OIE

EPBiH potpisala koncesiju za gradnju fotonaponskih elektrana Gračanica 1 i 2

EPBiH potpisala koncesiju za gradnju fotonaponskih elektrana Gracanica 1 i 2

Foto: Srednjobosanski kanton

Objavljeno

15.07.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.07.2022.

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda BiH (EPBiH) potpisala je ugovor o koncesiji za gradnju dve solarne elektrane snage do 50 megavata (MW). Ugovor je potpisan istog dana kada je i zvanično EPBiH odustala od nastavka gradnje sedmog bloka u Termoelektrani Tuzla.

Fotonaponske elektrane biće izgrađene na odlagalištu jalovine Rudnika uglja „Gračanica“ u opštini Bugojno. EPBiH će u nova postrojenja investirati 60 miliona konvertibilnih maraka, saopštila je ova državna elektroprivreda.

Ugovor je zaključen posle javnog poziva i to na period 30 godina od dana puštanja elektrana u pogon, a rok za gradnju je 30 meseci.

EPBiH planira gradnju šest solarnih elektrana do 2030.

Tokom perioda koncesije EPBiH će Srednjobosanskom kantonu uplaćivati naknadu za koncesiju u visini 1,5 odsto ukupne vrednosti proizvedene električne energije. Naknada će se obračunavati na osnovu trenutno važeće otkupne cene za električnu energiju proizvedenu iz  fotonaponskih elektrana.

EPBiH je saopštila da u okviru strateškog opredeljenja da značajno povećanje udeo proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora u periodu do 2030. planira izgradnju fotonaponskih elektrana i na površinama rudnika uglja Breza, Kakanj i Kreka, deponijama TE u Tuzli, kao i na podveleškom platou na kojem je već instalirala prvi svoj vetropark.

Solarne elektrane će imati snagu od oko 210 MW

Rezultati merne kampanje solarnog zračenja na 10 lokacija pokazali su da je ulaganje u svih šest planiranih soalrnih elektrana isplativo, a procena je da njihova ukupna instalisana snaga biti oko 210 MW, saopštila je kompanija.

Ugovor o koncesiji za izgradnju, uređenje, opremanje, korištenje i održavanje postrojenja fotonaponskih elektrana Gračanica 1 i 2 potpisali su Admir Andelija, generalni direktor, EPBiH, Senad Salkić, izvršni direktor za kapitalne investicije EPBiH, i Nisvet Hrnjić, ministar privrede Srednjobosanskog kantona.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

vetroturbina Siemens Gamesa otpusta 10 odsto zaposlenih

Proizvođač vetroturbina Siemens Gamesa otpušta 10 odsto zaposlenih

30 септембра 2022 - Kašnjenja u isporukama i porast cena materijala doveli su kompaniju Siemens Gamesa u poziciju da gasi 2.900 radnih mesta

digitalni vodic za investitore bih usaid

BiH digitalizacijom ubrzava investicije u sektor energetike

30 септембра 2022 - Investitori dobijaju prilagođeni vodič za njihov konkretni projekat, koji sadrži listu dozvola, saglasnosti i drugih akata koje moraju imati

Rama Glavno pitanje cena da li ce biti struje

Rama: Glavno pitanje nije cena struje, već da li će je biti

30 септембра 2022 - Premijer Albanije Edi Rama pozvao je ponovo stanovništvo da štedi struju, naglasivši da nije reč samo o finansijskom trošku

solarni paneli monteri obuka

Uskoro obuke za montere solarnih panela – osposobi se za siguran posao u narednim godinama

29 септембра 2022 - U toku je ubrzani razvoj nove grane privrede - zelene energetike, koji, naravno zahteva odgovarajuću radnu snagu