OIE

EPBiH potpisala koncesiju za gradnju fotonaponskih elektrana Gračanica 1 i 2

EPBiH potpisala koncesiju za gradnju fotonaponskih elektrana Gracanica 1 i 2

Foto: Srednjobosanski kanton

Objavljeno

15.07.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.07.2022.

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda BiH (EPBiH) potpisala je ugovor o koncesiji za gradnju dve solarne elektrane snage do 50 megavata (MW). Ugovor je potpisan istog dana kada je i zvanično EPBiH odustala od nastavka gradnje sedmog bloka u Termoelektrani Tuzla.

Fotonaponske elektrane biće izgrađene na odlagalištu jalovine Rudnika uglja „Gračanica“ u opštini Bugojno. EPBiH će u nova postrojenja investirati 60 miliona konvertibilnih maraka, saopštila je ova državna elektroprivreda.

Ugovor je zaključen posle javnog poziva i to na period 30 godina od dana puštanja elektrana u pogon, a rok za gradnju je 30 meseci.

EPBiH planira gradnju šest solarnih elektrana do 2030.

Tokom perioda koncesije EPBiH će Srednjobosanskom kantonu uplaćivati naknadu za koncesiju u visini 1,5 odsto ukupne vrednosti proizvedene električne energije. Naknada će se obračunavati na osnovu trenutno važeće otkupne cene za električnu energiju proizvedenu iz  fotonaponskih elektrana.

EPBiH je saopštila da u okviru strateškog opredeljenja da značajno povećanje udeo proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora u periodu do 2030. planira izgradnju fotonaponskih elektrana i na površinama rudnika uglja Breza, Kakanj i Kreka, deponijama TE u Tuzli, kao i na podveleškom platou na kojem je već instalirala prvi svoj vetropark.

Solarne elektrane će imati snagu od oko 210 MW

Rezultati merne kampanje solarnog zračenja na 10 lokacija pokazali su da je ulaganje u svih šest planiranih soalrnih elektrana isplativo, a procena je da njihova ukupna instalisana snaga biti oko 210 MW, saopštila je kompanija.

Ugovor o koncesiji za izgradnju, uređenje, opremanje, korištenje i održavanje postrojenja fotonaponskih elektrana Gračanica 1 i 2 potpisali su Admir Andelija, generalni direktor, EPBiH, Senad Salkić, izvršni direktor za kapitalne investicije EPBiH, i Nisvet Hrnjić, ministar privrede Srednjobosanskog kantona.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

15. jul 2022. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

15. jul 2022. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

15. jul 2022. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

15. jul 2022. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu