OIE

Đedović: Za uvođenje sistema trgovanja emisijama neophodna finansijska podrška EU

Dedovic Djedovic sistema trgovanja emisijama finansijska podrska EU

Foto: MRE

Objavljeno

30.06.2023.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

30.06.2023.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Za zauzimanje stava o uvođenju naplate emisija CO2, u okviru procesa dekarbonizacije energetskog sektora u Srbiji i na Zapadnom Balkanu, neophodna je finansijska podrška i to prvenstveno iz Evropske unije, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović. Ona je na neformalnom ministarskom sastanku Energetske zajednice u Albaniji istakla da uspostavljanje sistema trgovanja emisijama ugljenika mora biti ekonomski održivo i socijalno pravedno.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović rekla je na neformalnom ministarskom sastanku Energetske zajednice koji se danas održava u Albaniji da su za potencijalno uvođenje regionalnog sistema za trgovinu emisijama ugljenika, po uzoru na EU ETS, neophodne dodatne komparativne analize i odgovarajuća finansijska podrška.

„Kako bi se stvorili uslovi za pokretanje daljih aktivnosti u vezi sa oporezivanjem emisija CO2, potrebno je da se prethodno analiziraju svi postojeći mehanizmi kako bi se izabrali oni koji će omogućiti usklađivanje regiona sa energetskim i klimatskim politikama EU na način koji bi bio ekonomski održiv i socijalno pravedan. Stav Srbije, koji sam istakla i na današnjem sastanku, jeste da je pre bilo kakvih daljih koraka potrebna sveobuhvatna, detaljna i uporedna analiza u vezi sa implementacijom regionalnog sistema za trgovinu emisijama ili nekog drugog mehanizma, prevashodno kad je reč o proizvodnji električne energije, pre nego što se razgovara o konkretnim obavezama i rokovima za sprovođenje aktivnosti“, rekla je Đedović u gradu Tepelena.

CBAM će izazvati dalekosežne posledice po privredu i društvene odnose

Posledice potencijalnih odluka koje se tiču implementacije regulative CBAM (Mehanizma za prekogranično prilagođavanje ugljenika) su ozbiljne i dalekosežne po privredu i društvene odnose i potrebno je uraditi adekvatne analize i na nacionalnom nivou, na osnovu kojih bi Vlada mogla da zauzme politički stav, dodala je ministarka.

Imajući u vidu nivo bruto domaći proizvod po glavi stanovnika i udeo uglja u proizvodnji električne energije u Srbiji i regionu, zauzimanje stava o obračunavanju cena emisija ugljenika, kao deo procesa dekarbonizacije energetskog sektora, nije moguće bez osiguravanja odgovarajuće finansijske podrške, gde je ključna podrška EU, poručila je Đedović.

Potreban poseban fond za pravednu tranziciju za Zapadni Balkan

„Ugovorne strane Energetske zajednice, među kojima je i Srbija, nalaze se na početku procesa pravedne energetske tranzicije, ali već sada treba da predvidimo buduće troškove, a time i odgovarajuće izvore sredstava za proces dekarbonizacije, kao što je slučaj u EU, gde Mehanizam za pravednu tranziciju obezbeđuje 100 milijardi evra za podršku zemljama članicama“, objasnila je.

Ona je dodala da kao jedno od mogućih rešenja vidi formiranje regionalnog fonda Zapadnog Balkana za pravednu tranziciju, koji bi mobilisao dodatna sredstva, uz podršku EU. Bila bi namenjena privrednoj diverzifikaciji i regiona koji su najviše pogođeni energetskom tranzicijom, prekvalifikaciji radnika, malim i srednjim preduzećimaa, otvaranju novih preduzeća, istraživanjima i inovacijama, ekološkoj sanaciji regiona uglja, proizvodnji čiste energije i transformaciji ka tehnologijama sa manjom emisijom štetnih gasova, ističe Đedović.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

g7-endru-bouvi-ugalj

Britanski ministar: ‘Istorijski’ dogovor G7 da završi s upotrebom uglja u prvoj polovini sledeće decenije

30. jun 2023. - Zvanično saopštenje o obavezama koje će članice G7 preuzeti u vezi sa dekarbonizacijom biće izdato u toku dana

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

30. jun 2023. - U okolini Kikinde predviđena je izgradnja dve agrosolarne elektrane: Solar Power Plant Delta i Brankov solar

Beogradski-energetski-forum-platforma-sklapanje-velikih-poslova-zelenoj-energetici-pridruzi-se

Beogradski energetski forum je platforma za sklapanje velikih poslova u zelenoj energetici – pridruži se!

30. jun 2023. - Beogradski energetski forum je mesto za iniciranje velikih partnerstava u Jugoistočnoj Evropi i razgovore o finansiranju i prilika za domaće izvođače

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

30. jun 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti