OIE

Republika Srpska dodelila koncesije za solarne elektrane snage 60 MW

Dodeljene koncesije za izgradnju i koriscenje dve solarne elektrane na podrucju Opstine Nevestinje

Foto: Ministarstvo energetike i rudarstva Republike Srpske

Objavljeno

11.10.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.10.2023.

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo energetike i rudarstva Republike Srpske dodelilo je koncesije za izgradnju i korišćenje dve solarne elektrane na području Opštine Nevesinje.

Ministar energetike i rudarstva Petar Đokić, potpisao je sa direktorima firmi M Solar i MDD Energy ugovore o koncesijama za izgradnju i korišćenje dve solarne elektrane na području opštine Nevesinje.

Prvi ugovor potpisan je sa direktorom preduzeća M Solar, Mirkom Karaćem za izgradnju i korišćenje solarne elektrane M Solar.

Sa direktorom preduzeća MDD Energy, Milisavom Đurasovićem potpisan je drugi ugovor o koncesiji za izgradnju i korišćenje solarne elektrane MDD Energy.

Snaga obe fotonaponske elektrane biće 30 MW

Instalirana snaga obe fotonaponske elektrane biće po 30 MW.

Pojedinačna vrednost investicija iznosiće 44 miliona konvertibilnih maraka (KM) ili približno 22 miliona evra. Elektrane će godišnje proizvoditi po 45 gigavat-sati (GWh) električne energije.

Solarne elektrane će, kako piše u saopštenju Ministarstva, biti izgrađene u narednih pet godina. Koncesije su dodeljene na period od 50 godina.

Koncesionari su pre samog zaključenja ugovora o koncesiji u budžet Republike Srpske uplatili jednokratne naknade za dobijanje koncesije u iznosu od po 1,3 miliona KM (650.000 evra).

Nakon izgradnje solarnih elektrana, koncesionari će u budžet Republike Srpske uplaćivati koncesionu naknadu u iznosu od 0,0055 KM (0,0022 evra) po proizvedenom kilovat-satu električne energije, od čega će 95 odsto sredstava biti usmereno u budžet Opštine Nevesinje.

Ministarstvo objavilo javne pozive za davanje koncesija

Nedavno je Ministarstvo energetike i rudarstva Republike Srpske objavilo javne pozive za davanje koncesija za gradnju dve solarne elektrane ukupne snage 180 MW u opštinama Sokolac i Krupa na Uni.

Inicijative za dodelu predmetne koncesije, u skladu sa članom 25. Zakona o koncesijama, podnele su firme Ener State iz Sokoca za elektranu Sokolac i Solar energetik iz Krupe na Uni za elektranu Dubovik.

Fotonaponska elektrana Sokolac trebalo bi da ima snagu 100 MW, dok je procenjena godišnja proizvodnja 142 GWh. Lokacija na kojoj se planira instalacija je na području katastarske opštine Bjelosavljevići.

Solarna elektrana Dubovik planirana je u katastarskoj opštini Srednji Dubovik. Trebala bi godišnje da proizvodi 100 GWh. Planirana snaga ove elektrane je 80 MW.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Milos Mladenovic, SEEPEX, energetska tranzicija

Ideje D&G kao odgovor na izazove energetske tranzicije ili kako smo zavoleli Bodrijara

11. oktobar 2023. - O evropskom tržištu električne energije nakon okončanja energetske krize, ali i o uzrocima krize, daljim tendencijama razvoja tržišta energije i globalne ekonomije, razgovarali smo sa direktorom SEEPEX -a Milošem Mladenovićem

Požar na deponiji: Da li nam je neodgovornost došla na naplatu

Požari na deponijama: Neodgovornost došla na naplatu

11. oktobar 2023. - Požar koji je izbio u Regionalnom centru za upravljanje otpadom Duboko je poslednji poziv na otrežnjenje, kažu Gojkan Stojinović i Kristina Cvejanov, eksperti za upravljanje otpadom

slovenia necp targets

Slovenija potvrdila napuštanje uglja 2033. u ažuriranom NEKP-u

11. oktobar 2023. - Slovenija je pripremila ažuriranu verziju nacionalnog energetskog i klimatskog plana koji povećava sve ciljeve

gravitacija-skladistenje-energije-zgrade

Oblakoderi postaju skladišta energije uz pomoć gravitacije

11. oktobar 2023. - Energy Vault planira primenu inovativnog koncepta gravitacionog skladištenja energije u izuzetno visokim zgradama širom sveta