Električna energija

EPBiH poslala treću opomenu kineskom konzorcijumu pred raskid ugovora za projekat Tuzla 7

TE-Tuzla

Foto: Ujambar / https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.hr

Objavljeno

09.10.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.10.2023.

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda BiH je uputila treću opomenu kineskim partnerima pred raskid ugovora o izgradnji bloka 7 u termoelektrani na ugalj Tuzla.

Konzorcijumu Gezhouba Group – Guangdong Electric Power Desing Institute (GGGC-GEDI) sa kojim je 2014. godine potpisan Ugovor o izgradnji Bloka 7 u TE Tuzla, do sada su uz saglasnost Vlade FBiH upućene tri opomene pred raskid ugovora sa pozivom da ispuni svoje obaveze i pristupi realizaciji ugovora, saopštila je Elektroprivreda BiH (EPBiH).

Konzorcijum je ranije obavestio EPBiH, kako je podsetila kompanija, da ne može u potpunosti da ispuni ugovor o projektovanju, nabavci i izgradnji (EPC) zbog toga što je dobavljač ključne opreme odustao od posla.

Inače, kinesku ponudu o novim dobavljačima u julu prošle godine odbila je Vlada Federacije BiH na predlog EPBiH.

General Electric (GE), koji je trebalo da obezbedi kotao, turbinu i generator, se odavno povukao iz projekta, a EPBiH smatra da ponuđeni alternativni podizvođači ključne opreme ne poseduju zahtevane reference, znanje i iskustvo za realizaciju ovog projekta.

EPBiH: Predloženi dobavljači nemaju reference i iskustvo za ovaj projekat

EPBiH je ovakav stav zauzela uvažavajući ocenu stručnog tima koji je ranije formiran za pregovore sa izvođačem, kao i uz podršku Vlade Federacije BiH, navodi se u saopštenju državne elektroprivrede.

Kineski konzorcijum je u septembru 2020. obavestio EPBiH o odustajanju ugovorenog proizvođača ključne opreme i tokom 2021. i 2022. predlagao alternativne podizvođače, navodi EPBiH.

EPBiH je takođe saopštila da će dalje korake u zaštiti svojih i interesa Federacije BiH preduzimati u zavisnosti od daljeg postupanja konzorcijuma.

Blok 7 u termoelektrani Tuzla bi trebalo da ima kapacitet of 450 MW, a EPBiH je ranije navela da bi on zamenio zastarele kapacitete i proizvodio i električnu i toplotnu energiju za Tuzlu i okolne gradove.

Projekat Tuzla 7 imao je i probleme sa garancijama za kredit

Osim zastoja zbog dobavljača, projekat Tuzla 7 je imao i problema sa finansiranjem, tačnije sa zakonitošću državnih garancija za kredit. Naime, Sekretarijat Energetske zajednice je u jednom trenutku pokrenuo spor sa tvrdnjom da je projekat dobio nezakonitu državnu pomoć. Vijeće za državnu pomoć BiH je odmah reklo da je pomoć zakonita, ali je kasnije pomoć proglasilo nezakonitom.

Međutim, početkom ove godine, u najnovijem obrtu, Sud BiH je tu odluku o nezakonitosti poništio.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

bih berza elektricne energije djokic lakic ministri sastanak

BiH konačno dobija berzu električne energije – dva ministra energetike saglasna da je to prioritet

9. oktobar 2023. - Federacija Bosne i Hercegovine i Republika Srpska dogovorile su se da formiranje berze električne energije bude prioritet

eps cena struje privreda dusan stanar

Hoće li EPS smanjiti cene električne energije za privredu?

9. oktobar 2023. - Dušan Stanar piše o tome šta čeka privredu od 1. maja, do kada važi trenutna cena struje od 120 evra po megavat-satu

Severnomakedonski ESM milijardu evra dekarbonizaciju

Viktor Andonov učestvuje na konferenciji BEF 2024 i poručuje: ESM investira milijardu evra u dekarbonizaciju

9. oktobar 2023. - Jedan od učesnika na Beogradskom energetskom forumu (BEF 2024) biće ESM-ov direktor za razvoj i investicije Viktor Andonov

epcg novi odbor direktora milutin djukanovic

EPCG dobio novi Odbor direktora, Đukanović reizabran za predsednika

9. oktobar 2023. - Na konstitutivnoj sednici Odbora direktora za predsednika je imenovan Milutin Đukanović, koji je i do sada obavljao tu funkciju