Električna energija

EPBiH poslala treću opomenu kineskom konzorcijumu pred raskid ugovora za projekat Tuzla 7

TE-Tuzla

Foto: Ujambar / https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.hr

Objavljeno

09.10.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.10.2023.

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda BiH je uputila treću opomenu kineskim partnerima pred raskid ugovora o izgradnji bloka 7 u termoelektrani na ugalj Tuzla.

Konzorcijumu Gezhouba Group – Guangdong Electric Power Desing Institute (GGGC-GEDI) sa kojim je 2014. godine potpisan Ugovor o izgradnji Bloka 7 u TE Tuzla, do sada su uz saglasnost Vlade FBiH upućene tri opomene pred raskid ugovora sa pozivom da ispuni svoje obaveze i pristupi realizaciji ugovora, saopštila je Elektroprivreda BiH (EPBiH).

Konzorcijum je ranije obavestio EPBiH, kako je podsetila kompanija, da ne može u potpunosti da ispuni ugovor o projektovanju, nabavci i izgradnji (EPC) zbog toga što je dobavljač ključne opreme odustao od posla.

Inače, kinesku ponudu o novim dobavljačima u julu prošle godine odbila je Vlada Federacije BiH na predlog EPBiH.

General Electric (GE), koji je trebalo da obezbedi kotao, turbinu i generator, se odavno povukao iz projekta, a EPBiH smatra da ponuđeni alternativni podizvođači ključne opreme ne poseduju zahtevane reference, znanje i iskustvo za realizaciju ovog projekta.

EPBiH: Predloženi dobavljači nemaju reference i iskustvo za ovaj projekat

EPBiH je ovakav stav zauzela uvažavajući ocenu stručnog tima koji je ranije formiran za pregovore sa izvođačem, kao i uz podršku Vlade Federacije BiH, navodi se u saopštenju državne elektroprivrede.

Kineski konzorcijum je u septembru 2020. obavestio EPBiH o odustajanju ugovorenog proizvođača ključne opreme i tokom 2021. i 2022. predlagao alternativne podizvođače, navodi EPBiH.

EPBiH je takođe saopštila da će dalje korake u zaštiti svojih i interesa Federacije BiH preduzimati u zavisnosti od daljeg postupanja konzorcijuma.

Blok 7 u termoelektrani Tuzla bi trebalo da ima kapacitet of 450 MW, a EPBiH je ranije navela da bi on zamenio zastarele kapacitete i proizvodio i električnu i toplotnu energiju za Tuzlu i okolne gradove.

Projekat Tuzla 7 imao je i probleme sa garancijama za kredit

Osim zastoja zbog dobavljača, projekat Tuzla 7 je imao i problema sa finansiranjem, tačnije sa zakonitošću državnih garancija za kredit. Naime, Sekretarijat Energetske zajednice je u jednom trenutku pokrenuo spor sa tvrdnjom da je projekat dobio nezakonitu državnu pomoć. Vijeće za državnu pomoć BiH je odmah reklo da je pomoć zakonita, ali je kasnije pomoć proglasilo nezakonitom.

Međutim, početkom ove godine, u najnovijem obrtu, Sud BiH je tu odluku o nezakonitosti poništio.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

9. oktobar 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

9. oktobar 2023. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

9. oktobar 2023. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

9. oktobar 2023. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji