrodistributivne mreže biće uloženo 81,6 miliona evra, a tender za izbor dobavljača opreme i izvođača radova očekuje se do kraja oktobra. Početak radova planiran je za februar sledeće godine.

Investicije bi trebalo da sprovede Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS), koji obavlja ulogu operatora distributivnog sistema , i 100 odsto je u vlasništvu Elektroprivrede Crne Gore (EPCG).

“Plan aktivnosti revatilizacije srednjenaponske i niskonaponske nadzemne mreže u distributivnom sistemu” predviđa investiciju od 81,6 miliona evra za tri godine, što je u odnosu na prethodni višegodišnji prosek ulaganja u niskonaponsku i srednjenaponsku mrežu uvećanje oko četiri puta, navodi se u Informaciji o programima intenzivne revitalizacije distributivne mreže, koju je usvojila Vlada Crne Gore. Skoro 60 odsto ulaganja namenjeno je severu Crne Gore.

U 2019. bi trebalo da bude uloženo oko 32,3 miliona evra, 2020. oko 27 miliona i 2021. još oko 22,3 miliona. Najviše novca, oko 32,5 miliona evra biće investirano u srednjenaponsku i niskonaponsku mrežu, zatim u sekundarnu mrežu 29 miliona evra, u primarnu mrežu 12 miliona evra, u merna mesta 3,7 miliona evra, u ostale investicije 2,3 i u ostala osnovna sredstva 2,1 milion evra.

Da bi uspešno sproveo ovaj plan CEDIS namerava da zaposli mladu radnu snagu jer sada ima nedovoljno kadrova. To bi, kako se navodi u informaciji, doprinelo bržoj realizaciji postavljenih ciljeva.

Ukoliko bi se ostvarili svi preduslovi za uspešno sprovođenje plana, CEDIS planira da do kraja oktobra objavi javni poziv za nabavku robe i radova, a da radovi krenu početkom februara sledeće godine.

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić izjavila je da se ulaganja neće odraziti na povećanje tarifa za distribuciju električne energije.

„Plan je da ova sredstva koristimo tako što će domaće kompanije i radna snaga imati svoje mesto u realizaciji investicionog plana“ istakla je Sekulić.

Kao nezavisna kompanija, CEDIS je osnovan izdvajanjem iz EPCG juna 2016. godine. Kompanija distribuira električnu energiju do 370.000 potrošača u Crnoj Gori i zapošljava oko 1.300 radnika.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Crna Gora i Republika Srpska formiraju ekspertski tim za ocenu uticaja HE Buk Bijela na Taru

Crna Gora i Republika Srpska formiraju ekspertski tim za ocenu uticaja HE Buk Bijela na Taru

26 July 2021 - Ministarstva ekologije Crne Gore i RS dogovorila su osnivanje ekspertskog tima koji će ispitati mogući uticaj HE Buk Bijela na reku Taru.

EPCG isplacuje dividendu u vrednosti od 31 miliona evra

EPCG isplaćuje dividendu u vrednosti od 31 miliona evra

23 July 2021 - Sredstava za isplatu akcionarima obezbeđena su iz neraspoređene dobiti kompanije u vrednosti od 59,5 miliona evra.

coric Hrvatska je zainteresovana za gradnju drugog bloka nuklearke Krsko

Ćorić: Hrvatska je zainteresovana za gradnju drugog bloka nuklearke Krško

22 July 2021 - NE Krško je siguran i stabilan izvor energije, takvi izvori su važni za Hrvatsku, rekao je ministar gospodarstva i održivog razvoja.

energetika 2021 zlatibor savez energeticara

Poruka stručnjaka sa konferencije Energetika 2021: napuštanje uglja i prelaz na obnovljive izvore rešenje za razvoj energetike Srbije

22 July 2021 - Optimalno rešenje je hibridni model koji znači napuštanje uglja uz okretanje obnovljivim izvorima energije, i korišćenje gasa i vodonika.