OIE

Opština Stanari u Republici Srpskoj prodaje zemljište za solarni park

Electric farm with panels for producing clean ecologic energy.

Foto: Pvproductions on Freepik

Objavljeno

12.12.2023.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

12.12.2023.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Opština Stanari je zakazala aukciju za prodaju šest parcela za izgradnju solarnog parka. EFT Group, vlasnik termoelektrane i rudnika uglja na njenoj teritoriji, nedavno je iskazao interesovanje za projekte fotonaponskih postrojenja.

Predstavnici preduzeća registrovanih za proizvodnju električne energije mogu da 22. decembra učestvuju na usmenoj javnoj licitaciji za kupovinu 1,2 hektara zemljišta. Prodaje ga Opština Stanari, koja je saopštila da je isključiva namena izgradnja solarnog parka.

Reč je o šest povezanih parcela niskokvalitetnog poljoprivrednog zemljišta. Površine su između 842 i 4.128 kvadratnih metara. Biće prodati u paketu, a početna cena iznosi 110.205 konvertibilnih maraka, što je 56.260 evra.

Učesnici su obavezni da uplate depozit vrednosti deset odsto početne cene. Pobednik na nadmetanju će imati rok od dve godine da dovrši postrojenje ili će zemljište biti vraćeno opštini bez ikakve nadoknade, navedeno je u pozivu.

Stanari su najnovija elektrana na ugalj na Zapadnom Balkanu

Stanari se nalaze u Republici Srpskoj, u blizini Doboja. Opština ima manje od 7.000 stanovnika. Na njenoj teritoriji je istoimena termoelektrana na ugalj, kapaciteta 300 megavata.

Kompleks, čiji je vlasnik EFT Group, uključuje rudnik uglja. Inače, njegova firma ćerka EFT – rudnik i termoelektrana Stanari potpisala je pre mesec dana sporazum sa entitetskim Ministarstvom energetike i rudarstva o saradnji u razvoju projekata za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora i to posebno solara.

Preduzeće je navelo da će potražiti pogodne lokacije u Republici Srpskoj za koje bi se prijavilo za koncesije.

EFT-ova termoelektrana je puštena u rad 2016. godine i najmlađa je na Zapadnom Balkanu. Ipak, Srbija upravo završava izgradnju bloka Kostolac B3. Moguće je da će to biti poslednja elektrana na ugalj u Evropi.

Predstojeća aukcija će biti skroman korak na putu dekarbonizacije i energetske tranzicije, na koji je nedavno krenulo i nekoliko ugljarskih gradova u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Prenosive solarne elektrane stizu u razrusena podrucja

Prenosive solarne elektrane stižu u razrušena područja

12. decembar 2023. - Turski inženjeri su konstruisali fotonaponski sistem od 15 kilovata kojeg svako može da pusti u rad u roku od 15 minuta

makedonija mepso ebrd kredit prenosna mreza enuz basso bozinovska

MEPSO ulaže u prenosnu mrežu kako bi obezbedio priključenje za 1,2 GW obnovljive energije

12. decembar 2023. - MEPSO je sa EBRD-om potpisao ugovor o kreditu od 26,4 miliona evra, što je najveći deo sredstava za projekat jačanja prenosne mreže

U Kini najveca natrijumska baterija na svetu

U Kini puštena u rad najveća natrijumska baterija na svetu – litijum gubi primat?

12. decembar 2023. - U Kini je upravo završeno najveće postrojenje na svetu za skladištenje energije u natrijum-jonskim baterijama

fiat grande panda stellantis srbija elektricni automobili

Počela proizvodnja električnih automobila u Srbiji

12. decembar 2023. - Uz najavljene državne subvencije, cena električnog automobila Fiat Grande Panda bi mogla biti oko 18.000 evra