OIE

EPBiH traži izvođača za solarni park od 50 MW kod ugljenokopa Gračanica

EPBiH izvodaca solarni park 50 MW ugljenokopa Gracanica

Foto: EPBiH

Objavljeno

02.11.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.11.2023.

Komentari

0

Podeli

Kompanije iz domena projektovanja, nabavke i izgradnje (EPC) mogu da se do 10. januara prijave da izgrade fotonaponsko postrojenje Gračanica, nominalne snage 50 megavata, za državnu Elektroprivredu Bosne i Hercegovine – EPBiH.

U Bosni i Hercegovini je prva velika solarna elektrana puštena u rad tek nedavno, mada investitori najavljuju sve više projekata. Proizvođač uglja i električne energije EPBiH se može pohvaliti nekima od najuznapredovalijih, što daju obrise njegovoj energetskoj tranziciji. Fokusiran je na fotonaponsku tehnologiju, isto kao preostale dve državne elektroprivrede, u cilju stvaranja alternative lignitu i drugim vrstama pomenutog fosilnog goriva.

Nakon što je u julu raspisao tender za jedno manje postrojenje u okviru svog kompleksa rudnika uglja Breza, po sistemu ključ u ruke, EPBiH sada traži izvođača za solarni sistem za proizvodnju električne energije s kapacitetom od 50 megavata.

Lokacija je u opštini Bugojno, na rekultivisanoj deponiji drugog svog ugljenokopa. Zemljištem upravlja Gračanica, ćerka firma Elektroprivrede BiH. Sedište joj je u susednom Gornjem Vakufu – Uskoplju.

Za projekat je u planu nabavka solarnih modula od po 660 vati

Ovaj fotonaponski projekat je podeljen na dva dela od po 25 megavata maksimalnog (pik) kapaciteta. Evropska banka za obnovu i razvoj, koja je objavila pomenuti javni poziv, finansiraće nabavku i instaliranje kreditom od najviše 40 miliona evra, uz neka nepovratna sredstva manjeg iznosa. Ta institucija je ranije nagovestila da bi mogla da uključi i nekog komercijalnog kreditora kao kofinansijera.

Kompanije koje zadovoljavaju uslove mogu da se prijave do 10. januara, stoji u obaveštenju. Autori preliminarne studije su utvrdili da bi najoptimalnije bilo da se kupe solarni paneli nominalne snage 660 vati.

Govoreći u maju na Beogradskom energetskom forumu – BEF 2023, menadžer razvoja u EPBiH Anes Kazagić naveo je da je ta kompanija opredelila sredstva za izgradnju solarne elektrane Gračanica kroz svoj interni obračun poreza na emisije ugljen-dioksida. Taj mehanizam je uvela još 2021. godine. Rečeni događaj je organizovao Balkan Green Energy News.

Ova grupacija takođe ima stalan otvoreni poziv lokalnim samoupravama, firmama i pojedincima da joj u zakup daju zemljište za izgradnju solarnih elektrana.

Treba pomenuti i da se naučna javnost, aktivističke organizacije i farmeri sve više bune protiv izgradnje fotonaponskih pogona na poljoprivrednom zemljištu i u zaštićenim područjima. Tvrde da manje štetnih rešenja ima u izobilju. Pored površina u okviru rudnika uglja, koji se polako zatvaraju, postoje, na primer, deponije komunalnog i industrijskog kao i drugih vrsta rudarskog otpada, zatim krovovi, pa neiskorišćeni prostor pored infrastrukturnih objekata poput auto-puteva i pruga.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

2. novembar 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

2. novembar 2023. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

2. novembar 2023. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

2. novembar 2023. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji