Električna energija

Albanija i Crna Gora spremaju projekat nove elektroenergetske interkonekcije

operatori prenosnog sistema električne energije Albanije (OST) i Crne Gore (CGES) potpisali su memorandum o inerkonekcijama

Foto: OST/Facebook

Objavljeno

10.03.2023.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.03.2023.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) i nacionalni operator prenosnog sistema električne energije Albanije OST potpisali su memorandum o razumevanju za obnovu postojećeg i izgradnju još jednog dalekovoda.

Prepoznajući potrebu za povećanjem kapaciteta i kvaliteta prekograničnog prenosa, Regulatorna uprava za energetiku (ERE) Albanije je pre godinu dana najavila da planira rekonstrukciju dalekovoda koji tu zemlju povezuje sa Crnom Gorom i izgradnju novog. Ti projekti su upravo ozvaničeni potpisivanjem memoranduma između dva operatora prenosnog sistema – OST i CGES.

Jedan projekat se odnosi na sanaciju postojećeg interkonektivnog dalekovoda od 220 kilovolti, koji povezuje Vau i Dejes u Albaniji sa Podgoricom. Ima kapacitet od 278 megavolt-ampera, a izgrađen je 1972. godine. Dalekovodu će u rekonstrukciji prenosna snaga biti ojačana, saopštio je OST. Linija je dugačka 160 kilometara.

Albanska kompanija je saopštila da će takođe biti izgrađena interkonekcija od 110 kilovolti od Ulcinja do Velipoje, ukupne dužine 16 kilometara. Navedeni projekti su namenjeni povećanju bezbednosti i kvaliteta snabdevanja električnom energijom, kažu u OST-u.

Obe zemlje osnivaju berze električne energije

Crnogorska Berza električne energije (BELEN ili MEPX) trebalo je da bude otvorena krajem 2022. uvođenjem tržišta za dan unapred, ali je  početak trgovanja pomeren na april.

Posle više odlaganja, Albanska berza struje – ALPEX bi takođe uskoro trebalo da počne s radom, uvođenjem tržišta za dan unapred. Interkonekcije su ključne za povezivanje i integraciju tržištâ električne energije.

CGES planira nove interkonekcije

Crnogorski elektroprenosni sistem planira da u narednih pet godina uloži nešto manje od 200 miliona evra u izgradnju i održavanje elektroprenosne mreže. Kompanija je saopštila za Balkan Green Energy News da namerava da instalira interkonekcije sa susednim državama, pre svega sa Bosnom i Hercegovinom, Srbijom i Albanijom.

Italijanska Terna će postaviti drugi podmorski kabl između Vilanove i Lastve

Prioritet je završetak dalekovoda Lastva-Pljevlja, od 400 kilovolti, navode u CGES-u. Taj projekat je na spisku Evropske mreže operatora prenosnog sistema električne energije (ENTSO-E). U januaru je puštena u rad privremena veza između Lastve i Brezne i povećala stabilnost i sigurnost sistema i smanjila gubitke u prenosnoj mreži, dodaje kompanija. To je kombinovani dalekovod od 110 kilovolti, koji se sastoji od podzemnog i nadzemnog dela.

U planu je postavljanje još jednog podmorskog kabla između Vilanove u Italiji i Lastve u Crnoj Gori. Drugi modul za jednosmernu struju visokog napona (HVDC) kapaciteta 600 megavata treba da instalira Terna, italijanski operator prenosnog sistema (TSO).

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Eurelectric-Evropi-neophodan-dosad-nezabelezeni-nivo-investicija-u-strujnu-mrezu

Eurelectric: Evropi neophodan dosad nezabeleženi nivo investicija u strujnu mrežu

10. mart 2023. - Nakon jednog od težih perioda u svojoj istoriji, elektroenergetski sektor u Evropi je pokazao pozitivan trend na više polja, objavio je Eurelectric

eds pametna brojila energotehnika juzna backa ewg

Elektrodistribucija Srbije ugovorila nabavku 470.000 pametnih brojila

10. mart 2023. - Na tender je, kako se navodi u odluci o zaključenju okvirnog sporazuma, pristigla samo jedna ponuda, konzorcijuma dve domaće firme

poziv-nadmetanje-najam-zemljista-vetropark-u-Kolasinu

Objavljen poziv na nadmetanje za najam zemljišta za vetropark u Kolašinu

10. mart 2023. - Preduzeće Energy 2 treba da se nadmeće za uzimanje lokacije svog projekta vetroelektrane Sinjajevina u Kolašinu u najam

Srbija dobila tri ponude na tenderu za 1 GW solara sa baterijama

Tri ponude za strateškog partnera za 1 GW solara u Srbiji

10. mart 2023. - Vlada Srbije dobila je tri ponude za strateškog partnera za realizaciju projekta izgradnje solarnih elektrana snage 1.000 MWac (1.200 MWdc)