OIE

Nova Vlada Crne Gore podržala partnerstvo kompanija EPCG i UGT Renewables

EPCG, UGTR, Hyundai Engineering, Crna Gora

Foto: Vlada Crne Gore

Objavljeno

17.11.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.11.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Predstavnici američke kompanije UGT Renewables, kompanije Hyundai Engineering iz Južne Koreje i Elektroprivrede Crne Gore sastali su se sa novim premijerom Crne Gore Milojkom Spajićem i potpredsednikom vlade za ekonomsku politiku Nikom Đeljošajem.

UGT Renewables (UGTR) je prošle godine potpisao ugovor sa EPCG-om o zajedničkom razvoju projekata u Crnoj Gori za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, kao i za skladištenje energije.

Ta kompanija sa sedištem u Majamiju ima uspostavljeno strateško partnerstvo za Evropu i Centralnu Aziju sa kompanijom Hyundai Engineering iz Južne Koreje. One su istom prilikom potpisale poseban sporazum o zajedničkoj saradnji na projektima u Crnoj Gori.

U planu izgradnja solarnih elektrana od ukupno 250 megavata sa sistemom za skladištenje energije operativne snage 50 megavata i 100 megavat-sati kapaciteta

Cilj održanih sastanaka je da se saradnja podigne na viši nivo radi započinjanja rada na projektovanju, finansiranju i izgradnji solarnih fotonaponskih elektrana zbirne snage 250 megavata i sistema za skladištenje energije od 50 megavata operativne snage i 100 megavat-sati kapaciteta, piše u saopštenju EPCG-a.

Ta državna kompanija je navela da će ona upravljati navedenim postrojenjima i nagovestila mogućnost postavljanja dodatnih sistema za skladištenje energije.

U Tuzima će biti implementiran velik deo projekta

Značajan deo projekta će se, po rečima potpredsednika vlade za ekonomsku politiku Nika Đeljošaja, sprovesti na teritoriji opštine Tuzi. On je bio više od četiri godine na njenom čelu, dok nije izabran za vicepremijera.

Sledeći korak je ispunjavanje tehničkih i finansijskih uslova za projekat, rekao je generalni direktor UGT Renewablesa Adam Korteze prilikom sastanka sa predsednikom Skupštine Crne Gore Andrijom Mandićem, stoji u EPCG-ovoj objavi.

„Budući da naša poslovna filozofija počiva na partnerstvu sa najvažnijim privrednim subjektima u svakoj zemlji u kojoj delujemo, jasno je da je EPCG sasvim prirodan izbor. Obezbeđivanje zelene energije na ekonomski održiv način je, sigurni smo, zajednički interes, a raduje nas to što i američka i crnogorska vlada ispoljavaju razumevanje za razvoj partnerstva između naših kompanija“, istakao je Korteze.

Spajić: Domaće kompanije treba da steknu ekspertizu

Na sastanku sa premijerom Spajićem, predstavnici kompanija UGTR i Hyundai Engineering su predstavili svoje portfolije i informisali ga o dosadašnjoj saradnji sa EPCG-om.

„Želimo da unaprijedimo poslovni ambijent koji će značiti da su investitori zadovoljni, ali i da, osim uvoza novih tehnologija, i domaće kompanije stiču neophodnu ekspertizu. Razvoj i podrška domaćoj privredi je u fokusu vlade – jer bez jake privrede nema ni snažne države“, izjavio je Spajić.

UGT Renewables i Hyundai Engineering posluju i u Srbiji, gde je njihov konzorcijum izabran za strateškog partnera za izgradnju solarnih elektrana maksimalne snage 1,2 gigavata i priključnog kapaciteta od jednog gigavata, u kombinaciji sa baterijama.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

17. novembar 2023. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka

g7-endru-bouvi-ugalj

Britanski ministar: ‘Istorijski’ dogovor G7 da završi s upotrebom uglja u prvoj polovini sledeće decenije

17. novembar 2023. - Zvanično saopštenje o obavezama koje će članice G7 preuzeti u vezi sa dekarbonizacijom biće izdato u toku dana

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

17. novembar 2023. - U okolini Kikinde predviđena je izgradnja dve agrosolarne elektrane: Solar Power Plant Delta i Brankov solar

Beogradski-energetski-forum-platforma-sklapanje-velikih-poslova-zelenoj-energetici-pridruzi-se

Beogradski energetski forum je platforma za sklapanje velikih poslova u zelenoj energetici – pridruži se!

17. novembar 2023. - Beogradski energetski forum je mesto za iniciranje velikih partnerstava u Jugoistočnoj Evropi i razgovore o finansiranju i prilika za domaće izvođače