OIE

EPBiH traži izvođača za solarni park od 50 MW kod ugljenokopa Gračanica

EPBiH izvodaca solarni park 50 MW ugljenokopa Gracanica

Foto: EPBiH

Objavljeno

02.11.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.11.2023.

Komentari

0

Podeli

Kompanije iz domena projektovanja, nabavke i izgradnje (EPC) mogu da se do 10. januara prijave da izgrade fotonaponsko postrojenje Gračanica, nominalne snage 50 megavata, za državnu Elektroprivredu Bosne i Hercegovine – EPBiH.

U Bosni i Hercegovini je prva velika solarna elektrana puštena u rad tek nedavno, mada investitori najavljuju sve više projekata. Proizvođač uglja i električne energije EPBiH se može pohvaliti nekima od najuznapredovalijih, što daju obrise njegovoj energetskoj tranziciji. Fokusiran je na fotonaponsku tehnologiju, isto kao preostale dve državne elektroprivrede, u cilju stvaranja alternative lignitu i drugim vrstama pomenutog fosilnog goriva.

Nakon što je u julu raspisao tender za jedno manje postrojenje u okviru svog kompleksa rudnika uglja Breza, po sistemu ključ u ruke, EPBiH sada traži izvođača za solarni sistem za proizvodnju električne energije s kapacitetom od 50 megavata.

Lokacija je u opštini Bugojno, na rekultivisanoj deponiji drugog svog ugljenokopa. Zemljištem upravlja Gračanica, ćerka firma Elektroprivrede BiH. Sedište joj je u susednom Gornjem Vakufu – Uskoplju.

Za projekat je u planu nabavka solarnih modula od po 660 vati

Ovaj fotonaponski projekat je podeljen na dva dela od po 25 megavata maksimalnog (pik) kapaciteta. Evropska banka za obnovu i razvoj, koja je objavila pomenuti javni poziv, finansiraće nabavku i instaliranje kreditom od najviše 40 miliona evra, uz neka nepovratna sredstva manjeg iznosa. Ta institucija je ranije nagovestila da bi mogla da uključi i nekog komercijalnog kreditora kao kofinansijera.

Kompanije koje zadovoljavaju uslove mogu da se prijave do 10. januara, stoji u obaveštenju. Autori preliminarne studije su utvrdili da bi najoptimalnije bilo da se kupe solarni paneli nominalne snage 660 vati.

Govoreći u maju na Beogradskom energetskom forumu – BEF 2023, menadžer razvoja u EPBiH Anes Kazagić naveo je da je ta kompanija opredelila sredstva za izgradnju solarne elektrane Gračanica kroz svoj interni obračun poreza na emisije ugljen-dioksida. Taj mehanizam je uvela još 2021. godine. Rečeni događaj je organizovao Balkan Green Energy News.

Ova grupacija takođe ima stalan otvoreni poziv lokalnim samoupravama, firmama i pojedincima da joj u zakup daju zemljište za izgradnju solarnih elektrana.

Treba pomenuti i da se naučna javnost, aktivističke organizacije i farmeri sve više bune protiv izgradnje fotonaponskih pogona na poljoprivrednom zemljištu i u zaštićenim područjima. Tvrde da manje štetnih rešenja ima u izobilju. Pored površina u okviru rudnika uglja, koji se polako zatvaraju, postoje, na primer, deponije komunalnog i industrijskog kao i drugih vrsta rudarskog otpada, zatim krovovi, pa neiskorišćeni prostor pored infrastrukturnih objekata poput auto-puteva i pruga.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

BEF2024-GlavniVizual-840x430-SRP

Beogradski energetski forum 2024 – lideri energetske tranzicije okupljaju se 13-14. maja u Beogradu

2. novembar 2023. - Beogradski energetski forum 2024 biće domaćin 13. i 14. maja liderima održive energetske tranzicije u...

seepex industrija na trzistu privreda cena struje

SEEPEX: Vreme je da privreda samostalno izađe na tržište električne energije

2. novembar 2023. - Firma će to omogućiti više koristi, među kojima je i dugoročna predvidljivost cena, poruka je sa radionice koju su organizovali SEEPEX i PKS

IFC kredit najvece kogenerativno postrojenje biomasu Srbiji

IFC odobrio kredit za najveće kogenerativno postrojenje na biomasu u Srbiji

2. novembar 2023. - IFC je omogućio proizvođaču papira Drenik ND da ugovori pozajmice od ukupno 106 miliona evra, iz kojeg će finansirati izgradnju CHP pogona

EBRD uvecava investicije dekarbonizaciju Zapadnom Balkanu

EBRD uvećava investicije u dekarbonizaciju na Zapadnom Balkanu

2. novembar 2023. - EBRD namerava da proširi svoje aktivnosti na Zapadnom Balkanu, ali upozorava da je za privatne investicije potrebno sprovesti reforme