OIE

Wpd planira hibridizaciju hrvatske vetroelektrane – novi megavati bez dodatnog opterećenja mreže

wpd-katuni-vetroelektrana-hibridizacija

Foto: Wpd

Objavljeno

21.06.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.06.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Nemačka kompanija wpd planira hibridizaciju svoje vetroelektrane Katuni u Hrvatskoj izgradnjom solarne elektrane na istoj lokaciji. Ovaj inovativni pristup, koji je već zaživeo u Evropskoj uniji, omogućava značajno povećanje proizvodnje električne energije bez promene priključne snage i dodatnog opterećenja mreže, navodi se u saopštenju wpd-a.

Zahvaljujući naprednom sistemu upravljanja, nova solarna elektrana instalisane snage 30 MW i postojeća vetroelektrana snage 34,2 MW će zajedno u mrežu predavati maksimalno 39 MW u jednom trenutku, što je u skladu sa postojećim ugovorom o korišćenju mreže između kompanije wpd i operatera prenosnog sistema, stoji u objavi.

Nova solarna elektrana će proizvoditi 45 GWh električne energije godišnje

Vetroelektrana Katuni ima godišnju proizvodnju od oko 80 GWh, a nova solarna elektrana će na to dodati još 45 GWh, pa će ukupna godišnja proizvodnja hibridne elektrane biti dovoljna da pokrije prosečnu godišnju potrošnju više od 35,000 domaćinstava.

Projekat hibridizacije VE Katuni, vredan 30 miliona evra, u razvoju je već tri godine. S obzirom na to da je već izdato rešenje o prihvatljivosti za životnu sredinu i da će se koristiti priključak na mrežu postojeće vetroelektrane, wpd se nada da će građevinsku dozvolu dobiti ove godine, a investiciju realizovati već 2024.

Obradović: Wpd čeka donošenje podzakonskih akata za nove projekte u Hrvatskoj

Međutim, direktor kompanije wpd Adria Zoran Obradović dodao je da treba biti umereno oprezan oko rokova jer ona za nove projekte u Hrvatskoj čeka donošenje podzakonskih akata već gotovo dve godine, čime se nastavio regulatorni vakuum nastao 2016. godine.

Ambasador Hellbach: Hrvatska treba brzo i efikasno da sprovede energetsku tranziciju

Projekat hibridizacije vetroparka Katuni je predstavljen prilikom posete postrojenju nemačkog ambasadora Kristijana Helbaha, koji je rekao da Hrvatska ima velike potencijale u obnovljivim izvorima energije i da treba brzo i efikasno da sprovede energetsku tranziciju, ističući da je nužna za dekarbonizaciju i postizanje nezavisnosti od uvoza energenata.

„Ovakva prilika za zemlju velikog prirodnog potencijala poput Hrvatske neće trajati večno i treba je iskoristiti u nekoliko sledećih godina“, izjavio je Helbah.

Wpd u regionu razvija projekte ukupne snage veće od 1,500 MW

Nemački wpd preko svoje ćerke-firme wpd Adria razvija projekte ukupne snage veće od 1,500 MW u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji i Crnoj Gori, kažu u kompaniji.

Osim postrojenja Katuni u Šestanovcu u Dalmaciji, wpd je u Hrvatskoj sagradio dve vetroelektrane kod Šibenika – Trtar-Krtolin i Orlice – kao i Ponikve na Pelješcu. Sa ukupno 92 MW instalisane snage, wpd elektroenergetskom sistemu Hrvatske svake godine preda oko 220 GWh čiste energije, navodi se u saopštenju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

21. jun 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

21. jun 2023. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

21. jun 2023. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

21. jun 2023. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji