Klimatske promene

Švedske kompanije revolucionarnom tehnologijom proizvele prvi čelik bez emisija CO2

SSAB LKAB Vattenfall prvi celik bez emisija iz fosilnih goriva

Slika: SSAB

Objavljeno

20.08.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.08.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Švedska čeličana SSAB proizvela je prve količine čelika u čijoj proizvodnji nije bilo emisija gasova iz fosilnih goriva jer je umesto uglja i koksa korišćen vodonik. Zeleni čelik je isporučen kompaniji Volvo Group, koja proizvodi kamione, autobuse, građevinske mašine.

Čelik proizveden bez emisija štetnih gasova nastalih sagorevanjem fosilnih goriva je rezultat projekta Revolucionarna tehnologija za proizvodnju čelika na bazi vodonika (eng. Hydrogen Breakthrough Ironmaking Technology – HYBRIT) koji su 2016. pokrenule švedske kompanije SSAB, LKAB i Vattenfall kako bi razvile tehnologiju za proizvodnju gvožđa i čelika bez korišćenja fosilnih goriva. U junu su tri kompanije predstavile prve količine gvožđa koje je dobijeno revolucionarnom tehnologijom uz pomoć vodonika u pilot fabrici projekta HYBRIT u gradu Lulea u Švedskoj, saopštile su kompanije.

Obezbeđivanje zelene energije za intenzivne industrije, poput proizvodnje gvožđa i čelika, je jedno od najvažnijih pitanja koje mora biti rešeno kako bi energetska tranzicija uspela.

Inače, rudarska kompanija LKAB bavi se proizvodnjom rude gvožđa, a Vattenfall proizvodnjom električne energije. Obe su u vlasništvu švedske države.

Cilj tri kompanija je, kako su navele, da komercijalnu proizvodnju čelika bez emisija štetnih gasova iz fosilnih goriva započnu 2026.

prvi celik bez emisija iz fosilnih goriva SSAB LKAB Vattenfall
Slika: HYBRIT Development

Industrija čelika je odgovorna za sedam odsto ukupnih globalnih emisija ugljen-dioksida.

Koristeći tehnologiju HYBRIT, SSAB bi mogao da smanji ukupne švedske emisije CO2 deset odsto, a finske za sedam procenata, saopštile su kompanije.

Najveća stvar koju tri kompanije mogu učiniti zajedno za klimu

Martin Lindqvist, predsednik i izvršni direktor kompanije SSAB, izjavio je da prvi čelik bez emisija štetnih gasova iz fosilnih foriva nije samo napredak za njih, već dokaz da je moguće sprovesti tranziciju i značajno smanjiti globalni ugljenični otisak industrije čelika. On se nada će ovaj uspeh inspirisati druge da ubrzaju zelenu tranziciju.

Za kompaniju LKAB ovo je ključna prekretnica i važan korak ka ostvarenju cilja da ceo lanac proizvodnje od rudnika do gotovog čelika bude emisija gasova iz fosilnih goriva. Jan Mostrom, predsednik i izvršni direktor kompanije, rekao je da je revolucionarna proizvodnja čelika najveća stvar koju tri kompanije mogu zajedno da učine za klimu.

Elektrifikacija industrijske proizvodnje će omogućiti da u okviru jedne generacije dostignemo cilj da naša društva nemaju emisije gasova iz fosilnih goriva, rekla je Anna Borg, predsednica i izvršna direktorka kompanije Vattenfall.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Septembarske temperature u Evropi, najviše ikad zabeležene

Septembar u Evropi bio najtopliji u istoriji

20. avgust 2021. - Austrija, Belgija, Francuska, Nemačka, Poljska, Švajcarska i Velika Britanija zabeležile su u septembru najviše prosečne...

prekogranicnoj vode energetike slivu reke Drine energetske tranzicije klimatskih

Podrška prekograničnoj saradnji u sektorima vode i energetike u slivu reke Drine za postizanje zelene energetske tranzicije i klimatskih obaveza

20. avgust 2021. - Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, UNECE i Finska su u okviru Sarajevske energetske i klimatske sedmice organizovali diskusiju o razvoju proizvodnje energije iz obnovljivih izvora u slivu reke Drine

Klimatsku politiku moramo razdvojiti od geopolitickih pitanja

Klimatsku politiku moramo razdvojiti od geopolitičkih pitanja

20. avgust 2021. - Izvršni direktor IEA Fatih Birol upozorio je države sveta da treba da razdvoje klimatska pitanja od geopolitičkih

WISE konferencija

WISE Srbija: Žene kao liderke energetske tranzicije nisu mit, već realnost

20. avgust 2021. - Konferenciju Žene Srbije u održivoj energetici – lidersto za energetsku tranziciju organizovala je WISE Srbija mreža žena