OIE

Republika Srpska dodelila koncesije za solarne elektrane snage 60 MW

Dodeljene koncesije za izgradnju i koriscenje dve solarne elektrane na podrucju Opstine Nevestinje

Foto: Ministarstvo energetike i rudarstva Republike Srpske

Objavljeno

11.10.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.10.2023.

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo energetike i rudarstva Republike Srpske dodelilo je koncesije za izgradnju i korišćenje dve solarne elektrane na području Opštine Nevesinje.

Ministar energetike i rudarstva Petar Đokić, potpisao je sa direktorima firmi M Solar i MDD Energy ugovore o koncesijama za izgradnju i korišćenje dve solarne elektrane na području opštine Nevesinje.

Prvi ugovor potpisan je sa direktorom preduzeća M Solar, Mirkom Karaćem za izgradnju i korišćenje solarne elektrane M Solar.

Sa direktorom preduzeća MDD Energy, Milisavom Đurasovićem potpisan je drugi ugovor o koncesiji za izgradnju i korišćenje solarne elektrane MDD Energy.

Snaga obe fotonaponske elektrane biće 30 MW

Instalirana snaga obe fotonaponske elektrane biće po 30 MW.

Pojedinačna vrednost investicija iznosiće 44 miliona konvertibilnih maraka (KM) ili približno 22 miliona evra. Elektrane će godišnje proizvoditi po 45 gigavat-sati (GWh) električne energije.

Solarne elektrane će, kako piše u saopštenju Ministarstva, biti izgrađene u narednih pet godina. Koncesije su dodeljene na period od 50 godina.

Koncesionari su pre samog zaključenja ugovora o koncesiji u budžet Republike Srpske uplatili jednokratne naknade za dobijanje koncesije u iznosu od po 1,3 miliona KM (650.000 evra).

Nakon izgradnje solarnih elektrana, koncesionari će u budžet Republike Srpske uplaćivati koncesionu naknadu u iznosu od 0,0055 KM (0,0022 evra) po proizvedenom kilovat-satu električne energije, od čega će 95 odsto sredstava biti usmereno u budžet Opštine Nevesinje.

Ministarstvo objavilo javne pozive za davanje koncesija

Nedavno je Ministarstvo energetike i rudarstva Republike Srpske objavilo javne pozive za davanje koncesija za gradnju dve solarne elektrane ukupne snage 180 MW u opštinama Sokolac i Krupa na Uni.

Inicijative za dodelu predmetne koncesije, u skladu sa članom 25. Zakona o koncesijama, podnele su firme Ener State iz Sokoca za elektranu Sokolac i Solar energetik iz Krupe na Uni za elektranu Dubovik.

Fotonaponska elektrana Sokolac trebalo bi da ima snagu 100 MW, dok je procenjena godišnja proizvodnja 142 GWh. Lokacija na kojoj se planira instalacija je na području katastarske opštine Bjelosavljevići.

Solarna elektrana Dubovik planirana je u katastarskoj opštini Srednji Dubovik. Trebala bi godišnje da proizvodi 100 GWh. Planirana snaga ove elektrane je 80 MW.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

slovenija energetsko siromastvo akcioni plan

Kako Slovenci nameravaju da prepolove broj energetski siromašnih domaćinstava

11. oktobar 2023. - Česta greška u nameri da se smanji broj energetski siromašnih građana su subvencije za plaćanje računa, čime se problem kratkoročno rešava

CAN Europe, Zapadni Balkan, NEKP

CAN Europe: NEKP-ovi BiH, Kosova* i Srbije nemaju dovoljno ambiciozne klimatske ciljeve i definisane godine za napuštanje uglja

11. oktobar 2023. - Bosna i Hercegovina, Kosovo* i Srbija poslale su nacrte NEKP-ova Sekretarijatu Energetske zajednice na pregled krajem juna i jula 2023.

HEP EL TO zagreb blok l pokretanje

HEP pokrenuo novi blok u kogeneracijskoj Elektrani-toplani Zagreb

11. oktobar 2023. - Novi blok je HEP-ova najveća investicija u nove proizvodne objekte u poslednjih deset godina, a zameniće zastarele blokove i smanjiti emisije

Saso Berger CEO Slovenian Petrol

Sašo Berger došao na čelo slovenačke energetske kompanije Petrol

11. oktobar 2023. - Nadzorni odbor Petrola je objavio da je član Upravnog odbora Sašo Berger postavljen za predsednika tog tela