Životna sredina

Britanija dozvolila izgradnju prvog podzemnog rudnika uglja posle više od tri decenije

Britanija dozvolila izgradnju prvog podzemnog rudnika uglja tri decenije

Foto: iStock

Objavljeno

08.12.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.12.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Borci za zaštitu životne sredine su najavili da će se obratiti sudu u pokušaju da ponište odobrenje koje je vlada dala za otvaranje podzemnog rudnika uglja, prvog u Velikoj Britaniji posle više od 30 godina. U kopu Woodhouse Colliery bi se eksploatisao ugalj za koksovanje i uglavnom izvozio.

Komitet Velike Britanije za klimatske promene (CCC), nezavisno telo za savetovanje vlade, pridružilo se stručnjacima i aktivistima u kritikovanju državnog sekretara za ravnomerni razvoj, stanovanje i zajednice Majkla Gova zbog toga što je dao zeleno svetlo za podzemnu eksploataciju uglja kod Vajthejvena u Kambriji. Kompanija West Cumbria Mining, koja je projekat pokrenula 2014. godine, želi da proizvodi i do 3,1 milion tona uglja za koksovanje godišnje.

Organizacije za zaštitu životne sredine se spremaju da se žale sudu, s tvrdnjom da bi rad objekta Woodhouse Colliery bio u suprotnosti s naporima Britanije da dostigne svoje klimatske ciljeve, što joj je zakonska obaveza. To bi bio prvi novi podzemni rudnik uglja posle više od trideset godina.

Izvozilo bi se bar 85 odsto proizvodnje

Koksni ugalj služi za dobijanje koksa, koji se koristi u proizvodnju čelika. Vladini zvaničnici tvrde da su za smanjenje neto emisija gasova s efektom staklene bašte na nulu potrebne ogromne količine čelika, na primer za izgradnju vetroparkova. Međutim, ovaj projekat je prevashodno namenjen izvozu – u inostranstvo bi išlo 85 procenata.

Jedina dva proizvođača čelika u Britaniji već rade na niskougljeničnim rešenjima

Štaviše, i British Steel i Tata, jedina dva proizvođača čelika u zemlji, rade na niskougljeničnim rešenjima. U tom sektoru je zeleni vodonik jedna od mogućih zamena za koks.

Rudnik uglja za koksovanje bi bio zatvoren tek godinu dana pre roka da Britanija postane klimatski neutralna

Ujedinjeno Kraljevstvo pomenuti cilj namerava da ostvari 2050. i tako postane klimatski neutralno, a za najavljeni rudnik koksnog uglja je predviđeno da radi do 2049. godine. Lokacija Woodhouse Colliery na severozapadu Engleske je na obali – ovo fosilno gorivo bi se kopalo ispod Irskog mora.

Savet okruga Kambrija je projekat odobrio još 2020, ali ga je zatim blokirao i prosledio slučaj višim instancama.

Ova država je obećala da će do početka oktobra 2024. prestati da proizvodi struju iz uglja.

Inače, u Nemačkoj se jedna vetroelektrana trenutno rasklapa radi proširenja ugljenokopa.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Ugalj, Klima - 1:0 ili kako je klimatska akcija dozivela poraz u malom nemačkom selu

Ugalj, Klima – 1:0 ili kako je klimatska akcija doživela poraz u malom nemačkom selu

8. decembar 2022. - U selu Licerat u Nemačkoj, policija je tokom ove i prošle nedelje iselila aktiviste iz...

Temperatura okeana 2022 rekord cetvrtu godinu zaredom

Temperatura okeana 2022. dostigla rekord – četvrtu godinu zaredom

8. decembar 2022. - Osim ekstremnih suša, toplotnih talasa, šumskih požara i poplava, 2022. godinu je obeležio četvrti uzastopni rekord visine temperature okeana

Svetski ekonomski forum: Deceniju koja dolazi obeležiće ekološke i društvene krize

Svetski ekonomski forum: Deceniju koja dolazi obeležiće ekološke i društvene krize

8. decembar 2022. - Prema WEF-ovoj analizi, neizvesnu i turbulentnu deceniju koja je pred nama karakterisaće ekološke i društvene krize

kopernikus toplotni talasi evropa 2022. izvestaj

2022 – godina klimatskih i vremenskih ekstrema

8. decembar 2022. - Prošlu godinu obeležile su rekordne suše, vrućine, požari, poplave, navodi se u izveštaju evropskog programa Kopernikus