Klimatske promene

Švedske kompanije revolucionarnom tehnologijom proizvele prvi čelik bez emisija CO2

SSAB LKAB Vattenfall prvi celik bez emisija iz fosilnih goriva

Slika: SSAB

Objavljeno

20.08.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.08.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Švedska čeličana SSAB proizvela je prve količine čelika u čijoj proizvodnji nije bilo emisija gasova iz fosilnih goriva jer je umesto uglja i koksa korišćen vodonik. Zeleni čelik je isporučen kompaniji Volvo Group, koja proizvodi kamione, autobuse, građevinske mašine.

Čelik proizveden bez emisija štetnih gasova nastalih sagorevanjem fosilnih goriva je rezultat projekta Revolucionarna tehnologija za proizvodnju čelika na bazi vodonika (eng. Hydrogen Breakthrough Ironmaking Technology – HYBRIT) koji su 2016. pokrenule švedske kompanije SSAB, LKAB i Vattenfall kako bi razvile tehnologiju za proizvodnju gvožđa i čelika bez korišćenja fosilnih goriva. U junu su tri kompanije predstavile prve količine gvožđa koje je dobijeno revolucionarnom tehnologijom uz pomoć vodonika u pilot fabrici projekta HYBRIT u gradu Lulea u Švedskoj, saopštile su kompanije.

Obezbeđivanje zelene energije za intenzivne industrije, poput proizvodnje gvožđa i čelika, je jedno od najvažnijih pitanja koje mora biti rešeno kako bi energetska tranzicija uspela.

Inače, rudarska kompanija LKAB bavi se proizvodnjom rude gvožđa, a Vattenfall proizvodnjom električne energije. Obe su u vlasništvu švedske države.

Cilj tri kompanija je, kako su navele, da komercijalnu proizvodnju čelika bez emisija štetnih gasova iz fosilnih goriva započnu 2026.

prvi celik bez emisija iz fosilnih goriva SSAB LKAB Vattenfall
Slika: HYBRIT Development

Industrija čelika je odgovorna za sedam odsto ukupnih globalnih emisija ugljen-dioksida.

Koristeći tehnologiju HYBRIT, SSAB bi mogao da smanji ukupne švedske emisije CO2 deset odsto, a finske za sedam procenata, saopštile su kompanije.

Najveća stvar koju tri kompanije mogu učiniti zajedno za klimu

Martin Lindqvist, predsednik i izvršni direktor kompanije SSAB, izjavio je da prvi čelik bez emisija štetnih gasova iz fosilnih foriva nije samo napredak za njih, već dokaz da je moguće sprovesti tranziciju i značajno smanjiti globalni ugljenični otisak industrije čelika. On se nada će ovaj uspeh inspirisati druge da ubrzaju zelenu tranziciju.

Za kompaniju LKAB ovo je ključna prekretnica i važan korak ka ostvarenju cilja da ceo lanac proizvodnje od rudnika do gotovog čelika bude emisija gasova iz fosilnih goriva. Jan Mostrom, predsednik i izvršni direktor kompanije, rekao je da je revolucionarna proizvodnja čelika najveća stvar koju tri kompanije mogu zajedno da učine za klimu.

Elektrifikacija industrijske proizvodnje će omogućiti da u okviru jedne generacije dostignemo cilj da naša društva nemaju emisije gasova iz fosilnih goriva, rekla je Anna Borg, predsednica i izvršna direktorka kompanije Vattenfall.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Klimatske promene ugrožavaju vodne resurse severne Grčke

Reke, jezera severne Grčke nestaju usled klimatskih promena

20. avgust 2021. - Sa sve višim temperaturama i nedostatkom padavina, smanjenje vodostaja u rekama i jezerima širom Grčke dobija dramatične razmere.

Neodovoljno zelenih površina u Beogradu povećava temperaturu za sedam stepeni

Temperatura u Beogradu sedam stepeni viša zbog nedovoljno zelenih površina

20. avgust 2021. - Temperatura u centralnom delu Beograda je na gusto izgrađenim lokacijama u proseku sedam stepeni Celzijusa viša nego na zelenim površinama

evropski sud klimatske promene ljudsko pravo zene svajcarska penzionerke

Evropski sud za ljudska prava: Zaštita od klimatskih promena je ljudsko pravo

20. avgust 2021. - Evropski sud za ljudska prava doneo je istorijsku presudu prema kojoj su vlade dužne da zaštite građane od posledica klimatskih promena

zeleni krediti severna makedonija narodna banka podaci

Zeleni krediti u Severnoj Makedoniji povećani 30 odsto, ali udeo u ukupnim zajmovima zanemarljiv

20. avgust 2021. - Narodna banka je objavila podatke o zelenim kreditima za četvrti kvartal 2023, u kojem je zabeležen rast od pet odsto, dok je na godišnjem nivou rast 29,1 odsto