OIE

EPBiH potpisala koncesiju za gradnju fotonaponskih elektrana Gračanica 1 i 2

EPBiH potpisala koncesiju za gradnju fotonaponskih elektrana Gracanica 1 i 2

Foto: Srednjobosanski kanton

Objavljeno

15.07.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.07.2022.

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda BiH (EPBiH) potpisala je ugovor o koncesiji za gradnju dve solarne elektrane snage do 50 megavata (MW). Ugovor je potpisan istog dana kada je i zvanično EPBiH odustala od nastavka gradnje sedmog bloka u Termoelektrani Tuzla.

Fotonaponske elektrane biće izgrađene na odlagalištu jalovine Rudnika uglja „Gračanica“ u opštini Bugojno. EPBiH će u nova postrojenja investirati 60 miliona konvertibilnih maraka, saopštila je ova državna elektroprivreda.

Ugovor je zaključen posle javnog poziva i to na period 30 godina od dana puštanja elektrana u pogon, a rok za gradnju je 30 meseci.

EPBiH planira gradnju šest solarnih elektrana do 2030.

Tokom perioda koncesije EPBiH će Srednjobosanskom kantonu uplaćivati naknadu za koncesiju u visini 1,5 odsto ukupne vrednosti proizvedene električne energije. Naknada će se obračunavati na osnovu trenutno važeće otkupne cene za električnu energiju proizvedenu iz  fotonaponskih elektrana.

EPBiH je saopštila da u okviru strateškog opredeljenja da značajno povećanje udeo proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora u periodu do 2030. planira izgradnju fotonaponskih elektrana i na površinama rudnika uglja Breza, Kakanj i Kreka, deponijama TE u Tuzli, kao i na podveleškom platou na kojem je već instalirala prvi svoj vetropark.

Solarne elektrane će imati snagu od oko 210 MW

Rezultati merne kampanje solarnog zračenja na 10 lokacija pokazali su da je ulaganje u svih šest planiranih soalrnih elektrana isplativo, a procena je da njihova ukupna instalisana snaga biti oko 210 MW, saopštila je kompanija.

Ugovor o koncesiji za izgradnju, uređenje, opremanje, korištenje i održavanje postrojenja fotonaponskih elektrana Gračanica 1 i 2 potpisali su Admir Andelija, generalni direktor, EPBiH, Senad Salkić, izvršni direktor za kapitalne investicije EPBiH, i Nisvet Hrnjić, ministar privrede Srednjobosanskog kantona.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Srbija sprema aukcije za 50 MW solara

Srbija sprema aukcije za 50 MW solara, usvojene uredbe o balansiranju i premiji i fid-in tarifi

15. jul 2022. - Vlada Srbije odredila je kvotu za solar i definisala pravila u vezi sa balansiranjem i premijama i fid-in tarifama

Zakon o energetici izmene vlada srbije

Srbija menja Zakon o energetici: osniva se Republička komisija za energetske mreže

15. jul 2022. - Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o energetici kojim se usklađuje nacionalno zakonodavstvo sa propisima EU

Abazovic Crna Gora 2030 energetski nezavisna

Abazović obećao da će Crna Gora 2030. postati energetski nezavisna

15. jul 2022. - Odlazeći premijer Crne Gore Dritan Abazović kazao je da njegova koalicija zalaže za to da Crna Gora 2030. postane energetski nezavisna.

Srbija 2030 ciljati smanjenje emisija 34 odsto

Srbija će za 2030. ciljati smanjenje emisija od barem 34 odsto

15. jul 2022. - Srbija će u INEKP-u za tekuću deceniju usvojiti cilj za smanjenje godišnjih emisija od 34 odsto, otkrila je ministarka Dubravka Đedović