Električna energija

EPBiH poslala treću opomenu kineskom konzorcijumu pred raskid ugovora za projekat Tuzla 7

TE-Tuzla

Foto: Ujambar / https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.hr

Objavljeno

09.10.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.10.2023.

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda BiH je uputila treću opomenu kineskim partnerima pred raskid ugovora o izgradnji bloka 7 u termoelektrani na ugalj Tuzla.

Konzorcijumu Gezhouba Group – Guangdong Electric Power Desing Institute (GGGC-GEDI) sa kojim je 2014. godine potpisan Ugovor o izgradnji Bloka 7 u TE Tuzla, do sada su uz saglasnost Vlade FBiH upućene tri opomene pred raskid ugovora sa pozivom da ispuni svoje obaveze i pristupi realizaciji ugovora, saopštila je Elektroprivreda BiH (EPBiH).

Konzorcijum je ranije obavestio EPBiH, kako je podsetila kompanija, da ne može u potpunosti da ispuni ugovor o projektovanju, nabavci i izgradnji (EPC) zbog toga što je dobavljač ključne opreme odustao od posla.

Inače, kinesku ponudu o novim dobavljačima u julu prošle godine odbila je Vlada Federacije BiH na predlog EPBiH.

General Electric (GE), koji je trebalo da obezbedi kotao, turbinu i generator, se odavno povukao iz projekta, a EPBiH smatra da ponuđeni alternativni podizvođači ključne opreme ne poseduju zahtevane reference, znanje i iskustvo za realizaciju ovog projekta.

EPBiH: Predloženi dobavljači nemaju reference i iskustvo za ovaj projekat

EPBiH je ovakav stav zauzela uvažavajući ocenu stručnog tima koji je ranije formiran za pregovore sa izvođačem, kao i uz podršku Vlade Federacije BiH, navodi se u saopštenju državne elektroprivrede.

Kineski konzorcijum je u septembru 2020. obavestio EPBiH o odustajanju ugovorenog proizvođača ključne opreme i tokom 2021. i 2022. predlagao alternativne podizvođače, navodi EPBiH.

EPBiH je takođe saopštila da će dalje korake u zaštiti svojih i interesa Federacije BiH preduzimati u zavisnosti od daljeg postupanja konzorcijuma.

Blok 7 u termoelektrani Tuzla bi trebalo da ima kapacitet of 450 MW, a EPBiH je ranije navela da bi on zamenio zastarele kapacitete i proizvodio i električnu i toplotnu energiju za Tuzlu i okolne gradove.

Projekat Tuzla 7 imao je i probleme sa garancijama za kredit

Osim zastoja zbog dobavljača, projekat Tuzla 7 je imao i problema sa finansiranjem, tačnije sa zakonitošću državnih garancija za kredit. Naime, Sekretarijat Energetske zajednice je u jednom trenutku pokrenuo spor sa tvrdnjom da je projekat dobio nezakonitu državnu pomoć. Vijeće za državnu pomoć BiH je odmah reklo da je pomoć zakonita, ali je kasnije pomoć proglasilo nezakonitom.

Međutim, početkom ove godine, u najnovijem obrtu, Sud BiH je tu odluku o nezakonitosti poništio.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Restrikcije proizvodnje rekordno niske cene ugrozavaju investicije zelenu energiju u Grckoj Spaniji

Restrikcije proizvodnje, rekordno niske cene ugrožavaju investicije u zelenu energiju u Grčkoj, Španiji

9. oktobar 2023. - Investitori u zelene elektrane potcenili su efekat ograničavanja proizvodnje i pad cena, pa u Grčkoj i Španiji prete bankrotstva

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

9. oktobar 2023. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra

severna makedonija berza elektricne energije memo spajanje sa eu brisel

Severna Makedonija 2026. očekuje prvo spajanje berzi električne energije sa nekom od članica EU

9. oktobar 2023. - U Evropskom parlamentu održan je Forum za integraciju tržišta električne energije na kojem su učestvovali predstavnici Zapadnog Balkana

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

9. oktobar 2023. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.