Životna sredina

Britanija dozvolila izgradnju prvog podzemnog rudnika uglja posle više od tri decenije

Britanija dozvolila izgradnju prvog podzemnog rudnika uglja tri decenije

Foto: iStock

Objavljeno

08.12.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.12.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Borci za zaštitu životne sredine su najavili da će se obratiti sudu u pokušaju da ponište odobrenje koje je vlada dala za otvaranje podzemnog rudnika uglja, prvog u Velikoj Britaniji posle više od 30 godina. U kopu Woodhouse Colliery bi se eksploatisao ugalj za koksovanje i uglavnom izvozio.

Komitet Velike Britanije za klimatske promene (CCC), nezavisno telo za savetovanje vlade, pridružilo se stručnjacima i aktivistima u kritikovanju državnog sekretara za ravnomerni razvoj, stanovanje i zajednice Majkla Gova zbog toga što je dao zeleno svetlo za podzemnu eksploataciju uglja kod Vajthejvena u Kambriji. Kompanija West Cumbria Mining, koja je projekat pokrenula 2014. godine, želi da proizvodi i do 3,1 milion tona uglja za koksovanje godišnje.

Organizacije za zaštitu životne sredine se spremaju da se žale sudu, s tvrdnjom da bi rad objekta Woodhouse Colliery bio u suprotnosti s naporima Britanije da dostigne svoje klimatske ciljeve, što joj je zakonska obaveza. To bi bio prvi novi podzemni rudnik uglja posle više od trideset godina.

Izvozilo bi se bar 85 odsto proizvodnje

Koksni ugalj služi za dobijanje koksa, koji se koristi u proizvodnju čelika. Vladini zvaničnici tvrde da su za smanjenje neto emisija gasova s efektom staklene bašte na nulu potrebne ogromne količine čelika, na primer za izgradnju vetroparkova. Međutim, ovaj projekat je prevashodno namenjen izvozu – u inostranstvo bi išlo 85 procenata.

Jedina dva proizvođača čelika u Britaniji već rade na niskougljeničnim rešenjima

Štaviše, i British Steel i Tata, jedina dva proizvođača čelika u zemlji, rade na niskougljeničnim rešenjima. U tom sektoru je zeleni vodonik jedna od mogućih zamena za koks.

Rudnik uglja za koksovanje bi bio zatvoren tek godinu dana pre roka da Britanija postane klimatski neutralna

Ujedinjeno Kraljevstvo pomenuti cilj namerava da ostvari 2050. i tako postane klimatski neutralno, a za najavljeni rudnik koksnog uglja je predviđeno da radi do 2049. godine. Lokacija Woodhouse Colliery na severozapadu Engleske je na obali – ovo fosilno gorivo bi se kopalo ispod Irskog mora.

Savet okruga Kambrija je projekat odobrio još 2020, ali ga je zatim blokirao i prosledio slučaj višim instancama.

Ova država je obećala da će do početka oktobra 2024. prestati da proizvodi struju iz uglja.

Inače, u Nemačkoj se jedna vetroelektrana trenutno rasklapa radi proširenja ugljenokopa.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

bih sumski pozari interaktivna mapa sa sume bez pozara

BiH dobila prvu interaktivnu mapu lokacija podložnih požarima

8. decembar 2022. - Korišćenje mape trebalo bi da ima značajan uticaj na povećanje otpornosti na požare i smanjenje šteta koje oni prave, rekla je Lejla Hukić

Klimatske promene ugrožavaju vodne resurse severne Grčke

Reke, jezera severne Grčke nestaju usled klimatskih promena

8. decembar 2022. - Sa sve višim temperaturama i nedostatkom padavina, smanjenje vodostaja u rekama i jezerima širom Grčke dobija dramatične razmere.

Neodovoljno zelenih površina u Beogradu povećava temperaturu za sedam stepeni

Temperatura u Beogradu sedam stepeni viša zbog nedovoljno zelenih površina

8. decembar 2022. - Temperatura u centralnom delu Beograda je na gusto izgrađenim lokacijama u proseku sedam stepeni Celzijusa viša nego na zelenim površinama

evropski sud klimatske promene ljudsko pravo zene svajcarska penzionerke

Evropski sud za ljudska prava: Zaštita od klimatskih promena je ljudsko pravo

8. decembar 2022. - Evropski sud za ljudska prava doneo je istorijsku presudu prema kojoj su vlade dužne da zaštite građane od posledica klimatskih promena