OIE

Nemački giganti se udružili da Rurska oblast postane centar primene vodonika u industriji

Nemacki giganti se udruzili da od Rurske oblasti naprave model za koriscenje vodonika u industriji

Slika: RWE

Objavljeno

08.09.2021.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

08.09.2021.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Nemački industrijski i naučni giganti pokrenuli su projekat čiji je cilj da u Rurskoj oblasti, jednom od najvažnijih industrijskih centara u zemlji, obezbede snabdevanje građana i privrede vodonikom bez emisija CO2. Oni žele da na primeru Rura postave standarde za korišćenje vodonika u velikim industrijskim centrima.

Učesnici projekta su energetske kompanije E.ON i RWE, hemijski gigant Evonik, proizvođač čelika thyssenkrupp, kompanija za nekretnine Vonovia, naučne ustanove Institut za hemijsku konverziju energije Mak Planck i Leibniz institut za ekonomska istraživanja (RWI), kao i fondacija Alfried Krupp von Bohlen und Halbach. Oni nameravaju da razviju međusektorski razvojni plan za vodoničnu infrastrukturu i proizvodnju u Nemačkoj.

Cilj je da Rur postane pionirski region u uspešnoj energetskoj tranziciji i model industrijskog regiona koji koristi vodonik

Osam kompanija i institucija planira, kako su saopštili, da u Ruru razvije model vodoničnog industrijskog regiona, kroz povezivanje pionirskih rešenja iz industrije, energetike, mobilnosti i stanovanja, kako bi se ova oblast podvrgnula uspešnoj energetskoj transformaciji.

Plan je da region obezbedi najmanje 50 odsto potrebnog vodonika do 2030.

Planirano je da se sprovedu pilot projekti koji će obezbediti najmanje 50 odsto vodonika potrebnog ovom regionu najkasnije do 2030.

Kako se navodi u saopštenju, nijedna druga nemačka regija nema bolju početnu poziciju za rešavanje ovog zadatka. Zbog jedinstvene i sveobuhvatne međusektorske povezanosti mogu da se ostvare sinergije u proizvodnji, skladištenju, distribuciji i potrošnji, pa su uslovi za razvoj sveobuhvatne vodonične infrastrukture idealni, naveli su učesnici projekta.

Inovativni ekosistemi su potrebni kako bi se postigao napredak u energetskoj transformaciji i postigla klimatska neutralnost

Ursula Gather, predsednica upravnog odbora fondacije Alfried Krupp von Bohlen und Halbach, izjavila je da zelena transformacija može uspeti samo u velikom obimu i kroz inovacije u lancima vrednosti. Inovativni ekosistemi su potrebni kako bi se postigao napredak u energetskoj transformaciji i klimatska neutralnost, dodala je ona.

Energetska kompanija E.ON se obavezala da će smanjiti emisije CO2 65 odsto do 2030. To, kako je rekao, predsednik odbora direktora Leo Birnbaum, znači da u rekordnom roku mora da se izgradi infrastruktura za električnu energiju i vodonik i razviju efikasni sistemi za pametno kombinovanje sektora električne energije, vodonika i toplotne energije.

Kompanije u Rurskoj regiji su u najboljoj poziciji da postanu pioniri u sektoru vodonika, rekao je izvršni direktor kompanije RWE

Markus Krebber, izvršni direktor kompanije RWE -a, izjavio je da ne postoji alternativa zelenoj energiji i vodoniku za dekarbonizaciju mnogih industrija.

Rur je u najboljoj poziciji da postane pionir, smatra on, jer su tu jake kompanije, dobro obučeni i motivisani zaposleni, a sada i snažno partnerstvo.

Kako je istakao Christoph Schmidt, predsednika Leibniz instituta za ekonomska istraživanja (RWI), Rurska regija je posebno pogodna za razvoj modela za industriju koja koristi vodonik jer su tu svi sektori relevantni za zelenu transformaciju i u mnogim slučajevima blisko sarađuju.

Ekonomska i društveno kompatibilna integracija vodonika je veliki izazov, izjavio je direktor firme Vonovia

Rolf Buch, izvršni direktor kompanije Vonovia, rekao je da će sledeća nemačka vlada kao prioritete imati klimu, vodonik i obnovljive izvore energije, jer se energetska transformacija može uspešno oblikovati samo mešavinom različitih energetskih sistema i tehnologija.

Veliki izazov za sve koji se time bave je ekonomska i društveno kompatibilna integracija vodonika, objasnio je Buch.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

makedonija mepso ebrd kredit prenosna mreza enuz basso bozinovska

MEPSO ulaže u prenosnu mrežu kako bi obezbedio priključenje za 1,2 GW obnovljive energije

8. septembar 2021. - MEPSO je sa EBRD-om potpisao ugovor o kreditu od 26,4 miliona evra, što je najveći deo sredstava za projekat jačanja prenosne mreže

eu vodonik strategija evropski revizorski sud

Evropski revizorski sud: Ciljevi EU za zeleni vodonik moraju da se usklade sa realnošću

8. septembar 2021. - Evropski revizorski sud analizirao je politiku Evropske komisije u vezi sa zelenim vodonikom i pripremio specijalni izveštaj

fiat grande panda stellantis srbija elektricni automobili

Počela proizvodnja električnih automobila u Srbiji

8. septembar 2021. - Uz najavljene državne subvencije, cena električnog automobila Fiat Grande Panda bi mogla biti oko 18.000 evra

vodonika, nemacka, subvencije

Nemačka obezbedila grantove u vrednosti od 4,6 milijarde evra za projekte vodonika

8. septembar 2021. - Nemačka dodeljuje 4,6 milijardi evra subvencija za 23 projekta za proizvodnju, transport i skladištenje vodonika