OIE

Nova Vlada Crne Gore podržala partnerstvo kompanija EPCG i UGT Renewables

EPCG, UGTR, Hyundai Engineering, Crna Gora

Foto: Vlada Crne Gore

Objavljeno

17.11.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.11.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Predstavnici američke kompanije UGT Renewables, kompanije Hyundai Engineering iz Južne Koreje i Elektroprivrede Crne Gore sastali su se sa novim premijerom Crne Gore Milojkom Spajićem i potpredsednikom vlade za ekonomsku politiku Nikom Đeljošajem.

UGT Renewables (UGTR) je prošle godine potpisao ugovor sa EPCG-om o zajedničkom razvoju projekata u Crnoj Gori za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, kao i za skladištenje energije.

Ta kompanija sa sedištem u Majamiju ima uspostavljeno strateško partnerstvo za Evropu i Centralnu Aziju sa kompanijom Hyundai Engineering iz Južne Koreje. One su istom prilikom potpisale poseban sporazum o zajedničkoj saradnji na projektima u Crnoj Gori.

U planu izgradnja solarnih elektrana od ukupno 250 megavata sa sistemom za skladištenje energije operativne snage 50 megavata i 100 megavat-sati kapaciteta

Cilj održanih sastanaka je da se saradnja podigne na viši nivo radi započinjanja rada na projektovanju, finansiranju i izgradnji solarnih fotonaponskih elektrana zbirne snage 250 megavata i sistema za skladištenje energije od 50 megavata operativne snage i 100 megavat-sati kapaciteta, piše u saopštenju EPCG-a.

Ta državna kompanija je navela da će ona upravljati navedenim postrojenjima i nagovestila mogućnost postavljanja dodatnih sistema za skladištenje energije.

U Tuzima će biti implementiran velik deo projekta

Značajan deo projekta će se, po rečima potpredsednika vlade za ekonomsku politiku Nika Đeljošaja, sprovesti na teritoriji opštine Tuzi. On je bio više od četiri godine na njenom čelu, dok nije izabran za vicepremijera.

Sledeći korak je ispunjavanje tehničkih i finansijskih uslova za projekat, rekao je generalni direktor UGT Renewablesa Adam Korteze prilikom sastanka sa predsednikom Skupštine Crne Gore Andrijom Mandićem, stoji u EPCG-ovoj objavi.

„Budući da naša poslovna filozofija počiva na partnerstvu sa najvažnijim privrednim subjektima u svakoj zemlji u kojoj delujemo, jasno je da je EPCG sasvim prirodan izbor. Obezbeđivanje zelene energije na ekonomski održiv način je, sigurni smo, zajednički interes, a raduje nas to što i američka i crnogorska vlada ispoljavaju razumevanje za razvoj partnerstva između naših kompanija“, istakao je Korteze.

Spajić: Domaće kompanije treba da steknu ekspertizu

Na sastanku sa premijerom Spajićem, predstavnici kompanija UGTR i Hyundai Engineering su predstavili svoje portfolije i informisali ga o dosadašnjoj saradnji sa EPCG-om.

„Želimo da unaprijedimo poslovni ambijent koji će značiti da su investitori zadovoljni, ali i da, osim uvoza novih tehnologija, i domaće kompanije stiču neophodnu ekspertizu. Razvoj i podrška domaćoj privredi je u fokusu vlade – jer bez jake privrede nema ni snažne države“, izjavio je Spajić.

UGT Renewables i Hyundai Engineering posluju i u Srbiji, gde je njihov konzorcijum izabran za strateškog partnera za izgradnju solarnih elektrana maksimalne snage 1,2 gigavata i priključnog kapaciteta od jednog gigavata, u kombinaciji sa baterijama.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

canu akademija energetika epcg cges cedis

Državne energetske kompanije dogovorile saradnju sa Crnogorskom akademijom nauka i umjetnosti

17. novembar 2023. - Memorandumom su potpisale Elektroprivreda Crne Gore, Crnogorski elektroprenosni sistem i Crnogorski elektrodistributivni sistem

eu akcioni plan mreze

Investitori pozdravili Akcioni plan EU za mreže, ali tvrde da nedostaju neke suštinske mere

17. novembar 2023. - Evropska komisija predstavila je akcioni plan od 14 tačaka za sedam izazova sa kojim se danas suočavaju prenosne i distributivne mreže

slovenija energetsko siromastvo akcioni plan

Kako Slovenci nameravaju da prepolove broj energetski siromašnih domaćinstava

17. novembar 2023. - Česta greška u nameri da se smanji broj energetski siromašnih građana su subvencije za plaćanje računa, čime se problem kratkoročno rešava

Crna Gora izdala dozvole za 4 GW solara i vetra, želi podršku EU za zeleni čelik

17. novembar 2023. - Strateški ciljevi Crne Gore uključuju obnovljive energiju, pametna električna brojila, ali pokretanje proizvodnje zelenog čelika