OIE

Najveća evropska čeličana dobija do dve milijarde evra da pređe na zeleni vodonik

Za prelazak najveće evropske fabrike čelika u Duizburgu na zeleni vodonik paket subvencija od dve milijarde evra

Foto: ThyssenKrupp on Facebook

Objavljeno

25.07.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.07.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska komisija je odobrila Nemačkoj isplatu do dve milijarde evra državne pomoći kompaniji ThyssenKrupp za dekarbonizaciju procesa proizvodnje čelika vodonikom. ArcelorMittal u Francuskoj za istu svrhu dobija 850 miliona evra.

Proces dekarbonizacije evropske industrije čelika i cementa, koji se donedavno svodio na pilot-projekte, ulazi u pun zamah sa subvencijama iz Evropske unije i država članica. To će tamošnje kompanije učiniti konkurentnijim, jer neće biti opterećene naknadama za ispuštanje ugljen-dioksida u okviru Sistema za trgovanje emisijama (EU ETS).

Na Zapadnom Balkanu, ovi sektori će biti pogođeni Mehanizmom za prekogranično prilagođavanje ugljenika (CBAM), kroz kojeg će EU naplaćivati prekograničnu taksu na grupu ugljenično intenzivnih uvoznih proizvoda uključujući čelik i cement. Tarife će biti uvedene na početku 2026. i postepeno rasti.

Evropska unija pritom očekuje od zemalja regiona da najkasnije 2030. uvedu svoje sisteme za trgovanje emisijama ili jedan zajednički, uz perspektivu pridruživanja EU ETS-u. Srbija i njeni susedi nemaju ni izbliza toliko sredstava na raspolaganju za dotiranje cementara i čeličana.

Čeličana u Duizburgu od 2037. treba da radi isključivo na zeleni vodonik

Nemačka je upravo dobila zeleno svetlo od Evropske komisije za isplatu državne pomoći kompaniji ThyssenKrupp za dekarbonizaciju procesa proizvodnje u Duizburgu, u najvećoj čeličani u EU. Ovaj industrijski gigant će koristiti zeleni vodonik u procesu direktne redukcije rude gvožđa. Paket subvencija iznosi do dve milijarde evra, a kompanija će investirati još milijardu.

Izvršno telo EU je takođe odobrilo državnu pomoć Francuske ArcelorMittal-ovoj čeličani u Denkerku od 850 miliona evra, za prelazak na zeleni ili niskougljenični vodonik, biogas i električnu energiju. Ista kompanija od ranije računa na 280 miliona evra od Belgije.

ArcelorMittal prima 1,1 milijardu evra u grantovima od Francuske i Belgije za dekarbonizaciju

Prva mera podrške za ThyssenKrupp je grant od 550 miliona evra za izgradnju postrojenja za direktnu redukciju i dve topionice umesto postojeće visoke peći. Prirodni gas će biti postepeno zamenjen, pa će 2037. postrojenje raditi isključivo na zeleni vodonik.

Drugi mehanizam, za do 1,45 milijardi evra uslovne pomoći, treba da pokrije troškove tokom prvih deset godina rada novog postrojenja za direktnu redukciju i na ime nabavke i korišćenja obnovljivog vodonika.

Puštanje postrojenja u rad se očekuje 2026. godine

Nova tehnologija za zeleni čelik koristi vodonik umesto koksa za prečišćavanje rude gvožđa. Kompanija će primeniti svoje rešenje tkH2Steel. Predviđen je godišnji kapacitet direktne redukcije od 2,5 miliona metričkih tona, iz kojeg će ThyssenKrupp dobijati 2,3 miliona tona zelenog čelika.

Foto: ThyssenKrupp on Facebook

Predviđeno je da nove instalacije počnu sa radom 2026. godine. Ako se projekat pokaže uspešnim, korisnik će vratiti Nemačkoj deo primljene pomoći, navode u komisiji. ThyssenKrupp cilja da 2045. postane ugljenično neutralan.

 

U Švedskoj je prikupljeno 190 miliona evra od privatnih investitora za početak izgradnje čeličane u Bodenu koja će koristiti zeleni vodonik.

Norveški Blastr Green Steel je najavio izgradnju čeličane sa integrisanim postrojenjem za proizvodnju vodonika u južnoj Finskoj. Investicija je procenjena na četiri milijarde evra, a početak rada zakazan je za 2026. godinu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

alcazar dfc investicije zapadni balkan

Alcazar obezbedio 50 miliona dolara za investicije, projekti i na Zapadnom Balkanu

25. jul 2023. - Kompanija Alcazar Energy sa sedištem u Luksemburgu obezbedila je 50 miliona dolara za investicije u...

Neda Lazendić

Neda Lazendić – posvećenost, stručnost i liderstvo kao zaštitni znak predsedavajuće WISE Srbija mreže žena 

25. jul 2023. - U svetu energetike, Neda Lazendić je primer posvećenosti, stručnosti i liderstva. Ona je direktorka kompanije Windvision i ima preko deset godina iskustva u sektoru obnovljivih izvora.

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

25. jul 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

25. jul 2023. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe