OIE

Počelo zlatno doba ugovora o otkupu električne energije

ppa ugovori o otkupu struje pexapark izvestaj 2023.

Foto: iStock

Objavljeno

02.02.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.02.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropsko tržište ugovora o otkupu električne energije dostiglo je rekordnih 16,2 GW u 2023. godini, što, prema mišljenju analitičara, predstavlja početak zlatnog doba za ovu vrstu sporazuma o kupovini i prodaji električne energije iz obnovljivih izvora energije.

Rekordnih 16,2 GW predstavlja rast od 40 odsto u odnosu na 2022. godinu, dok je rast u broju ugovora bio 65 odsto – ukupno ih je bilo 272, saopštila je firma Pexapark, koja se bavi savetovanjem u oblasti ugovora o otkupu električne energije (eng. power purchase agreement – PPA).

Stabilizacija uslova poslovanja i sklapanja poslova dala je firmama na tržištu obnovljive energije novi elan i osećaj stabilnosti čime je značajno povećano poverenje u dugoročne PPA ugovore, navodi se u izveštaju European PPA Market Outlook 2024, i dodaje da je tržište ovih ugovora 2023. ušlo u svoju zlatnu eru.

Preokret je, smatraju analitičari, rezultat bolnih lekcija iz prethodne godine, ogromnom potražnjom korporativnih potrošača struje za zelenom energijom i namerom da se nastavi pametna energetska tranzicija.

ppa ugovori o otkupu struje pexapark izvestaj 2023. zemlje

Pexapark je naglasio važnost broja ugovora jer to ilustruje koliko puta su prodavci i kupci pregovarala, bilo to za 20 GWh ili 1.500 Gwh godišnje.

Korporativni PPA ugovori su i dalje najbrojniji

Činjenica da su kupci obavili 65 odsto transakcija više govori o apetitu ne samo velikih kompanija, nego i malih i srednjih preduzeća, koje žele da budu deo revolucija u nabavci energije, navodi se u Izveštaju.

Korporacije ili kompanije potrošači su zadržale vodeću ulogu u pokretanju tržišta PPA ugovora, ali povećan je i broj transakcija u kojima su uključene energetske kompanije, koje su proizvođači, trgovci ili snabdevači. Od 216 korporativnih PPA ugovora koji su naveli ime prodavca, 44 odsto je bilo ugovoreno sa energetskim kompanijama, a preostalih 56 odsto sa developerima, nezavisnim proizvođačima električne energije ili fondovima.

Pexapark smatra da ovi podaci pokazuju sklonost korporacija da sklapaju ugovore direktno sa onima koji razvijaju projekte, kako bi naglasile da podržavaju projekte za nove elektrane (eng. additionality), posebno kada se ima u vidu da mnoge energetske kompanije sklapaju ugovore sa kompanijama potrošačima za energiju iz svojih postojećih elektrana.

Lideri su Španija, Iberdrola, IT sektor

ppa ugovori o otkupu struje pexapark izvestaj 2023. kupci

Španija i Nemačka su države u kojima su sklopljeni PPA ugovori za 8,4 GW, ili 51 odsto od ukupnog kapaciteta. Prva je zadržala čelnu poziciju petu godinu zaredom, navodi se u Izveštaju, i dodaje da je ova zemlja na vrhu liste i po obimu i po broju ugovora.

Iberdrola, sa sedištem u Bilbau, je kompanija koja je prodala najviše struje, pa je potpisala devet ugovora za 908 MW. Statkraft je imao najviše ugovora i to 19.

Pexapark navodi da se 2023. Amazon ponovo aktivirao na evropskom kontinentu. IT konglomerat je ugovorio  1,87 GW u sedam poslova, i lider je i po broju ugovora.

IT sektor je ponovo bio lider u odnosu na druge industrije sa ukupno 3,6 GW u 25 transakcija, navodi se u Izveštaju.

Solar nadmoćniji od vetra

ppa ugovori o otkupu struje pexapark izvestaj 2023. solar vetar

Solarna energija je bila daleko najpopularnija u sklapanju PPA ugovora, sa lavovskim udelom od 160 poslova i 10,5 GW, što je skoro 65 odsto ukupnog obima, saopštio je Pexapark.

Vetroelektrane na kopnu bile su deo 58 ugovora za 2,3 GW, a vetroparkovi na moru 20 za 2 GW.

Pojavili su se i hibridni PPA ugovori

Prema Izveštaju, projekti za obnovljive izvore energije sa skladištenjem značajno su se povećali tokom 2023. jer većina igrača na tržištu razmatra ili uvođenje skladištenja u svoj portfelj ili povećanje kapaciteta.

To se odrazilo i na tržište PPA ugovora kroz pojavu prvih hibridnih ugovora za solarne elektrane velikih kapaciteta bez subvencija.

Još jedan važan trend u 2023. je brz rast ugovora namenjenih za napajanje budućih postrojenja za proizvodnju vodonika i amonijaka. Ovakvi sporazumi najavljenj su u Norveškoj, Francuskoj i Nemačkoj.

Pexapark za 2024. predviđa sledeće: Nemačka će srušiti Španiju sa trona; PPA tržište će premašiti 20 GW; hibridni PPA ugovori će se proširiti izvan Velike Britanije; udeo PPA ugovora gde su kupci energetske kompanije će se povećati.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Alcazar-Energy-Partners-projekat-vetroelektrane-400-megavata-Severnoj-Makedoniji

Alcazar Energy Partners pokrenuo projekat vetroelektrane od 400 megavata u Severnoj Makedoniji

2. februar 2024. - Alcazar Energy Partners zvanično kreće u investiciju u vetropark u Severnoj Makedoniji koji će imati kapacitet do 400 megavata

Severna Makedonija novu vladu energetike Sanja Bozinovska

Severna Makedonija ima novu vladu – resor energetike preuzela Sanja Božinovska

2. februar 2024. - U vladi premijera Hristijana Mickoskog, konsultantkinja za energetiku Sanja Božinovska je izabrana za ministarku energetike, rudarstva i mineralnih sirovina

Lancana-havarija-dalekovodima-bez-struje-Crnu-Goru-BiH-Albaniju-Dalmaciju

Lančana havarija na dalekovodima ostavila bez struje Crnu Goru, BiH, Albaniju, Dalmaciju

2. februar 2024. - Usled preopterećenja ključnih interkonektivnih vodova došlo je do prekida isporuke električne energije u velikom delu regiona

Solari 5000+ prosiruje se i na ugradnju energetski efikasne stolarije

Projekat Solari 5000+ biće proširen na ugradnju energetski efikasne stolarije

2. februar 2024. - Eletroprivreda Crne Gore predlaže proširenje portfolija projekta Solari 5000+ na ugradnju energetski efikasne stolarije