OIE

Republika Srpska traži koncesionare za dve solarne elektrane snage 180 MW

solar sokolac dubovik krupa republika srpska koncesije

Foto: Sebastian Ganso from Pixabay

Objavljeno

27.09.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.09.2023.

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo rudarstva i energetike Republike Srpske objavilo je javne pozive za davanje koncesija za gradnju dve solarne elektrane ukupne snage 180 MW u opštinama Sokolac i Krupa na Uni.

Proizvedena električna energija u solarnim elektranama Sokolac i Dubovik prodavaće se na tržištu, navodi se u javnim pozivima, i dodaje da se koncesija izdaje na rok od 50 godina.

Inicijative za dodelu predmetne koncesije, u skladu sa članom 25. Zakona o koncesijama, podnela je firma Ener State iz Sokoca za elektranu Sokolac i firma Solar energetik iz Krupe na Uni za elektranu Dubovik.

Podnosioci inicijative za davanje koncesije imaju prednost prilikom vrednovanja ponuda

Zakon je propisao da se podnosiocu inicijative, prilikom vrednovanja ponuda, dodeljuje bonus za ponuđeno rešenje (tehnički i ekonomsko-finansijski aspekt) do 10 odsto od pripadajućih bodova po svim kriterijumima za vrednovanje ponuda.

Firma koja dobije koncesiju moraće da uplati jednokratnu koncesionu naknadu od 871.909 KM (445.800 evra) za postrojenje Sokolac i 500.632 KM (256.000 evra) za Dubovik. Takođe, dužna je i da uplaćuje koncesionu naknadu za korišćenje predmeta koncesije u iznosu od 0,0055 KM (0.0028 evra) po proizvedenom KWh električne energije.

Solarne elektrane Sokolac i Dubovik trebalo bi godišnje da proizvode 242 GWh električne energije

Fotonaponska elektrana Sokolac trebalo bi da ima snagu 100 MW, dok je procenjena godišnja proizvodnja 142 GWh. Lokacija na kojoj se planira instalacija je na području katastarske opštine Bjelosavljevići.

Postrojenje bi trebalo da zauzme ukupnu površinu od oko 137 hektara, a procenjena vrednost investicije je 174,4 miliona konvertibilnih maraka (89,1 miliona evra), piše u javnom pozivu.

Solarna elektrana Dubovik trebalo bi da zauzme površinu od 102 hektara u katastarskoj opštini Srednji Dubovik i da godišnje proizvodi 100 GWh. Planirana snaga je 80 MW, a procenjena vrednost investicije 100,1 KM (51,2 miliona evra).

Inače, načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica ranije je izjavio da je Studija o potencijalu solarne energije, koju je uradio Nezavisni operator sistema u BiH (NOS BiH), pokazala da na njenoj teritoriji mogu da se instaliraju elektrane snage do 140 MW, ali postojeći dalekovod može da primi samo 110 MW.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

27. septembar 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

27. septembar 2023. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

27. septembar 2023. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

27. septembar 2023. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji