OIE

Najveća evropska čeličana dobija do dve milijarde evra da pređe na zeleni vodonik

Za prelazak najveće evropske fabrike čelika u Duizburgu na zeleni vodonik paket subvencija od dve milijarde evra

Foto: ThyssenKrupp on Facebook

Objavljeno

25.07.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.07.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska komisija je odobrila Nemačkoj isplatu do dve milijarde evra državne pomoći kompaniji ThyssenKrupp za dekarbonizaciju procesa proizvodnje čelika vodonikom. ArcelorMittal u Francuskoj za istu svrhu dobija 850 miliona evra.

Proces dekarbonizacije evropske industrije čelika i cementa, koji se donedavno svodio na pilot-projekte, ulazi u pun zamah sa subvencijama iz Evropske unije i država članica. To će tamošnje kompanije učiniti konkurentnijim, jer neće biti opterećene naknadama za ispuštanje ugljen-dioksida u okviru Sistema za trgovanje emisijama (EU ETS).

Na Zapadnom Balkanu, ovi sektori će biti pogođeni Mehanizmom za prekogranično prilagođavanje ugljenika (CBAM), kroz kojeg će EU naplaćivati prekograničnu taksu na grupu ugljenično intenzivnih uvoznih proizvoda uključujući čelik i cement. Tarife će biti uvedene na početku 2026. i postepeno rasti.

Evropska unija pritom očekuje od zemalja regiona da najkasnije 2030. uvedu svoje sisteme za trgovanje emisijama ili jedan zajednički, uz perspektivu pridruživanja EU ETS-u. Srbija i njeni susedi nemaju ni izbliza toliko sredstava na raspolaganju za dotiranje cementara i čeličana.

Čeličana u Duizburgu od 2037. treba da radi isključivo na zeleni vodonik

Nemačka je upravo dobila zeleno svetlo od Evropske komisije za isplatu državne pomoći kompaniji ThyssenKrupp za dekarbonizaciju procesa proizvodnje u Duizburgu, u najvećoj čeličani u EU. Ovaj industrijski gigant će koristiti zeleni vodonik u procesu direktne redukcije rude gvožđa. Paket subvencija iznosi do dve milijarde evra, a kompanija će investirati još milijardu.

Izvršno telo EU je takođe odobrilo državnu pomoć Francuske ArcelorMittal-ovoj čeličani u Denkerku od 850 miliona evra, za prelazak na zeleni ili niskougljenični vodonik, biogas i električnu energiju. Ista kompanija od ranije računa na 280 miliona evra od Belgije.

ArcelorMittal prima 1,1 milijardu evra u grantovima od Francuske i Belgije za dekarbonizaciju

Prva mera podrške za ThyssenKrupp je grant od 550 miliona evra za izgradnju postrojenja za direktnu redukciju i dve topionice umesto postojeće visoke peći. Prirodni gas će biti postepeno zamenjen, pa će 2037. postrojenje raditi isključivo na zeleni vodonik.

Drugi mehanizam, za do 1,45 milijardi evra uslovne pomoći, treba da pokrije troškove tokom prvih deset godina rada novog postrojenja za direktnu redukciju i na ime nabavke i korišćenja obnovljivog vodonika.

Puštanje postrojenja u rad se očekuje 2026. godine

Nova tehnologija za zeleni čelik koristi vodonik umesto koksa za prečišćavanje rude gvožđa. Kompanija će primeniti svoje rešenje tkH2Steel. Predviđen je godišnji kapacitet direktne redukcije od 2,5 miliona metričkih tona, iz kojeg će ThyssenKrupp dobijati 2,3 miliona tona zelenog čelika.

Foto: ThyssenKrupp on Facebook

Predviđeno je da nove instalacije počnu sa radom 2026. godine. Ako se projekat pokaže uspešnim, korisnik će vratiti Nemačkoj deo primljene pomoći, navode u komisiji. ThyssenKrupp cilja da 2045. postane ugljenično neutralan.

 

U Švedskoj je prikupljeno 190 miliona evra od privatnih investitora za početak izgradnje čeličane u Bodenu koja će koristiti zeleni vodonik.

Norveški Blastr Green Steel je najavio izgradnju čeličane sa integrisanim postrojenjem za proizvodnju vodonika u južnoj Finskoj. Investicija je procenjena na četiri milijarde evra, a početak rada zakazan je za 2026. godinu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

maja-pokrovac-solar-projekti

Pokrovac: U Hrvatskoj lakše graditi postrojenje na fosilna goriva od 10 MW nego solarno od 1 MW

25. jul 2023. - U Hrvatskoj se u industrijskim zonama mogu graditi postrojenja na fosilna goriva do 10 MW bez procene uticaja na životnu sredinu

Solarni paneli iznad kanala za navodnjavanje, resenje Indijanske zajednice reke Hila

Indijanska zajednica u Arizoni pokriva kanale za navodnjavanje solarnim panelima

25. jul 2023. - Kako bi smanjila isparavanje vode, uprava rezervata Indijanska zajednica reke Hila je odlučila da postavi solarne panele iznad kanala za navodnjavanje

U pustinji Atakama će biti izgrađen najveći sistem skladištenja energije na svetu

U pustinji Atakama se gradi najveći sistem za skladištenje energije na svetu

25. jul 2023. - Španski proizvođač zelene energije Grenergy započeo je izgradnju postrojenja za skladištenje energije u pustinji Atakama u Čileu

aktuelizovani projekti dve vetroelektrane na planini Vlasic

Ponovo aktuelizovani projekti dve vetroelektrane na planini Vlašić

25. jul 2023. - Planirani kapacitet za VP Energokul je 200 megavata, a za VE Vlašić 50 megavata. Obe lokacije su na planini Vlašić u centralnoj Bosni.