OIE

ArcelorMittal u Belgiji dobio 280 miliona evra državne pomoći za dekarbonizaciju čeličane vodonikom

celik-arcelormittal

Foto: zephylwer0 from Pixabay

Objavljeno

28.06.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.06.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska komisija je odobrila belgijski paket državne pomoći od 280 miliona evra kompaniji ArcelorMittal za dekarbonizaciju čeličane u Gentu. Pomoć u obliku granta i povoljnog zajma omogućiće joj da zameni jednu od dve visoke peći postrojenjem za direktnu redukciju gvožđa i da postepeno uvede zeleni vodonik, navodi se u saopštenju komisije.

U početku će se kao gorivo korisiti prirodni gas, ali će ga ArcelorMittal postepeno izbacivati, a postrojenje će na kraju raditi koristeći zeleni vodonik, koji će biti dopunjavan vodonikom sa niskim emisijama CO2 samo ako nije dostupno dovoljno zelenog vodonika.

Novo postrojenje će na kraju raditi koristeći zeleni vodonik

Novo postrojenje bi trebalo da počne sa radom 2026. godine, a proizvodiće 2,3 miliona tona direktno redukovanog gvožđa (direct reduced iron – DRI) godišnje. Očekuje se da će se tako izbeći emisije više od 50 miliona tona CO2.

Nova studija koju je objavio Agora Industry pokazuje da je tehnički izvodljivo da svetska industrija čelika eliminiše neto emisije gasova staklene bašte najkasnije početkom pete decenije ovog veka, i to ulaganjem u tehnologije kao što su direktno redukovanje gvožđa, postepeno izbacivanje uglja, započinjanje proizvodnje čelika uz pomoć vodonika i uspostavljanje trgovine zelenim gvožđem.

Proizvodnja čelika uz pomoć vodonika može pomoći sektoru da početkom četrdesetih godina ovog veka obori neto emisije na nulu

Prema rečima Franka Petera, direktora konsultantske kuće Agora Industry, studija pokazuje da sektor čelika više nije među onima gde je teško postići smanjenje emisija.

Međutim, Agora takođe upozorava da je budućnost hvatanja i skladištenja CO2 (carbon capture and storage – CCS) u kombinaciji sa proizvodnjom čelika uz pomoć uglja neizvesna, kako u pogledu očekivanog smanjenja emisija tako i u pogledu komercijalizacije ove tehnologije.

Agora: Budućnost hvatanja i skladištenja CO2 je neizvesna

S druge strane, tehnologija korišćenja bioenergije u kombinaciji sa hvatanjem i skladištenjem CO2 (BECCS) bi mogla omogućiti industriji čelika da smanji emisije za više od 200 miliona tona godišnje do 2050. godine, navodi se u studiji.

Projekat ArcelorMittal-a će pomoći Evropi u naporima da okonča zavisnost od ruskih fosilnih goriva i ubrza zelenu tranziciju

Evropska komisija je utvrdila da će projekat koji planira ArcelorMittal olakšati razvoj proizvodnje zelenog čelika te da je on u skladu sa ciljevima Evropskog zelenog dogovora, Strategije EU za vodonik, Industrijskog plana za Zeleni dogovor i plana REPowerEU, stoji u saopštenju.

Projekat će verovatno pomoći Evropskoj uniji da okonča svoju zavisnost od ruskih fosilnih goriva i ubrza zelenu tranziciju, dodaje se u saopštenju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

maja-pokrovac-solar-projekti

Pokrovac: U Hrvatskoj lakše graditi postrojenje na fosilna goriva od 10 MW nego solarno od 1 MW

28. jun 2023. - U Hrvatskoj se u industrijskim zonama mogu graditi postrojenja na fosilna goriva do 10 MW bez procene uticaja na životnu sredinu

Solarni paneli iznad kanala za navodnjavanje, resenje Indijanske zajednice reke Hila

Indijanska zajednica u Arizoni pokriva kanale za navodnjavanje solarnim panelima

28. jun 2023. - Kako bi smanjila isparavanje vode, uprava rezervata Indijanska zajednica reke Hila je odlučila da postavi solarne panele iznad kanala za navodnjavanje

U pustinji Atakama će biti izgrađen najveći sistem skladištenja energije na svetu

U pustinji Atakama se gradi najveći sistem za skladištenje energije na svetu

28. jun 2023. - Španski proizvođač zelene energije Grenergy započeo je izgradnju postrojenja za skladištenje energije u pustinji Atakama u Čileu

aktuelizovani projekti dve vetroelektrane na planini Vlasic

Ponovo aktuelizovani projekti dve vetroelektrane na planini Vlašić

28. jun 2023. - Planirani kapacitet za VP Energokul je 200 megavata, a za VE Vlašić 50 megavata. Obe lokacije su na planini Vlašić u centralnoj Bosni.