Električna energija

EU usvojila pravila za prelazni period CBAM-a koji počinje 1. oktobra

eu usvojila pravila za CBAM balkan

Foto: Frank Harms from Pixabay

Objavljeno

18.08.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.08.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska komisija usvojila je pravila koja regulišu implementaciju prekogranične takse na ugljen-dioksid tokom njegove prelazne faze, koja počinje 1. oktobra i traje do kraja 2025. godine.

Primena mehanizma za prekogranično prilagođavanje ugljenika (eng. carbon border adjustement mechanism – CBAM) počinje 2026. i predstavlja porez koji će se naplaćivati na električnu energiju, aluminijum, cement, đubrivo, vodonik, gvožđe i čelik koji su uveženi u EU iz zemalja u kojima ne postoji CO2 porez.

Porez bi mogao imati veliki uticaj na zemlje, tačniije na firme, koje nisu članice EU u jugoistočnoj Evropi, uključujući i državena Balkanu koje bi, ako ispune određene uslove, mogle i da dobiju i izuzeće od primene. I pored toga, dekarbonizacija je neminovnost za privrede u regionu, ali treba reći da su u nepovoljnijoj situaciji nego konkurencija u EU koja godinama unazad dobija velike subvencije, i direktne i preko Sistema za trgovanje emisijama, što nije slučaj u regionu.

Uredba o implementaciji detaljlno opisuje prelazne obaveze za izveštavanje od strane uvoznika CBAM robe detaljno opisuje prelazne obaveze izveštavanja za uvoznike CBAM robe iz EU, kao i prelaznu metodologiju za izračunavanje emisija osloboženih tokom procesa proizvodnje te robe, saopštila je Evropska komisija.

U prelaznoj fazi trgovci će morati samo da izveštavaju o tim emisijama bez bilo kakvih finansijskih troškova.

Prelazna faza će dati dovoljno vremena firmama da se spreme za ono što dolazi 2026.

Evropska komisija smatra da će prelazna faza dati dovoljno dovoljno vremena preduzećima da se pripreme za početak naplate prekogranične takse 2026, a istovremeno će omogućiti da se do tada konačna metodologija dodatno fino profiliše.

Kako bi pomogla i uvoznicima i proizvođačima iz trećih zemalja, vlada EU objavila je smernice za uvoznike i postrojenja van EU o primeni novih pravila.

Trenutno se razvijaju IT alati za izračunavanje emisija i izveštavanje

Dodatna pomoć i podrška za uvoznike i firme biće IT alati za izvođenje proračuna emisija i izveštavanje, kao i materijali za obuku, vebinari i uputstva za upotrebu. Sve ovo se, kako kažu u Evropskoj komisiji, trenutno razvija i biće dostupno kada počne prelazni period.

Uvoznici će, kako se dodaje, imati obavezu da počnu da prikupljaju podatke za IV kvartal, od 1. oktobra, ali će prvi rok za slanje izveštaja biti 31. januar 2024.

Pre usvajanja, Uredba o implementaciji bila je na javnim konsultacijama i odobrena je od CBAM odbora, koji čine predstavnici članica EU.

Prekogranična taksa na CO2 je jedan od centralnih stubova ambiciozne agende Fit for 55 i glavno sredstvo da se spreči odlazak firmi i investitora iz EU zbog oporezivanje emisija.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Baterija napravljena od cinka i lignina

Ekološki prihvatljiva baterija napravljena od cinka i lignina

18. avgust 2023. - Istraživači sa Univerziteta u Linćepingu u Švedskoj napravili su novu vrstu baterije, od cinka i lignina. Jeftina je i reciklabilna.

Dvostruko vece subvencije ove godine energetsku sanaciju domacinstava Beogradu

Dvostruko veće subvencije ove godine za energetsku sanaciju domaćinstava u Beogradu

18. avgust 2023. - Ministarka Dubravka Đedović Handanović uručila je ugovore gradskim opštinama o sredstvima za energetsku sanaciju za domaćinstva

statkraft neoen hrvatska Arnaud Bellange Christophe Desplats-Redier

Statkraft preuzeo projekte firme Neoen u Hrvatskoj

18. avgust 2023. - Kako je za Balkan Green Energy News rekao Arno Belanže, direktor norveške kompanije za Hrvatsku i Francusku, reč je o desetak projekata

Srbija subvencionise energetsku sanaciju domacinstava u skoro svim opstinama i gradovima

Srbija subvencioniše energetsku sanaciju domaćinstava u skoro svim opštinama i gradovima

18. avgust 2023. - Još 12.000 domaćinstava u 137 gradova i opština uključujući tri na KiM moći će da dobije subvencije za energetsku efikasnost