Klimatske promene

EU dozvolila uvoznicima da odlože dostavljanje CBAM izveštaja

EU-uvoznicima-odloze-dostavljanje-CBAM-izvestaja

Foto: Usertrmk on Freepik

Objavljeno

31.01.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

31.01.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Zbog poteškoća nastalih tehničkim kvarom, kompanije u Evropskoj uniji obuhvaćene CBAM-om, prekograničnom taksom na emisije ugljen-dioksida, mogu da zatraže da im se rok da podnesu prvi kvartalni izveštaj produži za do 30 dana. U prelaznoj fazi nema naplate, ali kazne u ovom sistemu već postoje.

EU je u oktobru započela prelazni period u primeni Mehanizma za prekogranično prilagođavanje ugljenika (CBAM). Uvoznici električne energije, aluminijuma, cementa, đubriva, vodonika, gvožđa i čelika moraće od 2026. da plaćaju porez na ime emisija gasova s efektom staklene bašte iz procesa proizvodnje.

Njihovi snabdevači iz takozvanih trećih zemalja, uključujući one na Zapadnom Balkanu i Tursku, već su obavezni da mere svoje emisije i šalju podatke svojim kupcima u EU, uvoznicima, koji predaju kvartalne izveštaje za CBAM. Rok za četvrto tromesečje 2023. ističe danas. Ipak, Evropska komisija je upravo odobrila odlaganje kompanijama u EU na koje je uticao tehnički kvar u sistemu.

Kvar poremetio carinske sisteme, CBAM registar

Proizvođači pomenute robe i struje u 27-članom bloku država već plaćaju klimatsku taksu kroz Sistem za trgovanje emisijama – EU ETS. To njihovim konkurentima u trećim zemljama daje prednost, a pomoću CBAM-a nju EU želi da ispegla. Zamisao je da se troškovi preliju na izvoznike u EU koji u svojim zemljama ne plaćaju ekvivalentan porez na ugljenik.

Evropska komisija je saopštila da neke kompanije nisu uspele da pošalju podatke i izveštaje relevantne za CBAM i sistem ICS2 za registraciju uvoznog tereta unapred. Tehnički kvar je poremetio više carinskih sistema u EU, a među njima i ICS2, kao i rad CBAM registra.

Bez kazni dok se ne sprovede postupak ispravki

Podnosioci deklaracija koji su imali poteškoća pri slanju i još nisu dostavili svoj kvartalni CBAM izveštaj mogu da preko prelaznog registra od 1. februara zatraže odlaganje do 30 dana, objašnjavaju u izvršnom telu EU.

Ukoliko je do kašnjenja u predaji CBAM izveštaja došlo usled sistemskih greški, to se samo po sebi računa u opravdani razlog, ukoliko obveznici dokumentaciju predaju čim tehnički kvarovi budu otklonjeni. U svakom slučaju, nadležne državne uprave ih neće kažnjavati dok ne prođu proces ispravki.

On omogućava obveznicima da do 31. jula dostave opravdanja i isprave bilo kakve moguće netačnosti u prva tri tromesečna izveštaja.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Energetski koridor Istok Zapad Turske Crne Gore

Energetski koridor Istok-Zapad proći će od Turske do Crne Gore

31. januar 2024. - Bugarski ESO je od SAD dobio grant za studiju za Energetski koridor Istok-Zapad između Turske i Crne Gore, uz moguće povezivanje sa Italijom

strategija razvoja energetike srbije do 2040. javna rasprava

Javna rasprava o Nacrtu strategije razvoja energetike Srbije do 2040 – kako će izgledati sektor energetike za 16 godina

31. januar 2024. - Objavljen je Nacrt strategije i Izveštaj o strateškoj proceni uticaja strategije razvoja energetike na životnu sredinu

Prenosive solarne elektrane stizu u razrusena podrucja

Prenosive solarne elektrane stižu u razrušena područja

31. januar 2024. - Turski inženjeri su konstruisali fotonaponski sistem od 15 kilovata kojeg svako može da pusti u rad u roku od 15 minuta

makedonija mepso ebrd kredit prenosna mreza enuz basso bozinovska

MEPSO ulaže u prenosnu mrežu kako bi obezbedio priključenje za 1,2 GW obnovljive energije

31. januar 2024. - MEPSO je sa EBRD-om potpisao ugovor o kreditu od 26,4 miliona evra, što je najveći deo sredstava za projekat jačanja prenosne mreže