OIE

Hidroelektrane na Vrbasu dobile koncesiju za solarnu elektranu

hidroelektrane na vrbasu koncesija ada polje solar hibrid

HE Bočac je deo Hidroelektrana na Vrbasu (foto: Hidroelektrane na Vrbasu)

Objavljeno

20.07.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.07.2023.

Komentari

0

Podeli

Hidroelektrane na Vrbasu, koje posluju u okviru Elektroprivrede Republike Srpske (ERS), dobile su koncesiju za gradnju solarne elektrane snage 9,26 megavata (MW). Izgleda da kombinacija hidroelektrana i solarnih elektrana u regionu polako postaje jedno od rešenja za varijabilnost njihove proizvodnje.

Koncesija je dodeljena na period od 50 godina, a projekat će biti realizovan u periodu od tri godine, saopštilo je Ministarstvo energetike i rudarstva Republike Srpske.

Ugovor o koncesiji za izgradnju i korišćenje solarne elektrane „Ada polje“ u Mrkonjić Gradu potpisali su Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva, i Goran Milanović, direktor preduzeća Hidroelektrane na Vrbasu.

Ugovorom o koncesiji definisana je instalisana snaga solarne elektrane od 9,26 MW, dok je procenjena godišnja proizvodnja 11,74 GWh.

Mrkonjić Grad dobiće 95 odsto koncesione naknade

Koncesionar će, u skladu sa ugovorom, nakon izgradnje solarne elektrane, u budžet Republike Srpske, plaćati koncesionu naknadu u iznosu od 0,0055 konvertibilnih maraka po kilovat-satu, od čega će 95 odsto sredstava biti usmereno u budžet opštine Mrkonjić Grad.

Takođe, koncesionar je pre potpisivanja ugovora u budžet Republike Srpske uplatio jednokratnu naknadu u iznosu od 701.335 konvertibilnih maraka.

Ukupna procenjena vrednost investicije za realizaciju projekta u periodu trajanja koncesije iznosi 23,4 miliona konvertibilnih maraka, saopštilo je Ministarstvo.

Turska i Slovenija već instalirale slične projekte

Kombinacija hidroelektrana i solarnih elektrana je rešenje za varijabilnost oba ova izvora zelene energije, a u regionu koji prati Balkan Green Energy News takva rešenja mogu se naći u Turskoj i Sloveniji.

Pre nekoliko nedelja firma Hidroelektrarne na spodnji Savi (HESS) zvanično je otvorila najveću solarnu elektranu u Sloveniji koja zajedno sa hidroelektranom Brežice čini hibridni sistem.

I Hrvatska će uskoro dobiti hibridnu elektranu

Skoro u isto vreme i nemačka kompanija wpd najavila je hibridizaciju svoje vetroelektrane Katuni u Hrvatskoj izgradnjom solarne elektrane.

I Dravske elektrarne Maribor, takođe, su najavile gradnju solarne elektrane snage 30 MW na padinama odvodnih i dovodnih kanala dve svoje hidroelektrane.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

solar-vetar-premije-hrote-aukcije

Hrvatska pokrenula drugu fazu aukcija za premije za obnovljivu energiju

20. jul 2023. - HROTE je pokrenuo javno nadmetanje za premije za vetroparkove, solarne elektrane i hidroelektrane, a rok za podnošenje ponuda je 27. jun

dusan zivkovic eps direktor elektroprivreda srbije

Dušan Živković imenovan za generalnog direktora EPS-a

20. jul 2023. - Dušan Živković je u zakonskom roku imenovan za generalnog direktora, s obzirom da je na funkciju vršioca dužosti postavljen 15. juna 2023.

struja pristup svet siromastvo

Broj ljudi bez pristupa struji porastao prvi put posle više od jedne decenije

20. jul 2023. - Najnoviji Izveštaj o napretku u oblasti energetike upozorava na ozbiljan jaz u pristupu električnoj energiji širom sveta

Svetski dan vetra

Svetski dan vetra 2024: Otkrijte ko sve radi u sektoru vetra

20. jul 2023. - Svetski dan vetra obeležava se 15. juna i služi da nas podseti na snagu i mogućnosti korišćenja energije vetra, koja može da preoblikuje naše energetske sisteme, dekarbonizuje ekonomije i podstakne rast