Životna sredina

Britanija dozvolila izgradnju prvog podzemnog rudnika uglja posle više od tri decenije

Britanija dozvolila izgradnju prvog podzemnog rudnika uglja tri decenije

Foto: iStock

Objavljeno

08.12.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.12.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Borci za zaštitu životne sredine su najavili da će se obratiti sudu u pokušaju da ponište odobrenje koje je vlada dala za otvaranje podzemnog rudnika uglja, prvog u Velikoj Britaniji posle više od 30 godina. U kopu Woodhouse Colliery bi se eksploatisao ugalj za koksovanje i uglavnom izvozio.

Komitet Velike Britanije za klimatske promene (CCC), nezavisno telo za savetovanje vlade, pridružilo se stručnjacima i aktivistima u kritikovanju državnog sekretara za ravnomerni razvoj, stanovanje i zajednice Majkla Gova zbog toga što je dao zeleno svetlo za podzemnu eksploataciju uglja kod Vajthejvena u Kambriji. Kompanija West Cumbria Mining, koja je projekat pokrenula 2014. godine, želi da proizvodi i do 3,1 milion tona uglja za koksovanje godišnje.

Organizacije za zaštitu životne sredine se spremaju da se žale sudu, s tvrdnjom da bi rad objekta Woodhouse Colliery bio u suprotnosti s naporima Britanije da dostigne svoje klimatske ciljeve, što joj je zakonska obaveza. To bi bio prvi novi podzemni rudnik uglja posle više od trideset godina.

Izvozilo bi se bar 85 odsto proizvodnje

Koksni ugalj služi za dobijanje koksa, koji se koristi u proizvodnju čelika. Vladini zvaničnici tvrde da su za smanjenje neto emisija gasova s efektom staklene bašte na nulu potrebne ogromne količine čelika, na primer za izgradnju vetroparkova. Međutim, ovaj projekat je prevashodno namenjen izvozu – u inostranstvo bi išlo 85 procenata.

Jedina dva proizvođača čelika u Britaniji već rade na niskougljeničnim rešenjima

Štaviše, i British Steel i Tata, jedina dva proizvođača čelika u zemlji, rade na niskougljeničnim rešenjima. U tom sektoru je zeleni vodonik jedna od mogućih zamena za koks.

Rudnik uglja za koksovanje bi bio zatvoren tek godinu dana pre roka da Britanija postane klimatski neutralna

Ujedinjeno Kraljevstvo pomenuti cilj namerava da ostvari 2050. i tako postane klimatski neutralno, a za najavljeni rudnik koksnog uglja je predviđeno da radi do 2049. godine. Lokacija Woodhouse Colliery na severozapadu Engleske je na obali – ovo fosilno gorivo bi se kopalo ispod Irskog mora.

Savet okruga Kambrija je projekat odobrio još 2020, ali ga je zatim blokirao i prosledio slučaj višim instancama.

Ova država je obećala da će do početka oktobra 2024. prestati da proizvodi struju iz uglja.

Inače, u Nemačkoj se jedna vetroelektrana trenutno rasklapa radi proširenja ugljenokopa.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

penzioni fondovi, Ujedinjeno Kraljevstvo, nafta, fosilna goriva

Penzioni fondovi predmet satire zbog podrške industriji fosilnih goriva

8. decembar 2022. - Penzioni fondovi u Velikoj Britaniji drže 88 milijardi funti u akcijama i obveznicama naftnih i gasnih kompanija

CAN Europe, Zapadni Balkan, NEKP

CAN Europe: NEKP-ovi BiH, Kosova* i Srbije nemaju dovoljno ambiciozne klimatske ciljeve i definisane godine za napuštanje uglja

8. decembar 2022. - Bosna i Hercegovina, Kosovo* i Srbija poslale su nacrte NEKP-ova Sekretarijatu Energetske zajednice na pregled krajem juna i jula 2023.

dijalog o klimatskim promenama srbija undp cop 28

Dijalog o klimatskim promenama: Rast temperature u Srbiji 60 odsto veći od globalnog proseka

8. decembar 2022. - U susret najvažnijem svetskom skupu o klimatskim promenama COP 28 Ministarstvo zaštite životne sredine i UN organizovali su skup u Srbiji

reset lazna haoticna dekarbonizacija analiza zapadni balkan kusljugic miljevic rajakovic

Analiza politika EU za dekarbonizaciju Zapadnog Balkana: Ako se nešto ne promeni nastaviće se haotična dekarbonizacija

8. decembar 2022. - Analiza Haotična i lažna dekarbonizacija elektroenergetskih sektora na Zapadnom Balkanu je rezultat istraživanja u kojem je učestvovalo više od 100 stručnjaka iz regiona