OIE

U Finskoj u planu izgradnja čeličane na zelenu električnu energiju, vodonik

Finskoj celicane zelenu elektricnu energiju, vodonik

Foto: Yasin hm on Unsplash

Objavljeno

06.01.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.01.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Finska očekuje jednu od najvećih investicija do sada u industrijsku proizvodnju. Startap Blastr Green Steel iz Norveške je objavio da će u opštini Inko izgraditi čeličanu i prateći pogon za proizvodnju vodonika, koji će raditi na struju iz obnovljivih izvora.

Proizvodnja čelika je jedan od sektora koje je najteže dekarbonizovati. Veliki igrači se utrkuju u uvođenju najsavremenijih tehnologija kako bi izbegli rastuće troškove na ime emisija ugljenika i zadovoljili potrebe kupaca koji nameravaju da postignu ugljeničnu neutralnost. Jedna studija je nedavno pokazala da prebacivanje čeličane na elektrolučne peći i zamena fosilnih goriva vodonikom u procesu redukcije košta i do sedam milijardi evra, ukoliko se koristi isključivo električna energija iz solarnih postrojenja.

Blastr Green Steel, sa sedištem u Norveškoj, počinje od nule. Ta kompanija, koju je 2021. osnovala investiciona firma Vanir Green Industries (VGI), planira da na lokaciji Jodbole u opštini Inko u južnoj Finskoj pokrene proizvodnju zelenog čelika s integrisanim pogonom za elektrolizu, u kojem bi pravila vodonik. Potpisala je pismo o namerama s kompanijom Fortum o ekskluzivnom korišćenju prostora na kojem se donedavno nalazila njegova termoelektrana na ugalj.

Blastr: Finska je idealna za projekat proizvodnje čelika s niskim emisijama

Investicija je procenjena na četiri milijarde evra, što bi je učinilo jednom od najvećih do sada u industrijsku proizvodnju u ovoj zemlji. Blastr tvrdi da će u postrojenju biti stalno zaposleno do 1.200 ljudi. Početak rada je predviđen za 2026. godinu.

„Finska je idealna lokacija za naš projekat. Ima ambiciozan cilj u pogledu smanjivanja emisija ugljenika, zatim povoljne i jasne uslove za rad zelene industrije, energente koji ne potiču iz fosilnih izvora kao i visokokvalifikovanu radnu snagu“, izjavio je Blastrov generalni direktor Hans Fredrik Vitusen.

Emisije CO2 će biti 95 odsto niže nego kod konvencionalne proizvodnje

Blastr je objavio da će umesto koksa i uglja upotrebljavati vodonik i tako smanjiti ugljenični otisak duž celog lanca vrednosti, sa ciljem da emisije ugljen-dioksida budu 95 procenata niže nego kod ustaljene tehnologije. Plan je da se proizvodi 2,5 miliona tona visokokvalitetnog toplovaljanog i hladnovaljanog čelika godišnje.

„Finska je odlično mesto za ugljenično neutralnu industriju i proizvodnju dekarbonizovanog čelika. Imamo jaku i pouzdanu elektroenergetsku mrežu, dobre uslove za proizvodnju energije bez emisija kao i efikasnu logistiku“, izjavio je ministar za privredna pitanja Mika Lintila.

Navedena mlada kompanija je otkrila da će se za potrebe projekta zadužiti i naći kapital, prenosi Carbon Herald. Generalni direktor Vitusen je istakao da je Finska izabrana delom zbog velike dostupnosti struje iz vetroelektrana.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Energetska tranzicija razvojna sansa EPCG Crnu Goru

Energetska tranzicija je razvojna šansa za EPCG, celu Crnu Goru

6. januar 2023. - Energetska tranzicija se pokazala kao razvojna šansa za Crnu Goru, naveli su glavni govornici na Simpozijumu energetike EPCG Net 2023

aukcije srbija maksimalna cena premije

Vlada Srbije odredila maksimalnu cenu na aukcijama za premije za vetar i solar

6. januar 2023. - U isto vreme su donete i nove uredbe o balansnoj odgovornosti i premiji i fid-in tarifi, što sve predstavlja pripremu za prve aukcije u Srbiji

Srbija sprema aukcije za 50 MW solara

Srbija sprema aukcije za 50 MW solara, usvojene uredbe o balansiranju i premiji i fid-in tarifi

6. januar 2023. - Vlada Srbije odredila je kvotu za solar i definisala pravila u vezi sa balansiranjem i premijama i fid-in tarifama

Zakon o energetici izmene vlada srbije

Srbija menja Zakon o energetici: osniva se Republička komisija za energetske mreže

6. januar 2023. - Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o energetici kojim se usklađuje nacionalno zakonodavstvo sa propisima EU